Sv: Schema för konditionsträning/styrketräning
KL
Jag vet inte om det redan sagts, har bara skummat tråden
, men det enklaste sättet att veta om man tränar lagom är att "pulsa" hästen.
Man behöver en klocka och ett stetoskop (lätt att ha med i fickan) alternativt en pulsmätare (lite dyrare).
Med stetoskop:
När man ska lära sig att hitta pulsen på sin häst är det enklast att passa på när den är lite flåsig eftersom pulsen är kraftigare då och märks bättre. Pulsen kan tas mellan ganascherna (stavning?), på kotan och framför sadelgjorden på vänster sida. Räkna antalet "dunk" i 15 sekunder och ta det gånger fyra. Det är hästens puls.
När man har gjort detta några gånger så hittar man enkelt stället där man kan mäta pulsslagen även om hästen står i "viloläge".
När man sedan tränar så tar man med sig stetoskopet. Låt säga att hästen gör ett intervallpass. Tio minuter efter den
senaste hårdaste anstängningen sitter man av och pulsar hästen.
Om hästen ligger under 60 slag i minuten så har den tålt ansträngningen mycket väl och man kan öka träningsdosen nästa gång.
Ligger pulsen mellan 60-80 så ligger man precis lagom, hästens kondition och styrka ökar, men utan slitage.
Ligger man mellan 80-100 pulsslag/minut så får man vara mycket försiktig. Vet man vad man gör så KAN det vara lämpligt att göra ett så pass hårt pass någon enstaka gång blandat med lättare pass.
Ligger pulsen över 100 slag/minut så är det på tok för mycket för den hästen just då! Gå ner i träningsdos!
När man mäter pulsen på det här viset säger man att man mäter
återhämtningspulsen. Den är ett riktvärde på hur bra kondition hästen har eftersom den talar om hur snabbt hästen återhämtar sig från en ansträngning.
Man kan också mäta
vilopuls, som är viktig för att tala om hur hästen mår. Lite som normaltemeratur. En förhöjd temperatur/vilopuls kan tyda på tex en infektion. Vilopulsen får man fram på samma sätt som när man tar fram hästens normaltemeratur. Man pulsar helt enkelt samma tid varje morgon innan hästen går ut under ett antal dagar.
Sen kan man också mäta
arbetspuls, men det är lite överkurs. Den talar om hur hårt hästen arbetar just då och är svår att mäta med stetoskop eftersom man måste sitta av och hitta pulsen omedelbart. Arbetspulsen sjunker snabbt. På tiden det tar att sitta av (om man är snabb) och pulsa i 15 sekunder, har arbetspulsen sjunkit med ca 25%, så här är det lättare med en pulsmätare som sitter på hästen.
Genom att mäta
återhämtningspulsen så kan man träna effektivt med liten/minimal risk för skador och överansträngning.
Självklart går det att använda till all typ av arbete. Efter man hoppat en bana, klättrat i backe, galopperat på ridbanan osv.
Att tänka på: Träning i intervall är det mest effektiva sättet att träna och går att anpassa till allt. Tex kan man klättra i intervaller, hoppa serier i intervaller, trava cavaletti i intervaller osv. Men just för att det är så effektiv är det viktigt att hästen arbetar rätt, annars blir den snabbt stark på fel sätt.