" betyder tum. Tum är en måttenhet precis som centimeter. En tum=2,54 cm.
Ditt första mått, 15", 16" osv är sätets storlek. Hur stort säte man behöver beror dels på rumpans storlek men också på lårbenets längd. På vissa sadlar kan man beställa längre eller kortare kåpor om ens rumpstorlek inte stämmer överens med snittets lårbenslängd. Att ha rätt sitsstorlek är viktigt. En för stor sits gör att man halkar omkring, får sitta emot eller behöver dra sig framåt för att hamna rätt vilket påverkar ens sits negativt och därmed även påverkar hästen negativt. En för liten sits gör att man hamnar för långt bak vilket gör att sadeln trycks ner i ryggen på hästen vilket skapar obehag och smärta.
Ditt andra mått, dvs. 31", 32" är sadelns vidd. Det mäter man mellan ortspetsarna på sadeln, egentligen på en naken bom men man kan få ett hum iallafall om man mäter mellan ortspetsarna på en sadel med och har alltså med att göra hur vid sadel hästen behöver.
Tyvärr är det inte så enkelt som att en 17" sits alltid är just 17" och att en 32" alltid är 32" mellan ortspetsarna och det är inte heller så enkelt som att en häst som behöver 32" vid sadel och där ryttaren behöver 17" i sätet bara kan köpa en sadel med de måtten. Precis som med kläder/skor till människor så skiljer sig olika tillverkare åt och precis som med kläder/skor behöver man prova så att passformen är rätt. Det är mer en guide för vad som kan vara värt att prova. Sadlars bom skiljer sig också åt, en häst vars rygg blir rak vid arbete (inte att förväxlas med hur hästens rygg ser ut när hen står på gången) behöver en rak bom medans en häst vars rygg är svängd vid arbete behöver en svängd bom. Som du kanske förstår finns det enormt många grader på rakhet/svängdhet dessutom och det är inte helt enkelt att hitta rätt sadel. Därför bör och enligt mitt tycke ska man ta ut en sadelprovare, en duktig oberoende (dvs. inte någon som bara säljer ett eller ett fåtal märken) som kan prova ut en sadel som passar både häst och ryttare om man inte har stor kunskap själv. För, när det kommer till sadlar är det precis lika viktigt att sadeln passar hästen som att den passar ryttaren. En sadel som inte passar ryttaren kommer med stor sannolikhet ge hästen problem då ryttaren hamnar fel och inte kan inverka korrekt. Hellre lägga pengarna på en bra sadelutprovare än att lägga dem på veterinärvård och rehab när hästen har fått skador/fått ont av en sadel som inte var perfekt för just det ekipaget.