Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Digitalis är en inflyttad art om än inte så invasiv men den kan på sina ställa konkurrera ut den inhemska floran den med, typisk på ställen där folk dumpat kompost eller där man tippat av jord.
De ligger troligen och väntar på rätt förutsättningar som förn i markenDet där är lite spännande i min närmiljö har man avverkat en del sista åren och ca 2 år efter finns det mängder med digitalis på hygget för att sen bli färre och färre och försvinna helt.
Var kommer de ifrån? Vart tar de vägen?
Växter kan vara suveräna på att programmera sina frön så att de väntar med att gro tills det är lämpliga förhållanden för plantan. Det finns frön som kan ligga flera hundra år i marken och väntar på nästa skogsbrand, de känner av värmen. Belöningen är massor av näring i askan och ingen konkurrens av anda växter, så de kan producera massor av högkvalitativa frön som får ligga i marken och vänta på nästa gång det brinner.Det där är lite spännande i min närmiljö har man avverkat en del sista åren och ca 2 år efter finns det mängder med digitalis på hygget för att sen bli färre och färre och försvinna helt.
Var kommer de ifrån? Vart tar de vägen?
I min trädgård trivs de inte särskilt bra, men om jag gräver upp marken någonstans av någon anledning, brukar det bli några digitalis just där. Det är åkrar runtom åt alla håll, så ogrässpridningen är måttlig. Jag tror att det finns digitalisfrön i marken som ligger där och väntar på bättre tider.Det där är lite spännande i min närmiljö har man avverkat en del sista åren och ca 2 år efter finns det mängder med digitalis på hygget för att sen bli färre och färre och försvinna helt.
Var kommer de ifrån? Vart tar de vägen?
De är ju tvååriga så första året kommer bladrosetten och andra året kommer blommorna och sedan dör de efter att ha fröat av sig. När perenna växter vandrar in så klarar inte digitalisen att stå emot. Då ligger fröna och väntar i backen på att man ska störa jorden och då ploppar de upp igen.Det där är lite spännande i min närmiljö har man avverkat en del sista åren och ca 2 år efter finns det mängder med digitalis på hygget för att sen bli färre och färre och försvinna helt.
Var kommer de ifrån? Vart tar de vägen?
De är ju tvååriga så första året kommer bladrosetten och andra året kommer blommorna och sedan dör de efter att ha fröat av sig. När perenna växter vandrar in så klarar inte digitalisen att stå emot. Då ligger fröna och väntar i backen på att man ska störa jorden och då ploppar de upp igen.
De kan överleva i jorden väldigt väldigt länge.Tydligare än så kan det inte förklaras, tack så mycket!
Även om jag fortfarande funderar på vart de första fröerna kom ifrån. Sår de sig långt från moderplantan?
Avklippta och ligger i en plastpåse, kan inte bränna dem tyvärr (eldningsförbud!) men de hamnar i "brännbara sopor" så det borde vara lugnt!Se bara till att plocka bort fröna och elda upp dem så är de ofarliga
Det är där mina hamnar också Orden var valda utifrån att det är behandlingen som är viktig inte var den utförsAvklippta och ligger i en plastpåse, kan inte bränna dem tyvärr (eldningsförbud!) men de hamnar i "brännbara sopor" så det borde vara lugnt!
Lidl har synnerligen märkliga insikter om växtodling i Sverige. De säljer glatt en massa som är synnerligne icke härdigt eller fel på andra sätt. Som äppelträd som är tveksamt härdiga i zon I. I zon V.Nu finns det väl väldigt många sorters lupiner och inte alla är väl invasiva? Jag bor iaf i hälsingland och här är de ett problem. Blir mer och mer för varje år känns det som. Dock tycker jag också att de är väldigt vackra men förstår ju problematiken och vill ändå inte ha dem här.
Var på lidl förra veckan och då sålde de lupiner för att planteras i trädgård. De såg i princip ut som de "vilda" som växer här men antar att det var någon annan tamare art, blev ändå lite brydd..
Helt övertygad om att det rör sig om den vanliga invasiva lupinenVar på lidl förra veckan och då sålde de lupiner för att planteras i trädgård. De såg i princip ut som de "vilda" som växer här men antar att det var någon annan tamare art, blev ändå lite brydd..
Det finns andra sorter typ regnbågslupin, foderlupin etc. Det är som sagt sandlupin och blomsterlupin som är de som vi har problem med här.Lidl har synnerligen märkliga insikter om växtodling i Sverige. De säljer glatt en massa som är synnerligne icke härdigt eller fel på andra sätt. Som äppelträd som är tveksamt härdiga i zon I. I zon V.
Det finns två arter lupin i landet. Den ena är väldigt sällsynt. Den andra är blomsterlupin, den vanliga lupinen. Den invasiva.
Förr kunde jag se påsar med frö i affärerna och då var det lite ovanligare färgställnignar som salufördes. Men lupiner är de lik förbaskat.
Dessvärre har jag sett lupiner på Granngården och Blomsterlandet också. De borde veta bättre tycker jag.Var på lidl förra veckan och då sålde de lupiner för att planteras i trädgård. De såg i princip ut som de "vilda" som växer här men antar att det var någon annan tamare art, blev ändå lite brydd..
Jag är emot att mixtra för mycket med vår artblandning. Man sa om contortan (träd) när man införde denna art inom skogsbruket att den inte kunde föröka sig själv i Sverige. Men bevisligen kan de föröka sig. Nu är inte contortan i sig ett problem här, men den är ett bevis på att arter inte alltid fungerar som man trott.Det finns nya förädlade sorter som inte hör till de invasiva växterna och är helt ok att odla. Dessa har bra egenskaper som jordförbättrare och för insekter och kan även användas till djurfoder.
Inget jag påstod heller. Däremot räknas de nya sorterna inte till de invasiva. Personligen skulle jag aldrig plantera det.Jag är emot att mixtra för mycket med vår artblandning. Man sa om contortan (träd) när man införde denna art inom skogsbruket att den inte kunde föröka sig själv i Sverige. Men bevisligen kan de föröka sig. Nu är inte contortan i sig ett problem här, men den är ett bevis på att arter inte alltid fungerar som man trott.