Sv: spinoff på tandläkartråden, om tänder
En häst som betar nyper tag i gräset, helt riktigt. En häst som lever naturligt betar större delen av dygnet vilket ger ett naturligt slitage av inciverna men definitivt ett slitage. Uppstallade hästar som fodras med hö/hösilage samt kraftfoder sliter nästan 50% Mindre på sina tänder än vad en naturligt betande häst gör då en häst som fodras med hö tuggar 58-66 gånger per minut jämfört med en betande häst som tuggar sitt gräs 100-105 gånger per minut (Studie av Dacre, 2006)
Inte läst studien. Men borde det inte väldigt mycket bero på VAD för gräs?
Om jag släpper på ett spätt, fint vår bete eller ger grovstråigt sent slaget silage borde man inte per automatik kunna säga att det blir mer tugg på bete? Och omvänt, släpper jag på ett förvuxet höstbete där gräset innahåller mycket vedömne, jämfört med att ge en späd andraskörd silage så är det säkerligen 'mer tugg' vad gäller betet.
Sen, jag misstror inte studien, men man ska nog vara försiktig med enstaka studier, speciellt om det är på få hästar (inte läst den aktuella så ingen aning hur många som var med). Finns ju studier på samma sak, där ena studen ger svar A och andra svar B. Skillnaden sitter antagligen i individuell variation, ingen av studierna är fel, men i den första råkade det hamna 10 hästar som var mer benägna att A, och i andra studien hästar mer benägna att B.
Här äts om hungrig 1 kg blött, finstråigt silage - balat GRÄS helt enkelt upp lika fort som 1 kg high fibre silage eller 1 kg halm. Om det tuggas exakt lika många ggr vet jag inte, men tuggTIDEN är densamma iaf. Hmm, man kanske skulle roa sig med att kolla antal tuggningar per minut.
Däremot, tittar man på betande hästar som har tillräckligt med bete, så de är ju finsmakare, det sorteras bort och väljs med stor omsorg och mycket aktiv mule. Så teoretiskt borde en häst som betar i 10 minuter tugga mindre antal minuter på den tiden än en häst som får en hög med hö/silage och äter det 'uppifrån och ner'. De står ju inte och 'plockar ut' på samma vid i silaget, även om det ofta tycks godast i botten
Om man däremot blandar i halm i höet/silaget, då slår soteringsfunktionen till, och höet/silaget pillas ut först och äts först - mer likt betet - och det tar också längre tid att äta samma mängd, helt enkelt för att ättakten sänks.
Så, antal tuggningar/minut är en sak, men hur många minuter de tuggar på säg 10 minuter lär ju också spela in? Om de på gräs tuggar 5 minuter av 10, och 100 tuggningar/minut så blir det 500 tuggningar på 10 minuter, medan om en häst på hö tuggar i 9 minuter av 10 och 60 tuggningar/minut så blir det 540 tuggningar på 10 minuter. Och se där, ingen skillnad att tala om, alternativt liten övervikt för höet.
Så kollar man på 10 minuter är det mest tuggande på hö. Kollar man på 3 h och höet är slut efter en timme, så 'vinner' betet. Men jag tror inte man kan använda enskilda studier alltför statiskt.