Sv: Sittben

Känner inte alls igen totolas beskrivning att höfterna skulle röra sig olika. förresten är det fysiskt omöjligt.

Sen använder jag mig sällan av att sitta mer på ngt sittben. Om man gör det mer än som vid enstaka hjälvgivning är risken stor att man sitter snett o dessutom får en häst som gör lika- lutar.

På volt bör man sätta sig lite inåt i sadeln... bara.

det var Tibblin som sa så o faktist... det funkar.
 
Sv: Sittben

När jag rider i damsadeln måste jag ha ha sittbenen som när jag sitter grensle. De är min enda chans att påverka henne. Det är som när man sitter på en stol och korsar benen, alltså lägger det ena över det andra. Visst blir det annorlunda men man kan ha sittbenen lika. Men på grund av benens vikt blir det säkert snedbelastning på nåt sätt.

Man trodde att kvinnor skulle bli infertila av att rida grensle :p. Själv rider jag i damsadel några gånger per år och det lär inte påverka min pålla. Men vi är ju inte på nån nivå att tala om. Så vad vet jag? Förresten rider jag fram i vanlig sadel först för att få henne mjuk innan jag sitter upp i damsadel.

Min anledning till att rida i damsadel är inte ridteknisk utan estetisk. Precis som att använda högklackat. Inte praktiskt men jättekul att göra nåt annorlunda! ;)
 
Sv: Sittben

Nej jag menar inte att jag tror att du rider runt i damsadel alltid:) Det skadar säkert inte alls att göra på skoj ibland. Men nog tror jag att det blir en sned belastning, det måste det ju bli. Kul det där med infertila.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Sittben

Sen använder jag mig sällan av att sitta mer på ngt sittben. Om man gör det mer än som vid enstaka hjälvgivning är risken stor att man sitter snett o dessutom får en häst som gör lika- lutar.

På volt bör man sätta sig lite inåt i sadeln... bara.

det var Tibblin som sa så o faktist... det funkar.

Det säger han nog för att det är så lätt att ryttaren hamnar på utsidan på en volt, jag tror det är ett sätt att hålla reda på att man inte ´gör det?
 
Sv: Sittben

Det där med att cykla baklänges låter mycket krångligt och fel att tänka på, tycker jag. Men hästens rygg rör sej utifrån hur bakbenen rör sej så rent faktiskt så rör sig ryggen även växelvis mellan sidorna i skritt och trav, det är lite annat i galopp. Särskilt viktigt att känna även det om man vill tillåta maximal rörelse i hästen i traven, har jag fått höra? Rörlighet i höfterna.
 
Sv: Sittben

Jag tyckte inte om bilden. för bakåtlutad och kavajen gör att det är svårt att se hur han sitter. Ser inte riktigt ut som 3-punktsist, men det kan vara av lutningen. ser ut som om han tar i allt var han orkar.

Ts: Jag använder väl sittbenen som samlande, bromsande, taktsättande och svängande hjälper.
 
Sv: Sittben

Jag gjorde det mer förrut och upptäckte att jag lätt hamnade snett. Nu är jag noga med att inte använda ett sittben mer än nödvändigt och regelbundel checka av så att jag fortfarande sitter rätt över hästen. På vissa hästar är det inga problem alls och på andra är det svårare.
och sitter bara lite innåt på volt och det behövs inte mer jox. Ibland undrar jag om jag inte krånglade till det i onödan, bara för att nån sagt att "sähär ska du göra" och resultatet blev ett snett ekipage istället.

Jasså det var Tibblin som sa det, där ser man.
 
Sv: Sittben

Glömde att säga att förflyttningen inåt mer är på en unghäst. för att vara tydlig utan att rubba på hela balnsen.

Tja bilderna är ju rena karikatyrerna:rofl:
 
Sv: Sittben

Trampa cykel..
Om man måste tänka så hinner man inte med att rida.
Nej jag håller med. för mig funkar det som sagt inte alls att tänka så, men jag har träffat ryttare som tycker det känns väldigt bra för dem att tänka så. Vi är ju alla så olika och har nog väldigt olika liknelser för att hitta rätta känslan. Jag vill ha mera flöde i rörelserna så att tänka trampa cykel förstör bara. (har provat) Jag har ingen specifik tanke vad jag kan komma på. för mig handlar det om att vara följsam och balanserad och få känslan av att sitta på en stor boll.
För mig är hela hästn o ryggen som jag sitter på en boll som föser mig uppåt i vart steg o det är min uppgift att vara med i den o oxå kunna påverka hur bollen för sig. Snabbare, högre osv.
Ja vi har nog rätt lika tanke där, men jag manar bara att det är så olika hur man tänker och vad som fungerar. Trampa baklänges är helt fel för dig och mig, men måste ju inte vara det för någon annan.
 
Sv: Sittben

Det säger han nog för att det är så lätt att ryttaren hamnar på utsidan på en volt, jag tror det är ett sätt att hålla reda på att man inte ´gör det?

Ja. Det är ett sätt att beskriva hur ryttaren ska vara med i rörelsen och inte emot.
 
Sv: Sittben

Det är lite så jag tänker också, alltså att sätta sig lite mer på insidan för att undvika att hamna på utsidan och "sitta med" lite mer nedåt i innerhöften. Det senare är ett fokus jag tränar på just nu alltså, inte något generellt, just för att lättare komma ner med inre sittbenet och inverka lite urholkande i innersidan.

Men att höfterna kan röra sig i takt med hästens steg är väl ingen konstighet? Hästarna går sällan jämfota så att det skulle bli samsidigt har jag svårt att se! :p
 
Sv: Sittben

Trav är tvåtaktig- inte fyra..med ett sväv emellan där hästen lyfter sin kropp/ rygg OM den jobbar genom kroppen.
då åker man upp o ner precis som hästen rygg.

Titta på en häst som travar o se att ryggfiléerna inte rör sig så som du menar- om den inte trippar& går/ vickar.

Jag tycker nog att du mer sitter på skrevet:o
Därför tror jag oxå att du tycker att det är obehagligt att galoppera- dålig balans.
 
Sv: Sittben

Jag hade problem med att galoppera då jag satt för mkt på skrevet och var för svag i magen så att jag svankade för mkt.

När jag nu är starkare i magen orkar jag hålla ihop magen så jag inte "går av" där och hamnar för mkt på skrevet.

Men bra sadel hjälper också! Jag hade en ett tag till unghästen som tippade fram mig. Det var fruktansvärt att sitta och slåss mot sadeln så i varje steg. För att sitta i korrekt sits fick jag sitta och spänna mig emot sateln som ville tippa fram mig. Och då kunde jag u inte släppa igenom hans rörelser. Slappnade jag av hamnade jag i obalans och då blev det iaf svårt att släppa igenom.

Usch! Bra sadel gör så mycket!
 
Sv: Sittben

Ja, jag känner igen det där. :angel:
Men antingen har axel dragit väldigt stora slutsatser av liten text, eller så tänker hon på väldigt gamla bilder vid det här laget från när jag hade min förra sadel. (Och så vet jag personligen att mina "galopp-problem" inte beror på någon sadel eller sits, även om det såklart kan underlätta eller försvåra ändå.)
Med nuvarande + yoga och core-träning så känns det mycket lättare! :banana: Från helt omöjligt till visserligen lätt hänt att reflexmässigt gå tillbaka till gamla dåliga vanor om man inte passar sig, och ändå alltid något att jobba med, men mycket lättare iaf.
 
Sv: Sittben

Ja, men jag tror både du och jag inte galopperade på ett tag för att sedan rida hästar med galopp-problem och då ska man skola dem när man själv är ovan dessutom. Jag red mest bara min egen och några skruttiga hästar en period. Då blev det inte någon galopp. Sen hade jag svårt att få in rörelsemönstret själv i min kropp. Och att då sitta på en häst som inte rör sig normalt i galoppen, som min inte riktigt gör då han inte är helt igång och stark, så blir det extra svårt.

Idag när jag galopperat betydligt mer och på hästar som kanske tom har galoppen som bästa gångart så upplever jag det mycket lättare att sitta på min gammelgubbes galopp med.

Min häst är ju 4-gångare och har en riktigt risig galopp av naturen. Han lärde sig galoppera normalt vid typ 20 års ålder. Han galopperade extremt sällan lös också. När vi släppte dem på bete rusade alla i galop. Utom Zeb som tötltade eller travade.:p
Nu galopperar han faktiskt ibland som lös. Ganska ofta tom.
Jag trodde länge att problemen enbart satt i mig. Men det är ju faktiskt vissa hästar som har problem med galoppen. Vanligtvis travare och Islandshästar.
 
Sv: Sittben

Du missförstår mig. Jag menar inte att jag tycker det är lättare med galoppen numera, jag menar att jag tycker det känns lättare att hålla sitsen oavsett gångarter sen sadelbytet och coreträning.
Jag har aldrig sett galoppen som någon svaghet från min sida avseende fattningar/sits (då jämför jag inte med proffs, utan med mig själv i andra moment/gångarter), i dagsläget är jag däremot ringrostig. :angel:

tuaphua:
Ja, det är lurigt det där när man nästan alltid bara rider en häst - jag har väldigt lätt att identifiera mig med det, som i att det hästen för dagen är bra på är det jag som är bra på, och det hästen är mindre bra på är för att jag är dålig på det. Fast så är det ju inte, även om utvecklingen hänger på mig. :angel:
Skulle gärna haft möjlighet att rida fler hästar så man håller sig själv i trim och har lättare att hålla rätt perspektiv - lite mer distans till det hela, men förutsättningarna för det är tyvärr inte de bästa! (tids- och orkmässigt, nog svårt att hinna klämma in core/yoga :o )
Det är ju som du säger, även om det ibland verkar vara tabu här på buke att säga "hästen har svårt för..." ;)
När jag hade förra hästarna så tyckte/trodde jag att jag var dålig i traven. Medans jag i dagsläget när jag har en häst med traven som bästa gångart hör kommentarer från tränare då och då att jag skärper till mig bättre och rider/sitter bättre i traven än i skritt. Det känner jag inte att jag kan ta åt mig äran för då jag själv tycker det är hästen som får bättre hållning i traven.
 
Sv: Sittben

Jag tyckte inte om bilden. för bakåtlutad och kavajen gör att det är svårt att se hur han sitter. Ser inte riktigt ut som 3-punktsist, men det kan vara av lutningen. ser ut som om han tar i allt var han orkar.

Ts: Jag använder väl sittbenen som samlande, bromsande, taktsättande och svängande hjälper.

Håller med om att bilderna e lätt karikatyrartade. Militäriska.
Men de förmedlar ju tänket om än väldigt överdrivet. Kanske var "för kung å fosterland" som gällde ;)

Har fattat det som att du rider isis. Berätta gärna mer om dina taktsättande sittben.
 
Sv: Sittben

Var nyss på träning med ny tränare.
Denne menade att " sittbenen endast verkar samlande/bromsande, inte drivande".

Hur använder ni era sittben?

Oj - kan bli hur långt som helst det här... Ni får ursäkta om jag blir långrandig :o
Först en precisering utav vad jag anser är en god placering utav sätet (för att undvika missförstånd):
I ett "passivt" normalläge bör man ha vikten/sätet fördelat lika på tre punkter; båda sittbenen + skrevet, tänk en triangel. Väl avslappnad i sätesmuskulaturen för att inte hamna "ovanpå" hästen, eller spänna sig. (Är vikten för mkt på sittbenen = stolsits, och vikten för mkt på skrevet = hängsits)

Jag anser dessutom (eller menar det när jag skriver ;) att en framskjuten höft automatiskt förlägger mera tryck på den sidans sittben.

För mig finns det ingen möjlighet att ändra på placering utav sätet utan att samtidigt inverka på något sätt med sittbenen, dvs att de inte går att "frikoppla" från tex ryttarens mage/ryggverkan eller viktförflyttning.

Jag förespråkar en stor variation av sätets inverkan och därmed en stor dos "sittbenskontroll".

Jag utgår från principen att hästen ska gå ifrån tryck - oavsett det är skänkel eller sittben.

Sittbenen används a) som vikthjälp vid vändning och sidvärtströrelser b) bromsande/dämpande c) som samlande hjälp, dvs aktivering av bakbensaktiviteten och d) som "taktpinne"

A: Vid vändning (böjda spår, hörn mm) förflyttas hela "sitstriangeln" åt det håll jag vill vända, ytterst lite. Detta innebär att ryttarens tyngdpunkt förs något åt vändningssidan, samtidigt som i praktiken ytter sittben hamnar något mera mot sadelns mitt och utövar ett lite mera tryck. Automatiskt "öppnar" innerskänkel och ytter "stänger", dvs det är enkelt att förstärka den vändande hjälpen med ytter skänkel. Logiken säger mig även då att hästen "går ifrån" det tryck som ytter sittben utövar. Förr lärde man ut att man skulle förlägga vikten inåt genom att sänka inner knä - vilket jag tycker blir fel, i och med att man då trycker inner sittben i hästen och hästen då helt plötsligt ska gå emot tryck :confused:
Vid sidvärtsrörelser (som främst skänkelvikning och öppna) inverkar sittbenet endast som förstärkningshjälp vid behov och då på ett lite annat sätt. Här "vickas" sitstriangeln så att mer tryck läggs på inner sittben (antingen genom att föra fram inner höft eller sänkning av innerbenet/knä) och hästen ska gå ifrån det trycket. Alltså: skänkelvikning åt vänster, undan höger skänkel, mera tryck på höger sittben.

B: Bromsande inverkar alltid sittbenen när de samtidigt pressas ned i sadeln, eller snarare "hämmande" - kanske ett bättre uttryck, främst i skritt och trav. Bilderna ur ridhandboken ovan är kanske något överdrivna, men visar principen. Med hämmande menar jag att steget blir kortare. "Sitta emot" är ett populärt uttryck som används. Som exempel på detta kan man tänka sig att om man alltid rider med djupt, tungt säte, med mycket tryck blir hästen i slutänden mycket lat, jobbig att rida och gångarterna försämras - blir mindre luftiga - hästen anpassar sig till det konstanta trycket och kortar steget. På en av naturen pigg och het häst är det dock lämpligt att något dämpa den med mera "tyngd" - och på en häst med dålig bjudning gäller det att "sitta lätt" :D Ett enkelt sätt att verifiera teorin är att se om hästen ökar eller minskar tempot/steglängden om man ställer sig upp i stigbyglarna dvs tar bort trycket från sittben/säte helt! De flesta hästar jag vet ökar :D

C: Samlingen hänger ihop med det ovan och det som följer nedan (D)... Eftersom jag anser att man i trav bör följa hästen "upp - ned" med sätet (på storgångade hästar kan det vara frågan om att släppa sadeln!) - inte bakifrån och fram (som i skritt) eller i sidled, kan man förstärka trycket av sittbenen i "nedfasen" och genom det aktivt öka bakbensaktiviteten. Detta använder jag främst vid tex halvhalter/förberedelser när jag vill öka samlingsgraden under en övergående period. Denna typ av aktivering av sätet har nog gett många ryttare känslan av att de driver hästen framåt med sittbenen, eftersom energin ökar - men jag hävdar att den energin verkar mera "uppåt" än framåt och samtidigt kortas steget - vilket är väl precis vad vi vill när vi samlar? Galopp fungerar lite annorlunda, eftersom man aldrig ska släppa sätets kontakt med sadeln i någon fas av språnget - men som i trav kan man samla genom ökat tryck av sätet precis "på väg fram" i sadeln, men slappna av i båda ytterlägena. Här passar kanske liknelsen med att "skjuta in byrålådan" allra bäst, men som sagt - bara i en övergående fas, för att förstärka bakbensaktiviteten.

D: Taktpinnen sitter naturligtvis inte i sittbenen, utan i i rörelsen rygg/mage, men däremot så blir sittbenen ett bra instrument/liknelse för att beskriva ryttarens möjlighet att påverka/hjälpa hästen med takten. Som jag ovan beskrivit kan jag korta/samla hästen genom ökat tryck, men också förstärka takten när jag minskar/dämpar tempot genom att markera med sittbenen att takten ska förbli densamma. Det trycket är dock mycket mindre än om jag samlar.. Dvs att man kan både "sitta emot", förhålla och hålla takten samtidigt. På samma sätt håller man takten i en ökning - och då lättar man trycket av säte/sittben för att släppa fram energin. Det sämsta man kan göra är att luta sig mera bakåt i en ökning/längning, då hämmar man ökningen genom att trycka ned sittbenen :o Jag strävar alltså efter att det är jag som sätter takt i min häst, inte jag som försöker "hänga med" och följa hästens, och det innebär ett mycket medvetet kontrollerande av hur jag använder säte och sittben och att jag aldrig är statisk. Till mina elever brukar jag säga att de ska försöka ändra användandet av sittbenen väldigt ofta (lätt/tung - aktiv/passiv - mer/mindre takt) för att hålla hästen alert och också finna vilket sätt som passar just deras häst bäst.

Den som orkat läsa ger jag en eloge :bow: och ser fram emot synpunkter - dock är jag inte inne på forumet varje dag så svar kan tyvärr dröja, så ha överseende. Mvh och godnatt!
 

Liknande trådar

Ridning Har insett att jag kan mycket om foder, hagar, beteende och träning från marken - men väldigt lite om hur man faktiskt lägger upp...
Svar
5
· Visningar
706
Senast: MiniLi
·
Hästvård Vi har stött på lite funderingar med vår häst. Han har varit spänd i ryggen och behandlades för detta. Veterinären var inte orolig utan...
Svar
0
· Visningar
538
Senast: slant98
·
Fälttävlan Ursäkta jättelångt inlägg! Jag är ny här men skulle vilja ha en tråd där vi kan samla information om vilka terrängbanor som finns...
Svar
5
· Visningar
1 332
Senast: Lady_S
·
Hästhantering Jag har en unghäst som backar ur transporten så fort jag försöker stänga bommen. Vi har tränat MYCKET, minst 2 gånger i veckan under fem...
2
Svar
21
· Visningar
2 776

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp