Jag har aldrig ridit in en unghäst, men jag tycker det låter vettigt som du skriver.
Det är allför vanligt att vi börjar trixa med händerna (hjälptyglar, skarpare bett etc etc etc) när hästen tappar balansen, istället för att förbättra balansen (och ryttarkänslan) hos ryttaren.
Som jag ser det så finns det tre anledningar till att en häst kör upp huvudet, det ena är rent ointresse från hästens sida. Den känner helt enkelt ingen anledning till att samarbeta och tittar mycket hellre på det som rör sig lite längre bort. En sådan häst kan jag också tänka mig att visa ganska handfast att nu ska vi inte titta i fjärran utan nu är det arbete som gäller. Men min åtgärd i det här läget är inte att ta ett stöd i yttertygeln och sedan hålla fast utan snarare en (ordentlig) kramning i en eller två tyglar och sedan eftergift. Vill hästen ta upp huvudet igen så är det en kramning till (olika mycket styrka för olika hästar) och sedan eftergift. Det finns nog ingen häst som inte efter ett tag (timmar, dagar, veckor....) accepterar detta.
En annan orsak är att hästen känner någon form av obehag, vilket man aldrig kan korrigera med hjälp av tygeltag. Det obehaget kan komma antingen från ryttaren, från utrustningen eller från hästens kropp, men oftast är det nog en kombination.
Den tredje anledningen är att det är en annan ryttare har skapat obehag hos hästen och hästen förväntar sig samma obehag från mig. Här går jag tillväga på samma sätt som i fall nr 1, en kramning och sedan eftergift. Hästen brukar efter ett tag märka att obehaget inte kommer och accepterar en lägre huvudställning utan stöd i tyglarna.
Dessa åtgärder sker till att börja med på en raktställd häst i skritt. Det finns absolut ingen mening med att be om trav innan det funkar i skritt, eller galopp innan det funkar i trav. När hästen accepterar detta är det ev dags att gå in på volten och kanske kräva lite ställning/böjning.
mvh Jessica