Sv: Sporrar!
När man rider så pass bra att man inte behöver använda dem.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
När man rider så pass bra att man inte behöver använda dem.
han är ganska lydig men ijumed att han är lat så får man säga till han två gånger ist.
jag menade inte bara i en sluta, jag tog det som ett ex. han är alltid lat, ja, där sa du rätt. han har dålig respekt för hjälperna, det är ju därför jag använder sporrar ? som denna tråd handlade om ? nej, jag kan ju säga så att jag ger inte knasiga signaler.
han är inte tungriden i sluta ? det har jag aldrig sagt, jag sa att han var lat. Lat och tung är två heeelt olika sker, that's for sure.
tycker du att jag ska ta det som en komplimang ? det där att DU inte lyckats rida en häst tung i sluta ? det är inte mitt fel , och han är inte tung, han är lat, och det är han även om det är ngn annan som rider honom.
asså, det är inget problem så , men jag måste ha sporrar och spö till förstärkning av hjälperna.
Enligt mej (och förhoppningsvis flera andra) så är inte de som rider med sporrar duktiga ryttare. (jag tål kommentarer på detta)
Du,(ni), som påstår att de som rider med sporrar inte är duktiga nog att rida utan?
Då tycker jag att ni kan förklara varför ALLA som tävlar de högre klasserna har sporrar. Och varför ni som vet så jvla mykt inte ligger på samma nivå?
Jag påstår inte att man måste ha sporrar för att komma långt, men jag är inte emot det heller. Mina sporrar används endast vid tävling.
Slla blir inte så men det verkar vara rätt vanligt att "dutta i varje steg" på dressyrtävligar vilket jag inte riktigt förstår resonemanget bakom. Kanske mest tävlingsnerver?
man ska ALDRIG använda sporrar.
Enligt mej (och förhoppningsvis flera andra) så är inte de som rider med sporrar duktiga ryttare. (jag tål kommentarer på detta)
Nu är jag väl inte riktigt en av dom, alla väljer vilka hjälper man vill använda och jag tycker att sporrar med samma syfte som skänklar känns onödigt snarare än att det är "kassa ryttare som behöver det".
Man måste ha sporrar t ex på dressyrtävlingar (med undantag för ponnyer eller någon viss klass? noll koll! ) så det är ju inte konstigt att toppdressyrryttare t ex rider med det.
Om man använder sporrarna i varje steg som drivning, då tyder det på att något är eller kommer bli väldigt fel, en häst ska inte behöva drivas i varje steg. Framförallt så felinlär man hästen om man även tänkte använda sporrar/skänklar som accelleration, inte bara farthållare.
Har ridit ett par såna "sporridna" hästar och det är f*n inte kul att rida dom. Såna som knappt rör sig framåt om man inte rider med sporrar eller möjligtvis spö. Och en av de hästarna var ändå utbildad MSV.
Slla blir inte så men det verkar vara rätt vanligt att "dutta i varje steg" på dressyrtävligar vilket jag inte riktigt förstår resonemanget bakom. Kanske mest tävlingsnerver?
Jag tror det är minst lika vanligt på träning, tyvärr..
Jomen visst. Man ska inte "dutta" i varje steg. Men man driver väl endå inte bara med hälarna, eller hur? Jag använder endast sporren då hästen kanske blivit loj under tävling. Det händer ju då många hästar när de är ensamma i ex, ett ridhus. Och det är väl endå inte meningen att hästen ska tänka mer bakåt än fram? Jag skulle ALDRIG sporra en häst på så sett att den far illa av det, utan bara en liten påminnelse.
Man får ju hoppas att "duttandet" hos vissa ryttare bara är tävlingsnerver, som du säger (:
Jag tror garanterat att det handlar om att hästen rids fel.
En av min tränares hästar som jag brukar rida dressyr på är ingens favorit direkt, alla tycker hon e seg, vägrar gå i form, om man sitter liiite snett så går hon in med sidan i väggen så man skrapar av sig hela benet och om man skänklar(med hälen) så stannar hon..:smirk:
Det man måste göra med den hästen är att rida med sätet. Om du lägger till hälen på den hästen tvärnitar hon. Hon har t.o.m slängt av en ryttare som försökte tvinga henne framåt genom att driva med hälarna.
Men när man lyckas sitta rätt på hästen o driva med sätet så har man den mest underbara, självbärande häst någonsin! Helt plötsligt känner man hästens bakben jobba o hon lossnar i munnen och är helt underbar att rida.
ta hjälp av en tränare så kanske du kan lägga de där sporrarna på hyllan!! Lycka till!
1Då har vi olika defenition på "lydig".
En häst är inte lydig och rätt inlärd för hjälperna om man behöver säga till två gånger. Visst om det är någon enstaka gång, ibland blir det ju missförstånd helt enkelt, men inte regelbundet eller alltid i en viss övning. Även en lat häst ska lyssna på hjälperna
2Nej, inte som jag menar med "tung". (utgår från "rida i lätthet"-filosofin) en häst är tung om den inte lyssnar direkt på hjälperna så att man måste förstärka signalerna eller ge flera samtidigt alt. ge upprepade signaler. En häst är "lätt" när den går självbärigt i balans utan att behöva inverkas på mer än när man vill be om något annat och som lyssnar på de signaler som ges direkt. Men dessa kriterier för "lätthet" är väldigt petiga, jag skulle nöja mig med att hästen helt enkelt lyssnar direkt på, förstår och respekterar hjälperna.
Att använda sporrar för att få hästen lyssna kan skapa en artificiell lätthet men som kommer från tung ridning, fungerar det BRA så kan det vara ett substitut, men tyvärr tror jag sällan det tar bort hela tungheten så att säga.
3u får ta det hur du vill. Min första häst var riktigt lat och kunde bli skänkeldöv direkt om man var inkonsekvent (märktes tydligt om någon annan hade ridit). Ändå hade jag inget problem just i sluta, kanske mest eftersom man använde sitsen och aldrig pressade fram hästen mer än den orkade. Olika metoder = olika resultat.
4tt hästen är lat är en sak, att hästen inte lyssnar på en hjälp är en annan. Att få respekt för hjälperna är något man hela tiden lär eller avlär hästen beroende på hur man rider, om ingen som rider bryr sig om den biten pga att det fungerar med sporrar är det väl inte konstigt om hästen går "lika för alla"?
5ag har alltid spö när jag dressyrrider lata hästar. Inget fel i det. Jag använder sporrar ibland också men aldrig som ersättning för skänkeln utan när man vill inverka "annorlunda". Ser inget fel med att använda sporrar som sagt. Min poäng är helt enkelt att en häst INTE är rätt inlärd och lydig enligt mina kriterier om den inte lyssnar på skänkeln, oavsett situation och hästens personlighet.
1aha , du tänker så , jo, han är hyfsat lydig. men så fort det handlar om en jobbig sak så blir det lite sådär.... " va ? vad sa du ? " förstår du ?
2respekterar gör han , förstår gör han , lyssnar ja. Men han är lat, så jag får säga till två gånger ibland ?
3som jag sa innan, JAG TOG SLUTA SOM ETT EXEMPEL. du sitter ju bara och säger samma saker hela tiden ? som om jag vore dum i huvet .
4lilla du, dom två sakerna hänger ihop.
5så dom hästarna du dressyr rider, är fel inlärda ? och du är en talang som tar bort felen ? du har rätt att använda sporrar och spö men inte jag ? haha, jag är inte taskig mot hästen, jag förstärker mina hjälper
och tyvärr behöver jag inte expert utlåtande om mig själv och mina hästar, du har aldrig ens sett pållen min, och btw, jag rider bara med sporrar och spö på träning, och ibland ngn gång på tävling.
Jag tror inte att du är dum i huvudet, men att jag skriver "samma sak hela tiden" är ju för att det inte verkar som att du tolkar det annorlunda än jag menar. Som sagt, om en häst inte lyssnar direkt på hjälperna och respekterar dom så är den "tung" särskilt om den gör det för att den står emot och tycker det är jobbigt. Det betyder inte att den är dåligt riden eller att du är en dålig ryttare, men det beror ändå på sättet man rider (observera skillnaden mellan dålig ridning/olika metoder).
Att jag själv har "lätt" ridning som mål betyder inte att jag själv gör rätt hela tiden, bara att man strävar efter det och vet betydelsen av konsekvens med hjälperna.
Bara en påpekning.
Ibland blir det faktiskt nödvändigt när hästen blir farlig för sig själv och för ryttaren.
Tex, min fd medryttarhäst var en stor kraftig sak som efter ett tag vid K1 blev helt omöjlig att rida utan sporrar om man var ny på honom. Han testade till den gräns att han kunde backa ut på en trafikerad väg. Trots spö och skänkeltryck blev jag till slut tvungen att använda sporrarna, jag ville inte, men jag var tvungen ifall jag inte ville bli påkörd.