EU-direktiv som kommer till medlemsstaterna ska tas in lagstiftning och regelverk.Vad menar du det är ju ett EU direktiv, på vilket sätt är det naturvårdsverkets fel?
För att göra det, så görs en tolkning av EU-direktivet av de statliga myndighet som har ansvar för det aktuella området, och så skapar myndigheten detaljerna för det regelverk, baserat på EU-direktivet som vi som medlemsstat ska efterleva.
EU-direktiv är inte så utformade och detaljerade så att de kan, eller ens ska, användas direkt i medlemsstaterna. Direktiv ska anpassas till medlemsstatens övriga regelverk, men ändå uppfylla det direktivet påbjuder.
För exemplet "Textilinsamling" så står alltså medlemsstaten fritt att hitta på vilken sorts regler/insamlingsmetod som helst, som man anser kommer att uppfylla EU-direktivets mål.
EU består av rad medlemsländer, som var och en har sin egen lagstiftning, men där lagstiftningen till viss del efterlever regelverk från EU.
I Sverige gäller svenska lagar och regler, och vår lagstiftande församling är Riksdagen.
De som gör grovjobbet (eller vad man ska kalla det) för att ta fram lagar och regelverk av olika slag, är svenska myndigheter, normalt sker det uppdrag från Riksdagen.
Senast ändrad: