*suckar* fång...

ameo

Trådstartare
Moderator
Har gården full av shettisar, men tro inte att det är nån av dem som får fång...
Nä, men mitt fina halvblodssto blev sjuk naturligtvis... :cry:
Tackochlov upptäcktes det tidigt, så det har gått tillbaka utan några stora besvär, men är det inte typiskt... :crazy:

Och ännu märkligare - förra året hade jag en ponny som hade EN dags fång när den gick i samma hage som hblstoet gjorde nu. Jag ska nog undvika att ha hästarna där i maj, tror jag...
 
Vår ponny hade ju fång förra året. (Både vi och vet är dock fundersamma om det verkligen kom av ätande...) I år har han klarat sig, men i stället har hans stora hbl-kompis haft fångkänningar redan.

Så det är ju inte alltid de minsta som får det! Knepig sjukdom det där.
 
Just det med fång - forskningen har inte helt kommit fram till vad det är som orsakar fång. Rekommendationerna är att hästen ska ha fibberrikt foder, mindre stärkelse. Stärkelse finns i havre t ex. Protein skall inte vara någon fara.

Försiktiga foderbyten - mycket med fång kan vara orsak till störning o mag/tarm systemet.

Kanske i den hagen finns något som orsakar fång - kanske för kraftigt bete så där med en gång??
 
Kanske det är nån speciell växt i den hagen som hästarna reagerar på?
 
Hej Ameo!
Fång orsakas oftast av en kombination av faktorer och tyvärr är det oftast mycket svårt att fastställa de exakta betingelserna som ledde fram till inflammationen.
Foder, blodcirkulationen, enzymer, vikt, motion och hovvinklar kan samverka till hästens nackdel.
Jag har skrivit det förr här på forumet men det tål att upprepas gång på gång.
Vissa grässorter har en förmåga att producera oerhörda mängder fruktaner när de stressas av kyla och torka. Fruktaner är växternas ”natt-batteri”. Alltså ett sätt för växten att lagra energi för natten. Fruktaner är näst intill omöjliga för hästen att brytas ner och när de når grovtarmen stimulerar de utvecklingen av en viss sort bakterier. Under tillväxten frigörs ämnen (syror och toxiner) som kan orsaka fång (om detta triggar enzymer eller om shunt-systemet i hoven hamnar i obalans är inte riktigt alla överens om).
Om man vill tro att fruktaner kan vara en orsak till fång är denna våren ovanlig riskfylld, de låga temperaturerna på nätterna och de soliga dagarna gör att fruktanhalten i vissa växter tiodubblas på några timmar, samma bete men tio gånger så mycket fruktan = foderbyte.
Ängsvingel och till viss del timotej är sådana växter, och eftersom fruktan är sötare än socker kan vissa ”gottegrisar” specialisera sig på att hitta dem i hagarna. Andra hästar kan vara mer allätare och därför inte drabbas lika hårt av de pendlande fruktanhalterna.
Jag kan bara spekulera en del om just hästens betes-rutiner kan sätt vissa individer i riskzonen.
Hoppas du fått lite mer ”kött på hovbenet” tihi… :o
 
Jag är helt övertygad om att vissa hästindividers betessätt kan vara just boven i dramat för dem. Har själv haft en sån häst. När det var dags att skola in hästen på bete igen tillbringade jag lång tid i andra änden grimskaftet och upptäckte att han blev alldeles "nojjig" när han hittade långa maskrosstjälkar som stack upp över gräset. Han knipsade av dem konsekvent. När han ätit stjälkarna ett tag ville han inte äta av gräset längre utan letade konsekvent upp just bara maskrosstjälkar.

Av detta drog jag slutsatsen att han gjort likadant på betet. De andra hästarna som gått på samma bete och inte drabbats av fång åt säkert gräs och maskrosor rakt av, men alltså inte denne herre.

Du skriver att - Citat: Fruktaner är växternas ”natt-batteri”. Betyder det att den säkraste betesperioden för fångkänsliga hästar torde vara nattens sista timmar och förmiddagen - då fruktanerna förbrukats och innan växten hinner tillverka nya inför nästa natt?
 
Den säkraste betesperioden för fånghästar beror på temperaturen. Är det under 5 grader slutar gräset att växa och fruktanhalten stiger. Genom fotosyntesen växer gräset och fruktanhalten sjunker. Det absolut sämsta är att släppa ut hästarna på morgonen efter en natt med under 5 grader (plus att de inte ätit något grovfoder i stallet innan eller kraftfoder med mycket stärkelse).
Har det varit en varm natt är fruktanhalten låg på morgonen.
 
Det är två faktorer man ska ta hänsyn till:
Temperatur och torka ökar mängden enzymer som gör att växten producerar mer fruktaner
Växten förbrukar olika mängder fruktaner beroende i vilket tillväxtstadium den befinner sig.
Om växten växter kraftigt eller blommar förbrukas fruktanerna snabbt och risken för överintag minskas.
En annan sak som kan vara bra att veta som fånghästägare är att stammen är den delen av växten som innehåller mest fruktaner, en växt med mycket blad i förhållanden till stam kommer att ha en lägre halt oligosackarider. Att med jämna mellanrum puts av betet och låta den växa upp igen kommer att ge mer blad per planta. Det viktiga är att låta det gå någon vecka efter putsningen så att växten hinner producera nya skott och blad.

Som svar på din fråga så är sen natt och tidig morgon det bästa tiden att låta en fånghäst beta men med de villkor som jag nämner ovan… skrev jag att detta är lite krångligt??? :smirk:

Det med maskrosor är rätt intressant! Cikoriaextrakt (rik på inulin = fruktan) har används för att framkalla fång i medicinska studier, maskrosor och cikoria är besläktade. Undrar om det finns ett direkt samband?? Värt att titta vidare på det.
 
Fick av en gammal "hästgubbe" rådet att alltid vänta tills nattdaggen var borta innan jag släppte ut i gräshagarna under för sommaren. Vet inte om det har att göra med det här som ni skriver med fruktaner.
Om maskrosor har med fång att göra så måste det ju vara ett högriskår i år, i alla fall här om kring har nog aldrig sett så mycket maskrosor som i år.
 
Jag vill inte starta en maskros-hata kampanj :D, det var bara spekulationer från min sida!
 
Det är tragiskt med hästar som får fång, men det är ett verkligt intressant ämne.

Jag tror inte att maskrosor blandat med gräs utgör någon fångrisk. Just det året detta drabbade vår häst var försommaren mycket torr, dvs gräset hade inte växt sig så högt. Inte ens maskrosbladen var särskilt höga. Däremot var maskrosornas blomstjälkar rejält långa och det var dessa som hästen konsekvent mumsade i sig.

Just nu här i Skåne har vi väldigt kalla nätter, bara ett par grader, för att framåt dagen gå upp till runt +20. Sämsta tänkbara betestid för fångbenägna under sennatten/morgontimmarna alltså. Men med varmare nätter skulle det bli bästa betestid. - Ja nog är det krångligt alltså.

Tidigare har man blivit varnad för att släppa fånghästar på växande bete, men med dessa nya rön skulle alltså det vara bästa betet, eftersom det växande gräset själv förbrukar de fångframkallande ämnena i större grad än gräs som är äldre och vuxit ett tag.
Betyder det också att när gräset sätter igång att växa när det regnar efter en torrperiod, vilket man ju verkligen varnat för tidigare, så är det egentligen under torrperioden som gräset innehåller mest fruktaner och inte när det börjar växa.
Sen har man naturligtvis själva "foderbytet" i sig att ta hänsyn till.

Hur man än vänder sig har man ändan där bak.... ;)

I en annan tråd här på forumet "spånade" jag lite om äppelcidervinäger kunde ha en gynnsam effekt. Fruktanerna är ju ett slags socker och socker är kolhydrater. Alla som bantat nån gång har säkert hört talas om GI och att man kan sänka det genom t.ex. att inta äppelcidervinäger. Vi ger våra hästar äppelcidervinäger dagligen, men av andra orsaker.

Är det någon som vet vad händer med fruktanerna när gräset slås? Torkas till hö? Plastas till ensi/hösilage? Finns dessa kvar borde man tänka på att slå vallen vid olika tidpunkt på dagen beroende på väder och temperatur.
 
Svarar lite allmänt på flera av inläggen nedan.

Först: Jag VET en hel del om fång... Förmodligen fler än de flesta...

Sen, inlägget var mest skrivet för att visa att det inte nödvändigtvis är så att det är shettisar som får fång.
Stoet ifråga gick tillsammans med två shettisar när hon blev sjuk. De hade då gått ute dygnet runt i över 1½ månad varav de senaste 2 veckorna i den hagen.
Jag kunde inte påminna mig om att det blivit nåjn förändring i tillväxten på gräset när hon blev dålig - lika kallt och regningt som de senaste veckorna innan detta... :crazy:

Magdalena:
Precis som du skrev så var min fundering att det kanske möjligen skulle kunna finnas nån växt i just den hagen som de reagerar på, eftersom jag inte fått nån fånghäst i nån annan hage. Denna hagen används bara sommartid.
 
Eftersom trådskaparen redan kan allt så lånar jag tråden för att fortsätta diskussionen med moniq, hoppas det är OK ;).

Tragisk är bara förnamnet.
Vi har samma problem i mellansverige, men att tempen droppar snabbt på kvällen när solen går ner skulle i teorin inte påverka halterna under natten när växten bara förbrukar fruktanerna men när solen går upp, det är då det kan bli bekymmer.
Jag tror att det ligger något i det med växande bete, jag är lite konservativ av mig och jag har svårt att ta till de nya rön helt utan vidare.
Jag tror att GI index mest påverkar de hästar som har en metabolismrubbning och har svårt att reglera socker/insulin själva och utvecklar fång pga det (t.ex. Cushing och IR drabbade individer).

Jag har varit inne och nosa lite på jäsningsprocesser och TS halters påverkan på fruktaner men det känns lite felplacerad i detta forum.
Fruktaner är vattenlösliga och det finns data på nätet att en genom att dränka hö i vatten minskar man nivåerna drastiskt. Kruxet är att då sköljer man ur även andra vattenlösliga nyttigheterna. Bortsett från de har jag inte hört om någon häst som fått fång av bara hö (klen tröst i all elände).
Det vore intressant att få lite svenska värden på Svensk odlad grovfoder, bara för att se om man bör vara orolig eller inte. Ett konstant högt värde är inte lika alarmerande som stora variationer.
 
Jag har haft egna hästar och eget bete i snart 30-talet år och en herrans massa olika raser, dock flest halvblod och Islandshästar. Har också haft inackorderingsstall och sammanlagt hundratals hästar på bete genom åren. Inte en enda fånghäst förutom "maskroshästen" för ett par år sedan.

Jag har alltid följt de "gamla" riktlinjerna om långsam invänjning och försiktighet när gräset spirat på nytt efter torka/slåtter/regn.

Däremot har hästarna, främst islandshästarna, gått på frostnupet bete varje år, både vår och höst (lösdrift) och eftersom vi inte velat ha alltför kraftigt sommarbete åt de vi ridit (=smällfeta ;)) har de gärna fått gå på det gräs som inte är så näringsrikt dvs grövre och förvuxet. Helt fel alltså enligt de nya rönen.

På något sätt känner jag att detta med fruktaner säkert spelar in, men det måste finnas ytterligare faktor/faktorer som samspelar. Det skall bli intressant se vad forskningen visar kommande år.

Som det är nu känner man sig nästan som en dålig hästägare bara för att man har hästarna på bete när solen skiner typ :p Ta bara senaste dygnet här hos oss - sol och +20 både igår och idag och ner till +1° i natt.

Vi lär väl inte komma så mycket längre i diskussionen, tack för lånet av tråden ameo :)
 

Liknande trådar

Hundhälsa Jag måste börja nysta i om och när det blir dags för mitt hjärta att vandra vidare. Har några delar jag skulle vilja bolla med den som...
2 3
Svar
41
· Visningar
4 929
Senast: Lipperta
·
Hästvård Jag har precis börjat flytta in på en gård dit det är tänkt att hästarna ska flytta den 1 maj. Vill få dit dem så snart jag kunnat...
Svar
18
· Visningar
1 559
Senast: Aleel
·
Äldre Hej! Moderator får gärna flytta tråden om den inte passar här. Vet inte vart jag ska placera den då tråden handlar om hästar, hundar...
5 6 7
Svar
131
· Visningar
12 957
Hästvård Fick ikväll samtalet jag INTE ville ha. Min älskade lilla kallblodsdam som är utlånad till fodervärd har fått fång igen. :cry: Hon...
2
Svar
38
· Visningar
5 674
Senast: pulkaskurk
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp