Det är tragiskt med hästar som får fång, men det är ett verkligt intressant ämne.
Jag tror inte att maskrosor blandat med gräs utgör någon fångrisk. Just det året detta drabbade vår häst var försommaren mycket torr, dvs gräset hade inte växt sig så högt. Inte ens maskrosbladen var särskilt höga. Däremot var maskrosornas blomstjälkar rejält långa och det var dessa som hästen konsekvent mumsade i sig.
Just nu här i Skåne har vi väldigt kalla nätter, bara ett par grader, för att framåt dagen gå upp till runt +20. Sämsta tänkbara betestid för fångbenägna under sennatten/morgontimmarna alltså. Men med varmare nätter skulle det bli bästa betestid. - Ja nog är det krångligt alltså.
Tidigare har man blivit varnad för att släppa fånghästar på växande bete, men med dessa nya rön skulle alltså det vara bästa betet, eftersom det växande gräset själv förbrukar de fångframkallande ämnena i större grad än gräs som är äldre och vuxit ett tag.
Betyder det också att när gräset sätter igång att växa när det regnar efter en torrperiod, vilket man ju verkligen varnat för tidigare, så är det egentligen under torrperioden som gräset innehåller mest fruktaner och inte när det börjar växa.
Sen har man naturligtvis själva "foderbytet" i sig att ta hänsyn till.
Hur man än vänder sig har man ändan där bak....
I en annan tråd här på forumet "spånade" jag lite om äppelcidervinäger kunde ha en gynnsam effekt. Fruktanerna är ju ett slags socker och socker är kolhydrater. Alla som bantat nån gång har säkert hört talas om GI och att man kan sänka det genom t.ex. att inta äppelcidervinäger. Vi ger våra hästar äppelcidervinäger dagligen, men av andra orsaker.
Är det någon som vet vad händer med fruktanerna när gräset slås? Torkas till hö? Plastas till ensi/hösilage? Finns dessa kvar borde man tänka på att slå vallen vid olika tidpunkt på dagen beroende på väder och temperatur.