(det ena har jag bara nedskrivet på engelska, hoppas det är ok)
Black bean chili with feta cheese (4p)
- 2 tbsp olive oil
- 4 garlic cloves, finely chopped
- 1 large onion, chopped
- 3 tbsp mild chilli powder (can be swapped for tabasco, sriracha, sambal etc)
- 3 tbsp ground cumin
- 3 tbsp cider vinegar
- 2 tbsp brown sugar
- 2 x 400g cans chopped tomatoes
- 2 x 400g cans black beans, rinsed and drained
- To serve: Crumbled feta cheese, soured cream and/or avocado.
In a large pot, heat the olive oil and fry the garlic and onions for 5 mins until almost softened.
Add the chilli and cumin, cook for a few mins, then add the vinegar, sugar, tomatoes and some seasoning.
Cook for 10 mins.
Pour in the beans and cook for another 10 mins.
Serve with rice and the accompaniments of your choice in small bowls.
Beluga Bolognese (4p)
- olivolja
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1msk paprikapulver
- 3-400g belugalinser (vi brukar köpa sådana på påse, som redan är tillagade)
- 1msk tomatpuré
- 400g krossade tomater
- 1,5dl vatten
- 1msk grönsaksfond
- 1 palsternacka
- 2msk fryst persilja
- 2dl havregrädde (vanlig matlagningsgrädde går också bra)
- salt & peppar
- spaghetti
Skölj linserna.
Finhacka lök, vitlök och palsternacka.
Fräs lök och vitlök på medelhög värme.
Tillsätt paprikapulver, linser, tomatpuré, krossade tomater, vatten och grönsaksfond.
Sjud i 10min.
Tillsätt palsternacka och persilja.
Sjud i 25min.
Tillsätt havregrädde och smaka av med salt och peppar.
Koka spaghettin.