Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej och ja?En gjutjärnspanna är väl inte så bra till "grytor" för att fettet i pannan tvättas ur?
Du missförstod nog, jag menade att en stekpanna av gjutjärn inte är så bra att göra "grytor" i.Nej och ja?
En bra gryta tål att både koka och steka i. Utan bekymmer. Det beror nog mest på ålder? Som ny kanske det inte är så bra att koka i den men med åren så blir ytan så bra att man kan göra vad som helst med den - utom att köra diskmaskin....
För samtliga dessa rätter är nog tyvärr inte gjutjärnsstekpannan det bästa valet, det finns förstås fördelar med gjutjärnet, som att det går att köra högre temperatur vid bryning men nackdelarna överväger tycker jag. Fast det går ju bra att använda gjutjärn till alla rätter, det har man gjort under långa tider, så man väljer det man trivs bäst med.pannkaka, omelett, vegoköttfärssås, grytor,
Möjligen för att kanten är så låg?Du missförstod nog, jag menade att en stekpanna av gjutjärn inte är så bra att göra "grytor" i.
Kanske har ni rätt jag blev själv nu sugen på att testa vår gamla gjutjärnsstekpanna igen och letade i skåpen men den var nog slängd, hittade dock en ännu äldre från vedspistiden, får se om den fungerar på en modern hällspis.Möjligen för att kanten är så låg?
Men nog har jag kokat köttfärssås rätt länge i stekpanna också utan bekymmer. Samma som för gryta. Är den väl instekt och vårdad så håller den även för kokning. Tycker jag.
Nej, du har fel!För samtliga dessa rätter är nog tyvärr inte gjutjärnsstekpannan det bästa valet, det finns förstås fördelar med gjutjärnet, som att det går att köra högre temperatur vid bryning men nackdelarna överväger tycker jag. Fast det går ju bra att använda gjutjärn till alla rätter, det har man gjort under långa tider, så man väljer det man trivs bäst med.
Vilken tråkig ton du har i inlägget!Nej, du har fel!
Jag föredrar gjutjärn till samtliga rätter, utom möjligtvis omeletten.
Till pannkakor/plättar finns inget bättre än gjutjärn. Eftersom den faktiskt håller temperaturen jämn. Plättar/pannkakor vill jag jämn temperatur till. Och så ska de vara frasiga och "lätta" och luftiga. Crepes, som ska fyllas kan man vilja ha lite "segare", så att de går att rulla.
Stekta på för låg temperatur, i för lite fett, i en belagd lättviktspanna, så blir de sega istället för frasiga, och inte ett dugg goda som pannkakor. Men det är lätt att vända dem i luften...
Köttfärssås, eller vegetarisk pastasås, så självklart tillagar man detta i gjutjärnspanna eller gryta.
Vilka fördomar du har!
Och så använder du inte ens gjutjärn för matlagning, och har kanske inte gjort på decennier.
Gjutjärns pannor är dessutom perfekta på induktionsspisar.
Om något, så är de magnetiska...
Definiera "många" är det de som tycker som "vi"?Vilken tråkig ton du har i inlägget!
Vi har använt gjutjärnsstekpanna under många år, ända sedan jag var liten, och använder fortfarande en stekgryta av gjutjärn och faktiskt också andra rena kokgrytor av gjutjärn men en bra belagd stekpanna har flera fördelar framför en stekpanna i gjutjärn som vi tycker avgör till dess fördel för oss. Andra kan tycka annorlunda, det beror på vilka egenskaper man sätter främst, restaurangkök använder tex. nästan aldrig gjutjärn utan kör mest med rostfritt, någon tycker kolstål är överlägset bäst för stekpannor osv.. Många tycker dock som vi att en belagd stekpanna, sammantaget, är bäst.