Sv: ryggar
Till den vuxna hästen är proteinet enkelt egentligen. De har ett väldigt jämnt proteinbehov - om man utgår från en häst som redan är i gott skick och musklad - utifrån den storlek de har. Det varierar mycket mycket lite från häst till häst. (detta enligt forskning!!!)
Så där stämmer tabeller i princip alltid!
Det "enda" svåra med vuxna hästar är att höet - trots bra gjorda analyser (jag har gått över åkrarna under samma tid som de har balats), kan variera i innehåll.
Energibehovet är klurigare för det kan variera från individ till individ. Det svåra med lättfödda individer är alltså att få ner energin till lagom nivå utan att proteinet blir för lågt.
Unga hästar är klurigare med proteinet, där ligger man ju redan från början rätt högt just för ATT de ska växa jämnt och bra - men just i växtperioder så kan man få sej en liten chock då det går fort att de faller ur i musklerna och i hull.
Förenklat så är det så att energin bestämmer tillväxttakten - det är energin som är "bensinen" för tillväxten - men kroppen BYGGS utav proteinerna. För mycket energi gör att hästen växer, men den har inte byggstenarna så byggnaden blir "bräcklig".
När man ser det på musklerna har det gått lite för långt i min mening, så därför måste man vara lyhörd med unghästen och när man märker att de till exempel sover extra mycket så kan man lugnt fodra på dem lite mer....
Men angående visuellt så kikar jag allra mest på bogen samt på låren på vuxna hästar (i mitt stall är de vuxna hästarna ganska lättfödda och överviktiga, så jag undviker att kolla alltför mycket på de muskler med mer fett i - tex längs överlinjen...) och på unghästen är det överlinjen som är viktig - se över korset! Det SKA inte vara insjunket på sidorna av korset, där ska det vara FYLLIGT.
Har ej märkt någon mjällighet i pälsen på grund av soja på mina. Ej heller dåsighet. Men det finns hästar som reagerar med gallor på soja, eller blir dåliga i magen, jag har dock aldrig haft någon sådan. Soja är ett bra proteinmedel, högt innehåll av essentiella aminosyror, och överlägset billigast "per protein".
Bara mina åsikter
Till den vuxna hästen är proteinet enkelt egentligen. De har ett väldigt jämnt proteinbehov - om man utgår från en häst som redan är i gott skick och musklad - utifrån den storlek de har. Det varierar mycket mycket lite från häst till häst. (detta enligt forskning!!!)
Så där stämmer tabeller i princip alltid!
Det "enda" svåra med vuxna hästar är att höet - trots bra gjorda analyser (jag har gått över åkrarna under samma tid som de har balats), kan variera i innehåll.
Energibehovet är klurigare för det kan variera från individ till individ. Det svåra med lättfödda individer är alltså att få ner energin till lagom nivå utan att proteinet blir för lågt.
Unga hästar är klurigare med proteinet, där ligger man ju redan från början rätt högt just för ATT de ska växa jämnt och bra - men just i växtperioder så kan man få sej en liten chock då det går fort att de faller ur i musklerna och i hull.
Förenklat så är det så att energin bestämmer tillväxttakten - det är energin som är "bensinen" för tillväxten - men kroppen BYGGS utav proteinerna. För mycket energi gör att hästen växer, men den har inte byggstenarna så byggnaden blir "bräcklig".
När man ser det på musklerna har det gått lite för långt i min mening, så därför måste man vara lyhörd med unghästen och när man märker att de till exempel sover extra mycket så kan man lugnt fodra på dem lite mer....
Men angående visuellt så kikar jag allra mest på bogen samt på låren på vuxna hästar (i mitt stall är de vuxna hästarna ganska lättfödda och överviktiga, så jag undviker att kolla alltför mycket på de muskler med mer fett i - tex längs överlinjen...) och på unghästen är det överlinjen som är viktig - se över korset! Det SKA inte vara insjunket på sidorna av korset, där ska det vara FYLLIGT.
Har ej märkt någon mjällighet i pälsen på grund av soja på mina. Ej heller dåsighet. Men det finns hästar som reagerar med gallor på soja, eller blir dåliga i magen, jag har dock aldrig haft någon sådan. Soja är ett bra proteinmedel, högt innehåll av essentiella aminosyror, och överlägset billigast "per protein".
Bara mina åsikter