Sv: Starta Lösdrift
Startade lösdrift för 2 år sen nu.
Vad skall man tänka på när man startar upp en liten lösdrift?
Först och främst vad som gäller. Måttbestämmelser, ta reda på om hagen kommer att räcka och hålla, bestämmelser om godkännande, antal hästar etc. Har man 4 hästar eller mindre så behöver anläggningen inte godkännas - och då tillkommer mao inte heller några avgifter. Men måttbestämmelser gäller fortfarande - dvs 80% av måtten på en godkänd box (detta varierar ju beroende på hästens storlek precis som med vanliga boxar).
Mer info hittar du på:
http://www.sjv.se/amnesomraden/djurveterinar/djurskydd/hastar.4.b1bed211329040f5080002447.html
Hur löser ni fodringar? Automatisk? (kommer ej att bo på gården)
Jag bor ca 30 minuter från gården. Vi har en kollektiv lösning och utfodrar för hand 1-2 ggr om dagen. Är man många hästar (över 5) så behövs oftast 2 fodringar/dag efter som att det är mycket grovfoder att bära. Våra hösilagebalar (med hög ts) står utanför hagen så vi slänger bara ut det i egenbyggda höhäckar+på stenmur. Vi ser till att hästarna får så mycket mat vid fodringarna att det finns mat kvar när vi fodrar nästa gång = fri tillgång. Kraftfoder får var och en ge sin egen häst. Görs oftast efter ridning.
Hur stor behöver hagen vara?
Jag tror att rekomendationen är 1 hektar/häst. Jag tycker nog att man ska satsa på mer om det går, en del har mindre och det kan också fungera. Ffa om hagen får vila under sommaren eller liknande.
Har man bara halm i ladan eller skall man grunda med spån för att få det torrt? Mockar man lösdriften?
Vi har bara halm. Spån är ofta svårare att bli av med och förmultnar inte lika snabbt. Vi har halmen direkt på marken - det finns mao inget golv i ligghallen utan det är bar mark. På så sätt rinner kisset igenom ner i marken, halmen förmultnar lätt med bajset och det blir ett bra kretslopp. Vi mockar vår ligghall 1 gång om året (våra hästar använder den si lite). Då tar vi bort bajshögar och halm som är dålig. Mycket av det undre laget har blivit jord och bildat en bädd som på vintern isolerar samt leder bort kiss.
Hur man gör med mockning är olika. Vi har mer yta i ligghall än vi behöver plus att hästarna inte är där så ofta, vi har dessutom maten på avstånd från ligghallen så att hästarna inte gör den till toalett. Vi tar ut med grepar och traktor 1 gång om året som sagt.
Fryser vattnet på vintern?
Ja, det gör det. Därför krävs en lösning för det. Det är inte en risk man tar att vattnet fryser.
Någon som har erfarenhet och vill berätta vad man skall tänka på?
Tänk på vad du har för tillgångar först. Hur stor hage? Hur många hästar får plats om man ska räkna 1hektar/häst? Om 5 eller fler - hur många hästar vill du ha? Där har du en början.
När du vet det kan du fundera på ligghallens storlek och utformning. Det finns tusentals tips där. Tex är det bra att se till att luft/vind kan ta sig igenom väggarna (genom att tex göra glipor mellan plankorna eller en luftspalt längs väggen högt uppe vid taket), detta hindrar turbulens när det blåser och gör mao att det inte blåser in snö och annat vid oväder. Stora utgångar (minst två). Taket bör ha en lutning som gör att vattnet ej rinner av utanför utgångarna efter som att det kan bidra till att marken blir sörjig där hästarna måste gå. Det kan vara bra att ha utgångarna i Sydligt läge, tänk på hur det hela ska fungera - som ett vind och regnskydd i alla väder och vindriktningar.
Sen kommer vi till maten. Hur ska hästarna utfodras? Vart? Vad ska ni ha för lösning för vattnet?
Man bör placera maten en bra bit ifrån ligghallen. Risken att de annars börjar använda ligghallen som bajshus är ganska stor. Därför ska man heller aldrig utfodra i ligghallen. Jag anser också att man inte heller ska ha vattnet i ligghallen. Det är onödigt att ha fler viktiga saker på samma ställe efter som att hästar under perioder då kan vakta vatten/ligghall/mat från någon annan. Jag tycker att det är bra om de måste gå mellan alla tre.
Hästar dricker dessutom mycket så tänk på att det är inte lätt att konka vatten till hagen - tro mig jag har provat.
Vad ska ni ha för grovfoder och vart ska balarna placeras? Viktigt är också att tänka på hur fort balarna kommer att gå åt. Har man tex hösilage så är det jätteviktigt att man gör slut på en öppnad bal i tid, annars kan fodret bli dåligt. Så fundera på hur många hästar ni ska ha i hagen, vad ni vill ge för sorts grovfoder och räkna ut vilken storlek på bal ni ska ha för att den ska ta slut i tid även på hösten när hästarna inte äter så mycket.
Sen är det viktigt att det finns uppvärmd sadelkammare - lädret klarar omöjligt av en vinter i kallstall. Så det är jätteviktigt. Sen måste du ju också kolla upp att boxarna räcker osv. Jag skulle alltid ringa och fråga jordbruksverket och de som är ansvariga för liknande, vad som gällde och om min lösning (som jag räknat ut in i minsta detalj) är ok.
När du har detta är det bara att fundera på hur ni ska lösa det rent praktiskt. Med fodringar, vatten, etc. Det är ganska mycket att fundera på ändå. Vad ska ni ha för rutiner om en häst måste ställas på box, vem lagar staketen, finns det material till sånt i stallet, etc?
Jag startade den och drev den mer eller mindre helt själv så behöver du mer tips och tankar är det bara att pm:a.