Ett ledande tygeltag går utåt-framåt och leder hela framdelen åt det hållet. Ett tygeltag som går utåt-bakåt kallas understödjande och förstärker samma sidas skänkel, jag tar alltså i verkligheten ett understödjande tygeltag utåt-bakåt höger för att förstärka min högerskänkel som vill flytta framdelen åt vänster. Jag kan bara antyda det understödjande tygeltaget, för hänger jag kvar i det sänder jag motstridiga signaler.
Om dina ledande tygeltag resulterar i utskjuten bog har du förmodligen gjort det för kraftigt eller för länge, eller med en häst som är förböjd. Det ledande tygeltaget fungerar bara samtidigt som du gör det, du kan inte hålla kvar det, för då övergår det i ett understödjande och får precis den verkan du beskriver. Både ledande och understödjande fungerar bäst för mig om de tas så små att de egentligen bara antyds.
I övrigt förstår jag inte riktigt ditt inlägg
"Jag håller med om att när hästen skjuter ut bogen så måste man flytta "bogen efter bakdelen", och är det då inner bogen så kommer stödet att finnas på yttertygeln"... Du måste alltid flytta inner bog, eftersom du ska flytta åt det håll hästen själv böjer sig för att den ska spåra. Om hästen skjuter ut höger bog i vänster varv, måste du flytta hästens framdel åt vänster. Om du byter varv måste du fortfarande flytta framdelen åt vänster. Det är ganska svårt att flytta framdelen åt vänster på högervolt (och jättejobbigt för hästen), varför detta görs lämpligast på rakt spår.
"Även om det är vanligare att hästen drar sig mot väggen/staketet men då vill jag i första hand få hästen att flytta ig för ytterskänkel, vikthjälp. I sista hand tygel."
Hur menar du att du kan rakrikta en förböjd häst (jag antar att du menar att den tränger med bogen före) utan tygeln? flytta den kan du ju göra, men om hästen går böjd åt vänster och du lägger höger skänkel an på bogen, uppnår du väl bara att den flyttar sig längre in på banan, fast med samma böjning? Jag har, precis som fio, ännu inte stött på en häst som inte väljer "sin" bekväma böjning om den går på hängande tygel. Rider du på stångbett med hängande tygel så är det inte frihet från bettpåverkan, tyngdkraften gör att bettet hålls lodrätt i hästens mun och det kommer då att verka så fort hästen sträcker nosen framåt och mer på den sida från vilken hästen böjer sig.
Inom parentes sagt att min häst inte på något sätt drar mot väggen/staketet även om hon har olika stor "närvaro" på bettet på vänster och höger sida. Hon går spikrak. / Å