lill-siss, så underbart för dina morföräldrar!
Vilken trygghet och ett bra exempel -bland många- att välfärden faktiskt fungerar inom äldreomsorgen!
Tyvärr är de flesta här i Göteborg inte lika lyckligt lottade.
"Äldreomsorgen krisbransch med Göteborg i botten
Sverige saknar en nationell strategi för att komma till rätta med krisen inom äldreomsorgen. Därför är det hög tid att politikerna formulerar en handlingsplan för äldreomsorgen på motsvarande sätt som en gång skedde med barnomsorgen, skriver Jöran Rubensson, SPRF.
I Socialstyrelsens Öppna jämförelser från 2012 utmärker sig Göteborgs stad av att återigen rankas som en av landets sämsta kommuner. Plats 273 av 290 möjliga i fråga om hur nöjda hemtjänsttagarna är.
Även GP har granskat hemtjänsten i kommunen och kommit fram till nedslående resultat. Biståndsbedömningarna är snåla, platserna på äldreboenden är för få och kritik från de gamla och deras anhöriga tas inte på allvar. Personalen är stressad, uppgiven och känner att ingen lyssnar på dem.
Det är nästan omöjligt för den som har andra kroniska besvär än demens att få plats på ett äldreboende. Och de gamla är mer sjuka och ensamma än någonsin tidigare.
Har vi glömt de äldres behov av mänsklighet? Den frågan ställer professor Lars Andersson i tidskriften Äldreomsorg. Han anser att forskning kring äldre och åldrande fått en ny inriktning mot innovationer som ska spara tid, effektivisera och även kunna bli en exportvara.
Negativa attityder
En annan professor, Yngve Gustavsson, säger helt frankt att han är förfärad, men inte förvånad, över situationen inom äldre- omsorgen. Han menar att det finns negativa attityder till de äldre, ända från ledande politiker ner till vårdpersonalen.
Och författaren Carin Mannheimer har samma dystra bild. Hon anser att vårdideologin i dag handlar om att man ska klara sig så länge som möjligt själv och helst dö i sin egen säng. Det blir billigast för kommunen.
På toppen av dessa utlåtanden kom så den tidigare socialministern, Gertrud Sigurdsen, med sitt inlägg i DN den 18 oktober. Tvångsvård i hemmet är vad hon anser sig bli utsatt för.
Lätt känna sig uppgiven
Mot denna bakgrund är det lätt att känna sig uppgiven. Påtalas bristerna blir svaret ofta att Sverige är världens bästa land att åldras i. Visst, men det utesluter inte att det finns allvarliga sprickor i fasaden.
Vackra formuleringar om behovet av god kvalitet i välfärden har vi fått nog av. Den senaste i raden rubriceras ”Etisk plattform” och är undertecknad av fack och arbetsgivare inom vård- och omsorgssektorn.
Förmodligen finns en god tanke i den fluffiga ordsufflén, men den pyser snabbt samman när vi vet att äldreomsorgen befinner sig längst ned i den kommunala makt- och statusordningen. Därmed alltid satt under svår ekonomisk press.
I Göteborg använder stadsdelarna i genomsnitt sju procent av äldrepengarna till andra verksamheter, vilket betyder att drygt 280 miljoner prioriteras bort från de äldre. Slutsats: pengar till äldreomsorgen måste i fortsättningen öronmärkas."
http://www.sprf.se/nyheter-695905.html