Sv: Taggtrådsstängsel nästa år
Det beror helt på omständigheterna, om någon inkräktar i din bostad så har du rätt att använda våld för att avlägsna vederbörande därifrån.
I Sverige, liksom de flesta länder i världen, så är våld som regel förbjudet.
Dock finns det vissa undantag från detta, tex så har du rätt att bruka våld för att gripa någon som du ertappar på bar gärning om det ingår fängelsestraff i straffskalan (vilket är de allra flesta brott) för det aktuella brottet eller om det rör sig om efterlysta brottslingar - dessa människor må gripas av alla och envar som det står i lagtexten.
För ett sådant medborgarrättsligt gripande gäller att våldsanvändingen ska vara proportionell mot nyttan, detta gäller även vid tex nödsitutioner då du kanske måste använda ett visst mått av våld för ta någons telefon för att kunna påkalla hjälp.
Det finns även vissa lagar som medger våldsanvändning i tjänsteutövning, exempel på detta är då polislagen, skyddslagen (gäller på och invid skyddsobjekt) och lagen om kriminalvård i anstalt för att nämna några av de vanligaste. Även där gäller att våldet ska vara proportionellt mot nyttan och man ska då sträva efter en "lägsta nivå" på våldsanvändningen.
Denna proportionalitetsprincip gäller inte i samma utsträckning vid nödvärn - där gäller det att våldsanvändningen inte är uppenbart oförsvarlig vilket är en viktig distinktion.
Jag vet tex ett autentiskt fall där en kvinna besökte en man i dennes bostad - mannen uppmanade kvinnan att "gå därifrån" vilket kvinnan vägrade varvid mannen i fråga golvade kvinnan med ett knytnävslag i ansiktet och därefter satte sig grensle över henne och överöste henne med knytnävslag i ansiktet till dess att han inte orkade slå längre. Rätten ansåg att mannen hade handlat i nödvärn... rätten ansåg det inte ens vara fråga om påtaglig nödvärnsexcess.
Vad hade kvinnan (som fö var 1,55 och klent byggd) gjort för att det hela skulle betraktas på detta viset av rätten ? Jo, hon hade helt enkelt inte avlägsnat sig från mannens bostad då han hade framfört att hon skulle "försvinna därifrån".
Kvinnan dömdes till dagsböter för hemfridsbrott och mannen gick fri.
Är då situationen en annan med en stupfull norrländsk skogshuggare som inkräktare och som kanske har en glasflaska i handen som kan betraktas som vapen så är visserligen kanske i det läget frågan om nödvärnsexcess att skjuta vederbörande - men det är långt ifrån någon självklarhet att rätten skulle döma dig för mord eller ens vållande till annans död om du det läget skjuter ihjäl vederbörande.
Som sagt var så är det alltid att betrakta som nödvärn om du befinner dig i någons bostad där du är oönskad - det är därför som såväl polis som dörrknackare ska kunna uppvisa tjänstelegetimation när dom kommer på hembesök.
Det här är gammla principer som härrör från medeltiden, när det gäller någons bostad så är ett nej alltid ett nej.