Saker som ni fattade sjukt sent

Att ostbågar faktiskt innehåller ost.
Alltså, jag vet inte varför, men jag hade alltid tänkt att det kallades ostbågar bara för att de är gula och med fantasi kan smaka ostaktigt. Liksom att många ätbara grejer döps efter smaktillsatser utan att innehålla "originalingrediensen".

I sena tonåren satt jag och läste på påsen som jag gjort så många gånger tidigare. Jag har läst "med smak av mild ost", men inser att det står "MED MILD OST". Min världsbild krackelerade där av någon anledning 🤣

Har många grejer jag fattat tragiskt sent. Även om jag är intelligent egentligen så blir det djuuupa luckor kring sådant som jag inte träffat på personligen direkt eller indirekt.
 
Min hulda mor ansåg det lämpligt att tala om för mig att tomten inte kommer från Gångaberget när jag var sju år och börjat skolan... hon var rädd att jag skulle bli retad :D

Tomten var dock inte pappa utan en vän till familjen som tomtade åt ett gäng barnfamiljer i byn. Var man sista familjen kunde tomten vara lite vinglig :angel:

Edit: När tomten fått barn var pappa tomte där, de utböt tjänster :laugh:
 
Min senaste aha-upplevelse gäller musklerna på baksida lår, hamstrings. Jag har aldrig reflekterat över att det skulle betyda någonting utan ”det heter väl bara så”.

Sen lyssnade jag på en podd om styrketräning där de pratade om baksida lår och kallade musklerna lite skämtsamt för ”skinksnören”. Jaha, kul eller vadå, tänkte jag. Hade aldrig hört det förut.

Men SEN kom jag på det. HAM. STRINGS. Skinksnören. 🤦🏼‍♀️
Jag har alltid associerat till hamstrar när jag hört det ordet.
Fattar iofs att det är ett äkta samband, men får ändå upp smådjuren i tanken.
 
Jag hade för övrigt en vän som i gymnasiet blev chockad över att det kött vi äter är djurens muskler.

Känns ungefär som samma nivå som när jag gick sista året på gymnasiet och fick förklara för de andra eleverna att hönor lägger ägg vare sig det finns en tupp där eller inte. Men om äggen ska befruktas så att det blir kycklingar så behövs en tupp. Känns pinsamt att 28 av de 30 eleverna i min klass inte kunde sådana grundläggande saker när de är 17-18 år gamla. Samma sak gäller kor då jag fick förklara att kossor inte har mjölk i juvret i all evighet utan faktiskt var tvungen att få kalvar för att ge mjölk. Detsamma gällde antalet magar hos en ko. Sådana saker som varit självklara för en annan sedan förskolan och mellanstadiet var tydligen inte så självklart för en nästintill vuxen människa. Att man äter djurens muskler upptäckte jag när jag var liten och spionerade på grannen när de styckade en älg. Det var mycket spännande. :D
 
Strumpbyxor! :D Men de sitter ju ihop? Inget par av något alltså?
Nej, de sitter inte ihop :laugh: Det är var sitt ben fästa kring ett bälte, på den undre modellen är en separat codpiece också fäst. Ibland hade de fötter, ibland inte. Och i 1400-talets Florens började de sys ihop eftersom tunikorna blev kortare (det vita är alltså underkläder/skjortan dragen runt skrevet, båda användes). Men i Florens blev också dessa ihopsydda byxor förbjudna eftersom de var för tighta och avslöjande och ledde till en epidemi av homosexualitet (nåja, det sista är kyrkans historieskrivning, men visst var det många som började fällas för sodomi i rätten just då av olika anledningar*).

Största skillnaden mot strumpbyxor även på de ihopsydda byxorna är ju att hopsydda byxor inte var stickade utan vävda. Men de syddes med väven på snedden för att ge lite stretch i alla fall. Dessa byxor utvecklades senare till knäbyxor med strumpbyxor och stayups utvecklades ur strumporna som användes till knäbyxor :)

* (ca 11 minuter in)
 
Par = Grupp om två av likartade eller samhöriga ting
Par = (i uttrycket ett par) Ett antal av några få

Ett par händer är alltså två, medan ett par bullar är några stycken.
I det första fallet kan räkneordet bytas ut - sex par byxor. I det andra fallet är "ett par" ett fast uttryck som utgör en sammanhållen enhet.
Börjar det bli rimligt att addera golftermen till sammanhanget?
Då kan ju par motsvara vilken (överenskommen) siffra som helst... :cautious::angel:
 
Jag fattade först i vuxen ålder att sällsam betyder besynnerlig, och inte typ sävlig som jag fram tills dess trott. Nu är det ju inte ett ord som används speciellt ofta till vardags, så det har knappast vållat några problem, men ändå :D

Åh, sällsam är ett så vackert ord tycker jag!

Känns ungefär som samma nivå som när jag gick sista året på gymnasiet och fick förklara för de andra eleverna att hönor lägger ägg vare sig det finns en tupp där eller inte. Men om äggen ska befruktas så att det blir kycklingar så behövs en tupp. Känns pinsamt att 28 av de 30 eleverna i min klass inte kunde sådana grundläggande saker när de är 17-18 år gamla.

Haha! Men asså detta har jag diskuterat flera ggr med olika människor, det verkar på nåt sätt svårt att få in, för både dem och mig 🤣🤣. Tack för klargörandet.
 
Kommer inte på något om mig själv just nu men en gång när jag berättade för några vänner att min mamma hade höns så frågade den ena "är det tjejer eller killar?". Där och då lärde hon sig att "höns" inte är ett samlingsnamm på fjäderfä utan att det specificerar att det är hondjur :D Hon var väl 25 ungefär.
 
Förra året blev jag upplyst om att "hålla för öronen" INTE innebär att man stoppar fingrarna in i öronen, utan att man ska trycka på den där utstickande biten mot hörselgången så att den blockas. Jag har alltid stoppat in fingrarna i hörselgången så långt det går när jag ska hålla för öronen och jag trodde verkligen att det var så alla gjorde.. :laugh:
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp