Re: Mina möten med hundar
Allmänt svar, fr a till: Calazirya, Jadzia och Thelma.
Till alla tre, så skrev jag så här:
"Det kanske verkar som jag tycker, att hundar skulle vara allmän egendom. Så är givetvis inte fallet. Är man intresserad, skall men fråga om man får ”hälsa” på hunden, och först därefter göra det. Ägaren bestämmer alltid vad som är lämpligt eller inte. Det positiva i situationen är att vederbörande är hund/djurvän, och sådana gillar jag.
Sant är, att många bär sig fel åt av ren okunskap vid ”hälsandet”, men vilket är då bäst? Att visa vad som är rätt, eller förbjuda folk att hälsa på hunden?"
Härom dagen, tillbringade jag tid på ett större ställe, där en del folk passerade. Hunden var lös och träffade helt på egen hand, dom som så ville. Signalen från vår sida var helt enkelt: "Här finns en snäll och social jycke, som ni kan umgås med, om ni vill". Många barn och den del vuxna gjorde också det. Hunden hade helkul och lekte boll, ibland avbrutet för att dricka vatten eller käka Frolic. Ingen kom på tanken att fråga: "Är hunden farlig"?
Så tycker jag att det skall kunna vara i relationerna. Självklart kunde jag när som helst ha avbrutit och kallat in eller lagt hunden, så han var aldrig kontaktblockerad. En kul grej.
.
Jadzia:
Uppfostra/träna en hund är en sak. Det går åt på alla möjliga och ibland omöjliga sätt. Att hindra hunden från att ha en vettig kommunikation med människor, anser jag vara negativ uppfostran. Dvs att den går åt fel håll.
Om man hindrar hunden från att gå mot människor/hindrar människor från att komma mot hunden, så säger man ju till den att: Människor vill vi inte komma nära. Hunden: Varför inte, jag vill? MMatte/husse: Människor är farliga/otrevliga/opålitliga/annorlunda eller något annat otrevligt.
Å fan, tänker den säkre och tuffe hunden, då skall jag nog visa dom nästa gång.
Så synd, tänker den veke och kontaktsökande, jag ville ju så gärna. Bäst att gömma sig nästa gång.
På barn-TV-nivå, men i alla fall....
Vad jag menar är att en riktig (positiv) attityd mot människor från hundens sida, är till hjälp för alla parter. Att styra hundens beteenden i olika situationer, med människor inblandade eller inte, skall man som hundägare alltid kunna göra. Kan man inte, får man lära sig.
Vill man inte att valpen skall äta upp alla husets skodon, berättar man för valpen att "detta är förbjudet".
Vill man, att unghunden skall gå till ett speciellt ställe på tomten och använda det till toa, så visar man den det och korrigerar när så behövs i början. Sak samma med revirgränser t ex.
Osv, osv under hundens hela liv.
Varför skulle detta med människokontakter vara så svårt?
.
Thelma:
Rangordning tycker jag kommer automatiskt. Att "dominera/styra" valpen är ju plättlätt. Unghunden är väl den knepigare, men iom den kontinuerliga uppfostran och, så småningom, träning, finns ju rangordningen där hela tiden. Den ändras aldrig under hundens hela liv, om jag inte låter det ske. Varför skulle jag?
Svårare kan det vara, om man tar sig an en vuxen hund. Jag gjorde det med en 2-årig schäferhane en gång, vilken tagit över familjen (ett äldre par) fullständigt. Snacka om flockledare. På tredje dagen avgjorde vi vem som var "bäst" (inte fysiskt), och därefter hade vi den bästa relation, jag någonsin haft med någon hund. Han visade sig också vara den mest intelligenta hund, jag kommit i kontakt med och fungerade också alltid perfekt ihop med andra människor, även om han alltid var "högre" än dom.
.
Som Horsedream är inne på, nämligen att hon känns igen av hundar, hon hälsat på tidigare, är väl något bra? När vi träffar bekanta till hunden, finns två alternativ. Antingen är hunden fri och gör som den vill= lubbar fram och "hälsar". Eller så är den i koppel eller under kommando och gör inte mer än markerar "hej, där kommer du". I vilket fall en positiv attityd.
LIA