Jag blir så glad när någon tänker ett steg längre och vill äta efter säsong. Man sparar både pengar och på vår miljö
Saker som är i säsong i köksträdgården och skogen här just nu:
Rödbetor, morötter, ärtor, spenat, purjolök, palsternacka, bondbönor, potatis, persilja, trattkantarell, rödgul trumpetsvamp samt vanlig kantarell.
Annat som är i säsong är tex:
Majs (gott att äta kokt med lite smält smör)
Kål (ffa vit- och rödkål samt grönkål)
Broccoli
Blomkål (ostgratinerad blomkål är himlans gott och enkelt att göra)
Lök
Vitlök
Nypon! (gör egen nyponsoppa)
Nyponen är ju precis i sista ropet nu men nu när alla blad är borta är det ju lätt att plocka.
Selleri och squash har gjort bra ifrån sig fram tills inatt när första ordentliga frosten kom.
Spenatsoppa, svampsoppa, rotfruktssoppa osv är lätta att laga och går hyfsat snabbt.
Nu när vi har så mycket svamp brukar vi göra en svampsås (som är god till tex. pressad potatis)
Ca 2 nävar torkad svamp (läggs i blöt i kallt vatten i minst 30 minuter) Krama sedan ur.
1 stor vitlöksklyfta
1 finhackad gul lök
3 dl grädde
1 dl hackad persilja
2 msk smör (till stekning)
(+ salt och vitpeppar alt. svartpeppar om man vill)
Stek den urkramade svampen i smör tills den börjar smattra lite.
Ta ur.
Svetta den gula löken i smör och lägg sedan tillbaka svampen.
Pressa i vitlöken och lägg i persiljan (+ ev.salt och peppar). Bryn lätt.
Häll i grädden sakta i omgångar och under omrörning. Smaka av kryddningen och komplettera ev.
Låt sedan koka ihop ca 5 min under lock.
Blir sjukt gott faktiskt. Och bondbönor fungerar väldigt bra att lägga i denna såsen också.
Brukar fö göra en morotssoppa med timjan som är sjukt god. Ska se om jag kan rota fram receptet