tips om lastningshjälp

vinkelina

Trådstartare
nu har jag äntligen fått tag i en transport, så nu skall vi ta och träna med lilla damen.

hon har tidigare varit lätt att lasta, bara knallat in, men efter en tur till vet, med en häst som vägrade gå in så är hon som förbytt. springer bara på sidan om (tror hon lärde sig av den andra hästen)

hon springer konsekvent ut på den vänstra sidan, hon verkar inte göra de av rädsla, utan ren jäkelskap. för när hon väl är inne så är de lugnt.

sist lastade vi i 4h!!!, int före de backade upp en traktorkärra fast i släpet gick hon in,lugnt o stilla, då hade de backat kärran så nära, att de måsta flytta den innan vi fick upp rampen, hon stod coolt o väntade hela tiden.

så nu funderar jag hur jag skall göra. skall ja träna att lasta några gånger i veckan... hur lång skall jag åka (är av den åsikten att man inte lastar ut med detsamma, utan faktiskt åker iväg en liten bit)

ja, tips och ideer
 
Sv: tips om lastningshjälp

Min kan vara lite besvärlig att få in i transporten och han blir stressad ganska lätt. Även om man bara är två där en lockar och en står bredvid för att kunna sätta för och stänga. Det som funkar bäst på honom är att prova att gå på transporten som om det är den enklaste saken i världen. Stannar han på lämmen kan han få kika lite och sådär, men börjar han backa eller dra sig åt sidan backar jag undan honom. Upp med en lina (eller två) och sen på igen med stöd av linan runt baken, då går han i princip alltid på. Utan att ha blivit stressad. Det är jobbigt för honom att försöka igen och igen, då blir han bara stissig och vill ännu mindre in.

Vi har provat fler metoder; kvast, spö, korsade armar, vänta ut o.s.v. Men ingen funkar lika bra på honom som linorna. Stallkamratens häst däremot kastar sig som en tok om man sätter upp en lina, om han inte går på lyfter man bara en dressyrpisk i knähöjd bakom och petar på ena hasen så traskar han på. Så det är hemskt individuellt vad som passar.

En annan idé kan ju vara att lasta en annan häst först. Min traskar glatt på lös om det står någon annan i transporten redan, oavsett om det är en känd eller okänd häst. Så gjorde vi alltid i början innan vi tränade på att lasta honom ensam.
 
Sv: tips om lastningshjälp

Men läs vad du själv skriver, så har du svaret.

Ni har alltså lastat i 4 timmar.
När ni gör så att hästen INTE kan vika av till vänster går hon in direkt.

Då är det väl bara att backa in transporten mot en vägg när ni ska lasta, så går hon på direkt.

Varför göra det svårare än vad det är?
 
Sv: tips om lastningshjälp

ja funderade kanske lite mer på de praktiska, hur ofta skall man träna en gång i veckan eller? och hur skulle ni köra....

detta är inte en häst som är rädd, hon har ett otroligt psyke, och nu har hon bestämt sig för att krånga med transporten....tex, lägger man linor bakom, eller försöker mota med spö så kickar hon efter en
 
Sv: tips om lastningshjälp

Har du testat att snurra grimskaftet runt nosen?

Det tipset jag har fått är att lastträna en gång i veckan, samma dag och samma tid :)
 
Senast ändrad:
Sv: tips om lastningshjälp

Träna varje dag. Det ska vara lika naturligt att gå upp i släpet som in i stallet. Börja med att ställ transporten intill väggen (på vänster sida om släpet) och efter att hästen gått lugnt, snällt och direkt in på släpet 5-6 dagar i sträck, flytta släpet så det står fritt. Börjar hästen tramsa, flytta så ni har väggen på vänster sida igen. Och igen, och igen, och igen. Börja med bara lastträning, det brukar jag göra.
 
Sv: tips om lastningshjälp

Har du testat att snurra grimskaftet runt nosen?

Det tipset jag har fått är att lastträna en gång i veckan, samma dag och samma tid :)

Det här fattar jag inget av. Vad ska det vara bra för, grimskaft runt nosen?

Tänk om man behöver lasta en annan dag än onsdag kl 19 eller när man nu tränar? Jag tror inte hästen har sådan koll på kalendern, det viktigaste är att göra det till rutin och inte invagga hästen i tron att den har ett val, annat än gå upp på släpet.
 
Sv: tips om lastningshjälp

Träna i lugn och ro och när det inte finns någon stress att ge sig iväg någonstans. Jag har en häst som var lättlastad, men efter några klinikbesök började krångla. I mitt fall vet jag att det är min egen nervositet och oro som gjort att hästen började tveka. I somras bestämde jag mig för att börja lastträna. Satte upp transporten och satte igång. Jag var själv. Hästen gick på efter att ha nosat i någon minut. Fortsatte att gå på varje gång (flera gånger om dagen i någon vecka). Förstod då att det verkligen har med mig själv att göra. Det var främst jag som behövde lasttränas. Säger inte att det är så i ditt fall, men det ena leder ofta till det andra. Hästen känner din frustration, och osäkerhet = blir osäker själv.

Ska tillägga att vi inte åkte någonstans i början, bara in och efter en stund ut.
 
Sv: tips om lastningshjälp

testat de mesta, grimmskaft över nosen, kedja i munnen, träns på osv. detta är dock en finnhäst, med en otrolig styrka i nacken.

pratade med förra ägaren, där var de inga problem, hon lastades en hel sommar varje dag, sprang in i transporten (var med på en filminspelning)

märkte nog att hon försökte springa in första gången ja lastade, då stoppade jag upp henne, vill ej bli översprungen. gången därpå så traskade hon lugnt in, tyvärr hade vi med oss en häst som VÄGRADE gå in i transporten, de blev en massa mutor för honom (OBSERVERA att mitt sto stod inne i transporten kolugn den ½ h de tog att lasta den andra hästen) hon gick även in snällt på hemvägen

gången efter de sprang hon två-tre gånger på sidan om, och efter de så har de bara ökat *suck*

har även testat att lasta med handuk över huvudet, de funkade EN gång, sen hade hon lärt sig de
 
Sv: tips om lastningshjälp

Men kan du inte lära henne att hon får något gott när hon har gått in i transporten då?
Det är ju lätt att ta med sig en liten spann med pellets när man åker någonstans.
Var noga med att hon inte får godis på väg in utan bara när hon står på plats i transporten.
 
Sv: tips om lastningshjälp

de har jag oxå testat.... *jäkla häst*

sist var vi till o med så trötta på henne att vi la upp ett spår med morötter och sockerbitar in i transporten *skrattar* de brydde hon sig inte alls i, stod bara lugnt brevid o tittade på

ja hästar
 
Sv: tips om lastningshjälp

Släng på en jacka eller nåt över huvudet så hon inte ser nåt när hon skall på..

AM
 
Sv: tips om lastningshjälp

Fasta rutiner var ett tips.
Om du last tränar samma dag, samma tid blir det en rutin.
Och när det har blivit naturligt för hästen att gå in i transporten ska den såklart kunna gå in när som helst.
 
Sv: tips om lastningshjälp

Har inga bra tips, men det var skönt att se att vi inte är ensamma, barnen skulle åka och hopptävla idag, men det skulle tydligen inte hästarna!

Varmblodet stegrade och krånglade så att nitarna flög ur grimman och stack åtskilliga gånger!

Den underbara Estniska hästen visade sig vara fantastiskt stark, både fysiskt och psykiskt, alla försök till lastning undvek hon mer eller mindre snyggt, men snabbt och smidigt, alltid glatt med öronen framåt och minst en, ibland tre människor hängande i grimskaftet!:bow:

(jag blir mer och mer övertygad om att vi borde ha en hel flock underbara, starka och envisa "Estlänningar", även om vi kanske måste rida dem dit vi ska)

Jag återkommer gärna med lasttips bara vi först lyckas överlista våra gulliga djur, barnen är såklart ledsna och besvikna medan vi föräldrar är djupt imponerade över hästarnas viljestyrka och envishet!

/Fredric
 
Sv: tips om lastningshjälp

*delvis knapplån*

Det är egentligen inte ett dugg svårt med lastträning, ellar annan lydnadsträning. Men ändå är det inte lätt. Enkelt uttryckt: ge hästen inga möjligheter att göra något annat än lyda. Stäng alla möjligheter. Men det kräver att hästen har grundlydnad, och att man har ledarskap. Utan dessa två så är man såld.

Jag har extraknäckt som lasttränare. Det har varit väldigt intressant, men samtidigt nedslående. En del av de hästar jag lastat har direkt förstått vad som gäller, men ägaren har ännu idag problem att lasta dem. Men när andra lastar går de rätt upp. Jag vet inte hur många hästar jag lastat på träningar och tävlingar, när förtvivlade ägare gett upp. Och så behövs det bara lite "så, nu går vi upp och slutar tramsa". Och hästen suckar och går rätt in och står som ett ljus. Till del inställning, men mesta delen en plan. En säkerhet. Så här gör vi i nästa steg. Och vetskap. Det blir oftast värre innan det blir bättre.

Hästar som inte vill bli lastade och är vana att slippa går ofta på sidan. Gärna i sista stund. Och så börjar ägaren om från början, voltar bort, leder rätt på och hästen går på sidan. Vänder från släpet, lägger volt, går mot igen. D v s hästen belönas med att gå bort från släpet när den säger "nä, jag vill inte". Och det innebär att ägaren säger "ok, du slipper".

Går hästen på sidan när jag lastar har den i mina ögon valt att gå på från sidan, det får den gärna göra för mig. Det blir bara jobbigare för hästen. För den får inte gå tillbaka. När de väl upptäckt det, börjar de oftast backa. När de upptäcker att det inte heller går, fryser de fast. Och när det inte heller går, suckar de och går på. En liten andel av hästarna startar tredje världskriget. Och då får man vänta ut det. Hela tiden är inställningen "säg till när du är klar så går vi på, slå dig trött om du orkar, men upp ska du".

En del av hemligheten är att komma på vad varje häst ogillar. En del hatar att bli petade på bakbenen. Andra vill till varje pris undvika att bli knackade på korset. Den tredje gör vad som helst, bara man inte flyttar den från sida till sida.

Första fasen, gå på sidan använder jag ett långt spö som min förlängda arm. Med spöet korrigerar jag genom att flytta baken så hästen står rätt, om den vill får den gärna gå på släpet från sidan. Andra fasen - backa - gäller att ha ett befäst kommando för framåt. Som verkligen gäller. Här kan det också bli livligt innan det är utrett vem som bestämmer åt vilket håll man ska gå. Att fortsätta backa hästen tycker jag fungerar dåligt, det är ett straff och det vill jag inte utmäta. Det är dessutom ett krav på underkastelse som jag inte vill gå så långt med som att tvångsbacka i det här läget. Framåtkommando vid tveksamhet bör man öva innan man kommer i skarp läge.

När det sedan kommer till frysa-läget gäller det att ha hittat irritationsknappen. D v s hästen fryser, jag knackar på korset (om det är irritaitonsmomentet). Hästen går framåt, jag slutar som uppmuntran och vägvisning vad jag vill. 10 sekunders vila och beröm. Ny uppmaning att gå framåt på släpet. Om inte - knackning på korset till framåtflyttning. Och så vidare. När hästen väl insett att det finns ett system, en kommunikation och en ihärdighet brukar det inte ta tid. Tid tar det att få grunden på plats, d v s markera att det jag vill, driver jag igenom.

Viktigt är att vara konskevent, ha koll på sitt kroppsspråk, aldrig sätta hästen i konstiga situationer och att alltid se till att hästens eventuella dåliga förväntningar infrias. Som ledare har jag ett ansvar. Kräver jag att hästen ska lyda mig får jag aldrig någonsin sätta den i situationer som den inte reder ut.

Enkelt, men inte lätt-
 
Sv: tips om lastningshjälp

en liten fråga till bara... ni som säger att man bara skall träna på att lasta in den i transporten, inte åka iväg, skall man då ha transporten kopplad till en bil, kom på att jag faktist inte har en aning om detta, eller kan transporten då vippa frammåt, om den ej är kopplad:)

och finns de då någon risk att man får en häst som börjar kasta sig ut, om den bara behöver gå in och sedan backas ut tillbaka
 
Sv: tips om lastningshjälp

Transporten ska självklart vara kopplad, och finns stödben ska dessa vara nedfällda för att göra hästens upplevelse så stabil och trygg som möjligt,
 

Liknande trådar

Hästhantering Jag har en unghäst som backar ur transporten så fort jag försöker stänga bommen. Vi har tränat MYCKET, minst 2 gånger i veckan under fem...
2
Svar
21
· Visningar
2 662
Hundavel & Ras Jag är på jakt efter den perfekta rasen till mig och tänkte höra om ni kanske har något tips på vägen. Jag har skannat av de flesta av...
11 12 13
Svar
249
· Visningar
29 995
Senast: Åsa A
·
Hästhantering Jag har en egen uppfödning som i hela sitt liv har åkt i ett enaxlat äldre Kylingesläp. Det har aldrig varit några problem att lasta...
Svar
4
· Visningar
1 127
Senast: lytesout95
·
Träning Hej! Jag har ett 4- årigt camargue sto som jag har ridit in själv, var inte speciellt erfaren när jag köpte och förstod nog inte riktigt...
Svar
13
· Visningar
1 540
Senast: Lipperta
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp