Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

SusieQ

Trådstartare
Tycker väl ändå att en sådan här tråd är på sin plats, hur gick det med allt ni sådde?
Speciellt allt ätbart, men givetvis även prydnadsväxter är ju aktuellt att rapporteras om hur de växer.

Här har jag löjligt mycket spenat, plus att jag frusit in en hel del också.
Mangolden och Baby Leafsalladen växer i överflöd också.
Squash har vi så vi kan sälja, både grön och gul. Chiliplantorna växer på bra, men har ännu inte blommat. Alla kryddor växer som ogräs och jag hinner inte använda dem i takt med att de växer (blir till att använda rosmarinen som grillspett vid nästa grillning...)

Nästa år tänker jag definitivt inte vara i närheten så ambitiös med mitt odlande som jag varit i år.

Så hur går det med era odlingar??
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Här går det seeeegt. Vi har inte så varmt så det mesta växer i snigelfart.

Squashen är 1-2 cm, knappt synliga bland bladen. Bönorna har inte blommat än. Persiljan har knappt kommit upp. Spenaten och salladen är det enda som är normalt.
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

här går det också segt i kylan och p tal om sniglar! De får mig att börja gråta och vilja ge upp odlingarna helt. De rakar allt längs med marken. Ingen sallad, rödbetor eller rädisor. De får ingen chans att etablera sig innan sniglarna tar de små bladen och dödar hela växten och då odlar jag ändå dessa saker i krukor på bord eller med ben så att de är ovanför marken. De noggrant förodlade physalisen, squashen, pumpan och gurkan klipps stammen av och dödar hela växten. Jordgubbar har jag gett upp tanken på, bönorna... ja vi får se, några har lite blad kvar :crazy: Till och med löken tar de!!

Det enda som överlever är perenner och tomater :(


Ändå dödar jag hundratals varje kväll. Vilket annat djurslag skulle klara av att frodas under ett sånt tryck :cry:

Jag har skördat ramslök och fläderblommor, snart är det vinbärens tur
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Här växer det så det knakar.
Har skördat sallad i två veckor nu, gurkor finns att plocka och squashen likaså. Potatisen blommar fint, och har gjort så i en vecka nu. Tomatdjungeln blommar, men jag såg idag att en del blad gulnat och fått svarta prickar på sig, vad är det?

7182_662971493729006_1757558263_n.jpg


941138_662971363729019_1947446919_n.jpg


/B
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Tomater kan få bladmögel tror jag, hoppas att det inte är det du fått! Mina frilandstomater står lika tätt men ser hittills gröna och fina ut men har bara precis hunnit börja blomma. Mangold har jag skördat av en gång, tyvärr breddsådde jag och fick sedan inte isär plantorna så de står mycket trångt... sallaten frodas men tog ett tag, rädisorna äts upp av kryp så fort de grott, majrovorna stod för trångt och blev dessutom träiga, grön squash är på gång, spenat har jag bara fått lite av och nu har den gått i blom. Asiatisk kål ska jag så om för den har jag tagit slut på allt nu. Spritärtorna har fått sina första baljor, sockerärterna är lite senare, bondbönorna blommar för fullt men har inga baljor, jordgubbarna trögade in sig totalt efter en rikligt påbörjad blomning. Kålen blir lite och ingenting med undantag för kålrabbi och röd spetskål som av någon anledning ser rätt OK ut, rödbetor och foderbetor kommer minst sagt ojämnt och kommer inte att räcka till mycket, morötter och haverrot kommer bra men väääldigt långsamt. Däremot har jag skördat jättemycket ogräs till hönsen så på det sättet har jag ändå haft ett OK utbyte. Hoppas dock att det är min tur snart! Bor i Västerbotten, lermark som jag försöker täckodla (men det är svårt att kombinera med direktsådd).
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Jag har börjat mumsa på mina små gula pärontomater. Värsta goda!
Jordgubbar har vi fått en hög med, och fler är på gång. Smultron är värre, de har knappt börjat blomma..
Sommarsquashen fick en törn av katterna (lillkatten tyckte det var kul att bita i stjälkarna, knakade så skojigt!) så de ser lite slitna ut. Men det är på gång några små godingar där med. Inte för att jag gillar squash..
Gurka kom det upp några med, men de blir det nog inget med. De är bara en decimeter höga och verkar inte växa mer.

Physalis har jag ju med. Men där är något fel, de tappar frukterna innan de har mognat.. Men oj vad mycket små lyktor de har! Tyvärr har lillkatten insett att de låter väldigt kul när man drar ner dem och kastar runt dem..

Har redan börjat planera för nästa år :D Blir nog mest blommor då.
Ska spana efter en kolonilott eller gräva lite i stallet. Får använda hur mycket jag vill av marken där.


En helt annan grej:
Gödning. Hur ser ni på det? Vad använder ni, hur ofta, hur mycket?
Jag funderar på att starta en liten firma och "tillverka" jord och/eller gödsel. Hästgödsel och kompost, lite olika varianter. Men vette tusan om det finns något intresse i den riktiga världen.
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

KL

Nu minsann börjar det. Squashen är ätbar, mangolden stor nog att plocka och dillen börjar bli klar att frysa in.

Upptäckte förresten att överväxt ruccola går utmärkt att smörsteka på låg värme, tillsammans med squash, lite lök, spenat, mangold, betblast och morotsblast. Bara lite salt till och det blir utmärkt till kött eller fisk!
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Har du några bra squash recept?

1070000_671285642897591_1566028925_n.jpg


Dom som jag skördar nu är ca 40 cm långa och riktigt tjocka!
Vet inte vad jag skall göra med all squash, ger bort till vänner och bekanta, men så många känner jag inte så att jag kan ge bort allt O_o

/B
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Har du några bra squash recept?


Dom som jag skördar nu är ca 40 cm långa och riktigt tjocka!
Vet inte vad jag skall göra med all squash, ger bort till vänner och bekanta, men så många känner jag inte så att jag kan ge bort allt O_o

/B

Squash kan man ha i allt ;) Dock bör man nog skörda den före den blivit så stor som 40 cm? Hittar jag för stora så slänger jag dem på komposten faktiskt.

jag stoppar den i soppor,grytor och gratänger. Skivar på längden och lägger på köttfärsröra och gratinerar. Det går att göra "lasagne" och byta ut pastaplattorna mot skivad squash som vattnats ur med lite salt först. Dotter hävdar att det går att bara steka med lite aromat och äta om man behöver göra snabbmat. Själv steker jag den till både kött och fisk.

Dessutom går den att frysa. Tärna den och stoppa i frysen (utan att förvälla).


Det är en underbar tid nu - när man är stadigt lite squashförgiftad :D
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Jag håller på och tärnar och fryser in nu :d

Men varför slänger du dom stora? Blir dom träiga?

/B
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Klipp bort en hel del av bladen på tomaterna, det gör jag varje år för att få mer solljus på frukterna!

Jag har köpt en basilika och en timjan i kruka på ICA som jag har i ett hörn i mitt lilla växthus, dom växer som ogräs!
Tomterna har satt lite frukter, men som vanligt så kommer inte ens hälften att hinna mogna innan mörkret och kylan slåt ill :-(
Piripirirn och chillin har inte ens fått blommor än, så jag kan nog glömma att dom får frukt, men jag ska prova att ta in dom när hösten kommer och se om jag får frukt på dom iallafall!
Senaste iden var kruksallad som jag köpt fick flytta ut i växthuset efter att tagit alla bald... Får se om dom tar sig!
 
Senast ändrad:
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Klipp bort en hel del av bladen på tomaterna, det gör jag varje år för att få mer solljus på frukterna!

Så gjorde jag förr - det lärde jag mig av min far, född -19.

Men sedan fick jag höra att det var kontraproduktivt. Det försämrar skörd och blomning. Så jag slutade.
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

bostonsquash ska jag testa att göra i sommar :)

*kl*
Squashen har brjat mogna, jag plockar dem små eftersom jag tycker de är godast så, mjälla och runda i smaken. Första frilandsgurkorna har jag också hunnit äta, det är sååååå gott! Sallad och annat sånt grönt har det ätits friskt av sedan slutet på maj. Sockerärtorna är i säsong nu och jag frossar, ger bort lite och förväller och fryser in. Testade förra året att frysa in utan att förvälla eftersom jag läst att det skulle gå lika bra, men det kan jag inte rekommendera om man inte förbrukar dem väldigt snabbt. Efter ett par månader började de få en obehaglig bismak.
Vaxbönorna har jag sett små knoppar i så de är på gång och spritärtorna blommar och har börjat sätta skidor. Pumporna växer så det knakar, blir nog bra skörd i år!
Sett första broccoliknopparna komma och kålrabbin börjar svälla upp fint, men de har stått lite för trångt. Har inflammerade axlar som satt käppar i hjulen..
Jordgubbarna går bra också, har ätit mängder, fryst in och gjort saft, blir några liter till att plocka så det ska bli rabarber och jordgubbsmarmelad och dito saft om det räcker. Ska frysa in lite rabarber också, sen ska de få vara i fred. Har låtit en planta gå i blom bara för att det är fint :)
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Du kan byta ut morot i morotskaka mot squash. :) Men krama ur den rejält först och kakan blir mer saftig och 'tung' än med morot - men oj så god!
Gör moussaka och byt ut auberginen.
Som någon annan sa, skiva på längden i tunna skivor och stek (med lite salt?). Har inte gjort det själv men min iranska rumskompis gjorde det häromdagen och sa att det var hans favoritmat. :)
Gör frityrsmet och fritera tjocka skivor av squash. Jättegott, men jag har aldrig gjort det själv så är osäker på exakt procedur. Men både squash och aubergine gör sig mycket bra i denna form.
Ratatouille är riktigt gott och eftersom alla grönsakerna minskar i volym vid tillagningen kan man göra åt rätt mycket av allt i en sats. :)

I augusti ska jag hem-hem och hjälpa till att skörda lite. Där växer (vad jag minns) ärtor, mangold, babyspenat, gurka, tomat, lök, potatis och säkert nåt mer... Bland buskar/träd har vi krusbär, svarta/röda vinbär, plommon, äpplen, hallon, rabarber (lite väl stora nu) och jordgubbar. Jordgubbslandet rensades noggrant men hölls sedan inte efter så det är redan nästan helt igengrott. :( Det har dock gett en del gubbar ändå i vanlig ordning.

Dock väntar vi på spännande utveckling - valnötsträden får kanske en antydan till nötter i år! I alla fall det träd som blivit stort. Nästa år borde det definitivt ge nötter. Känns lite exotiskt!
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Jag ledsnade på att rensa jordgubbslandet och gjorde ett nytt i år, på gräsmattan la vi ett lager skit och strö, sedan ett tjockt lager torv plus lite jord, markduk på det och flyttade dit plantorna (rensade rötterna noga)
Bästa investeringen ever! Dessutom stormtrivs plantorna i torven och har fått en kanonskörd i år. Bara ett tips :)
Lagt lite halm på duken så ser det snyggare ut också. Från massa jobb till minimalt, alltid trevligt!
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Hur menar du med markduken, är den ovanpå jorden?
Vårt jordgubbsland är gammalt som gatan men trädgårdslandet har inte skötts så väl de senaste åren, så det blir snabbt igenvuxet även när man anstränger sig... Vi la ut halm/hö där vi rensat för att kväva ogräset men det hjälpte uppenbarligen inte så mycket.

En liten fördel är väl att en del av ogräset är palsternacka. När vi började rensningen i maj (sent, ja...) så tog vi upp 3 kg palsternacka. ;) Det blev en trevlig soppa av dem som var användbara. Det var också ett trevligt skafferi för sorken... Fast allra skönast hade ju såklart varit att inte ha dem där alls. :meh:
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Japp, marduken ligger ovanpå jorden, man skär ett kryss där plantan ska sitta och sätter den igenom. Gör att jorden håller fukten bättre också och så värms marken lite snabbare på våren eftersom den är svart.
Min nya Kaärlek i trädgården ;)
 
Sv: Spinoff på Dags att så...Dags att skörda 2013!

Skitsmart ju! Jag har inte varit så inne på detta med att ta hand om plantorna/plantera, har mest hjälpt till att skörda/rensa/sylta/mosa... Men nu har jag ett nyfött intresse för allt som har med hus och trädgård att göra. Det är underbart!
 

Liknande trådar

  • Artikel Artikel
Dagbok Jag är mitt inne i första sommaren med att försöka odla ätbara grejer på min plats. Visst har jag pysslat mycket med trädgård tidigare...
Svar
4
· Visningar
752
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Atletix
  • Unghästfasoner?
  • Selenbrist

Omröstningar

Tillbaka
Upp