Varför måste man hoppa? Tja, det ger omväxling åt hästarna, det är roligt, och det ingår i en ridutbildning att man kan ta sig över några hinder. Men man måste väl ingenting, såklart. Man måste inte rida över huvudtaget, om man inte vill. Men om man nu gillar att hoppa och tycker det är kul, så är det faktiskt inte lika kul på ett kallblod som på en hopphäst. Man får inte samma känsla.
Att nordsvenskar generellt inte har lika bärig och reglerbar galopp som sportavlade halvblod är väl inte fördomar utan fakta. Om det vore tvärtom skulle det ju vara ett rejält underbetyg till uppfödarna. Det är ju lite som att varmblodstravare generellt travar fortare än halvblod - det är klart de gör, annars har ju nåt gått riktigt snett i aveln.
Men, om man nu är en ryttare som väger 100 kg, inte vill hoppa och bara rida för motionens skull, är det inte bättre att söka sig till en annan ridskola än en där det bara står halvblod i stallet, man hoppar var fjärde lektion, och all undervisning går ut på att man ska utvecklas? Ungefär som att om man är en liten nätt ryttare med tävlingsambitioner i hoppning, så är det kanske inte så vettigt att söka sig till en ridskola med stora kallblod som aldrig hoppar.
Att ha hälften av varje i grupperna låter för mig som att säkerställa att ingen blir nöjd.
Vadå hoppning ger omväxling till hästarna?
Uteritter, körning, tömkörning, markarbete i grimma ger också omväxling till hästen.
Varför måste det ingå i en ridutbildning att hoppa? Vad är egentligen en ridutbildning?
En ridutbildning innehåller väl det vi människor väljer att stoppa in i något slags utbildningsplan, det finns liksom ingen naturlag som stipulerar vad en ridutbildning egentligen måste vara.
Därför kan det mycket väl finnas, och finns, en rad olika ridutbildningar. Westernridning exkluderar hoppning, Islandshästarna håller heller inte på med hoppning o.s.v.
Jag tror du har väldigt svårt att se något annat framför dig än den sorts ridning som förekommer i GP i hoppning eller dressyr.
Hästar behöver inte hoppa under ryttare för att vara nöjda med livet, samtidigt som jag mycket väl förstår tjusningen, för den som har intresset, att jobba med en häst och få hoppningen tillsammans att fungera.
Men det betyder inte att alla måste hoppa.
Jag har t.ex. tyck hemskt illa om hoppning sedan en olycka jag själv var med om som 18-åring. Hoppning blev inget kul efter det. Så då ska jag inte få vare sig rida eller hålla på med hästar?
Att galoppen ser lite olika ut på t.ex. en nordsvensk jämfört med en ridhäst av halvblodstyp, spelar det egentligen någon konstruktiv roll? Vadå "reglerbar" galopp, hur många nordsvenskar har du tränat i dressyr för att kunna hävda det?
Och sluta med snacket om "nordsvenskar som aldrig hoppar". En av grenarna i SM för Nordsvensk Brukshäst, liksom i SM för Fjordhäst är just hoppning.
Höjden är visserligen måttliga 80 cm, men tävling är det, och för att delta måste man ha kvalificerat sig med felfria resultat.
Jag ser det som att du sprider myter om kallblod, som inte stämmer med verkligheten.