Tack för alla svar!
En sak till vill jag veta:
Vad är skillnaden mellan quorn, oumph, soja, tofu (äcklig konsistens) och hur tillagar man det? Vad funkar som ersättning för kött och vad funkar som ersättning för fisk o skaldjur?
Tofu finns olika sorter - rökta, smaksatta på annat sätt, olika konsistenser - finns fast tofu. Som veganskt alternativ när andra ätit animaliskt har jag t.ex. blivit serverad marinerad, pankopanerad friterad tofu som "ersättning" för friterad fisk till fisktaco, ingefäramarinerad sesamvänd och stekt tofu (som vi först funderade på om det var lax för det såg precis likadant ut!) och brukar ofta äta "skagen"-röra och "sill" med tofu som substitut. Men absolut - att äta en halvsladdrig naturell kylskåpskall tofu är ju inte så kul.
På blandade middagar bukar det helt enkelt serveras tillbehör som alla kan äta och så varierar man "köttet" så det passar: när särbons bandkamrater har middag efter de haft bandmöte så kan det bjudas på t.ex. en stor sallad bland med couscous, eller ungsrostade rotsaker/potatis, ungsbakad/grillad spetskål, färskpotatis osv, bröd (köpt baguette) med lite olika röror, och sen kött till de som vill ha och ett veganskt alternativ till övriga - det har varit schnitzel, biffar/spett av formbar sojafärs, tacofärs på sojafärs (när det varit tacomiddag till alla), stekt oumph (gillar speciellt thyme & garlic), "pulled" jackfruit osv.
vegansk schnitzel steker man i olja/mjölkfritt margarin
oumph t.ex. thyme & garlic, kan man steka, krydda lite till och antingen servera så eller göra som "viltskavgryta" med havregrädde, svampbuljong (och svamp såklart) och servera med potatis/ris, gele, inlagd gurka osv.
Formbar färs är lite grundkryddad men blir godare om man hivar i mer kryddor, vi har gjort spett som vi grillat i somras med barbeque-inspiration, eller pannbiffar med massa örtkryddor, eller "köttbullar" - pannbiffar brukar särbon servera t.ex. med "gräddsås" och potatis eller med kall sås på havrefraiche och sallad med couscous
Tofu är gott att marinera om den är naturell (gärna fastare variant) och steka i bitar eller skivor och använda i typ allt. Finns även rökt och smaksatt tofu, i vanliga affärer brukar det finnas det en svensktillverkad alspånsrökt tofu och ett annat märke med mandel i som är god att äta kall, eller stekt, som stekt kan den ersätta bacon typ.