Sv: Soja istället för lusern???
Vad jag förstått har lucern oftast en något högre procentandel lysin (procent av råproteinet) än de övriga vanliga grovfodersorterna, tänker då på tex timotej, ängssvingel osv som är vanliga i våra vallar. I och med att råproteinet i lucern i allmänhet är högre än i annat grovfoder innehåller det mer lysin per kg.
Soja har betydligt mer lysin i sitt protein än vad grovfodren har.
HH kan säkert utveckla detta mycket bättre, hoppas att hon tittar in på tråden!
Ett sätt att bedöma ett proteinfodermedel och även andra fodermedel är att titta på andelen lysin, det är egentligen inte summa smältbart protein som är viktigast utan summan av aminosyrorna lysin, metionin och treonin mfl.
På fodersäckar anges ibland antalet gram lysin per kg, det är ett sätt att bedöma proteinets kvalité.
Rätta mig gärna om jag har fel!
Vad jag förstått har lucern oftast en något högre procentandel lysin (procent av råproteinet) än de övriga vanliga grovfodersorterna, tänker då på tex timotej, ängssvingel osv som är vanliga i våra vallar. I och med att råproteinet i lucern i allmänhet är högre än i annat grovfoder innehåller det mer lysin per kg.
Soja har betydligt mer lysin i sitt protein än vad grovfodren har.
HH kan säkert utveckla detta mycket bättre, hoppas att hon tittar in på tråden!
Ett sätt att bedöma ett proteinfodermedel och även andra fodermedel är att titta på andelen lysin, det är egentligen inte summa smältbart protein som är viktigast utan summan av aminosyrorna lysin, metionin och treonin mfl.
På fodersäckar anges ibland antalet gram lysin per kg, det är ett sätt att bedöma proteinets kvalité.
Rätta mig gärna om jag har fel!