Stackars dej.. Här startar du en tråd med en intressant frågeställning och så blir den simpelt kapad av alla oss som blev utslängda från den andra tandläkartråden... Förlåt!
För det första - du jämför hästens tänder med kaninens. Det funkar inte riktigt. Båda är hypsodonta, dvs har tänder som har en lång anatomisk krona men där en stor del ligger under tandkötter och kallas reservkrona. I "botten" på tanden finns en (eller flera) rot (rötter) som är aktiv och skjuter fram reservkronan allteftersom. Det som skiljer häst och kanin är dels att hästens rot faktiskt sluter sig och slutar växa när hästen är medelålders, medan kaninens tänder fortsätter att växa livet ut, dels tillväxthastigheten. Medan en hästs tänder växer ungefär 2 mm per år växer kaninens 2-2,4 mm per vecka!
Hos kanin ser man ofta förväxta framtänder. Detta är dock mycket sällan primärt, utan beror i de allra flesta fall på förvuxna kindtänder. Hönan och ägget liksom. Primär överväxt av framtänderna ses mest på unga djur och beror då på felställningar som över- och underbett. Den vanligaste orsaken till förväxta kindtänder hos kanin är utan tvekan felaktig utfodring. Kaninen,som precis som hästen är en grovfoderomvandlare, utfodras tyvärr ofta på pelletsbaserade foderstater kryddat med brödkanter och lite maskrosblad.
Jag vet inte om detta går att extrapolera på häst, men tycker själv att det verkar logiskt?
De tänder som verkligen behöver slitas är ju egenligen kindtänderna. Om hästen (eller kaninen) får i sig för lite fiberrik föda så kommer det i första hand att påverka kindtänderna som står för malandet.
I de fall hästen har ett korrekt bett brukar det inte uppstå några sådana problem. Problemen kommer om hästen har ett felaktigt bett (över och underbett, trångställning, betselöverslitning med tandrotation till följd, saknade tänder mm) eller en smärtproblematik (karies m pulpit, fraktur med dito mm) där hästen för att skydda sig får en förändrad tuggfysiologi.