recept?
Recept? Nedan är mina tankegångar kring hur det brukar gå till.
Ca 4 personer
Hel kyckling ca 1.2kg (större = längre tid i ugn, mindre = kortare tid i ugn)
En lök
ev en hel vitlök
100g smör
Rosmarin (gärna färsk)
1 citron i skivor
2-3 dl vatten
Hel kyckling. Rör ihop 50-100g smör med hackad rosmarin, svartpeppar och salt. Bädd av citronskivor, lök och rosmarin i botten av grytan. I med kyckling i grytan med bröstfileerna uppåt. Lägg in hälften av rosmarinsmöret under skinnet på kycklingen. Antingen en halv röd lök eller en hel vitlök i skrovet beroende på om vitlökssmak är önskat eller inte. Salta o peppra ovanpå kycklingen, några skivor på. På med 2-3 dl vatten i botten av grytan.
Sedan kan man köra antingen fast mode vilket innebär 200 grader och ca 1,5h eller långsammare 150 grader / ca 2.5h eller riktigt långsamt 120 grader / ca 4h (tajmat med när man vill äta i förhållande till när man ställer in - men det blir också olika karaktär på kycklingen).
Gör en sås med hjälp av lite smör, vetemjöl, grädde och avsilad buljong från lergrytan - addera salt, peppar och eventuellt lite honung om syran från citronerna behöver mildras lite.
Ris o grönsallad till. Eller ugnsrostade rotsaker. Eller pressad potatis.
Senast ändrad: