Favorit i repris Särbon påstår att han tänker börja kräva royalty
Saffranssoppa
vitt vin (just nu kör jag med Casas Patronales på box, perfekt till matlagning)
en skvätt rom
strimlad rödlök
kycklingfond
chili (helst någorlunda stark, tex piri-piri)
saffran
I det ovanstående marinerar jag och särbon omoraliska råa jätteräkor (visserligen MSC/ASC) men de går givetvis att hoppa över (fast då bör man toppa soppan med vanliga räkor eller lax).
Koka upp ovanstående rejält (alkoholen ska absolut koka bort). Häll i grädde tills det smakar bra, det kvittar om man använder vanlig eller matlagningsgrädde. Servera med ev räkor (har man råa jätteräkor får de koka med tills de är klara efter man haft i grädden), vattenkastanjer och creme fraiche. Lite bröd till också.
En portion soppa är ju ca 3 dl så man får räkna på det för att få fram mängderna (vi höftar och blir det över funkar det som rester). Ett paket saffran räcker till 3-4 portioner. Man kan ha i andra krispiga grönsaker också, det är trevligt med lite tuggmotstånd. Vi gillar drag i maten så vi använder rätt stark chili. Min favorit är Burmese amber nectar (något starkare än piri-piri) men den går inte att få tag på längre. Jag kan tänka mig att jalapeño skulle gå bra också. Vanlig spansk peppar är enligt min mening för svag men gillar man inte stark hetta kan den fungera också.
Tack! Partner hävdar dock att en portion soppa är minst 6-7 dl. Hur bli man mätt annars?
Hen är ett matvrak. Räknar alltid på 3 vuxna och ett BARN om jag måste.