Sv: Rädd om huvudet
Min version av Pat Parellis Lek 1 (av 7)...
Lek 1 - Förtroende
Har du en häst som inte tycker om att bli borstad, surar till när du tar den på magen (eller annan kroppsdel), inte vill bli tränsad, steppar runt när du ska sadla och surar när du ska dra sadelgjorden o.s.v.? Då är det här som lösningen kan finnas.
Vänskapsleken är grunden till alla de andra 6 lekarna. Här jobbar man med det så otroligt viktiga förtroendet, och detta gör man via beröring. Ens främsta redskap är förstås händerna, sen tar man vad man haver, så att säga. Man använder samma princip oavsett vad det hästen är rädd för, spelar ingen roll om det är en sprayflaska eller en traktor.
Ha hästen lös i boxen, i en liten inhängnad eller liknande. Det är viktigt att hästen inte sitter fast, då dom flesta hästar väljer att visa obehag genom att försöka gå iväg. Går det inte att "fly", det är då hästen stryker bak öronen och sen tar till tänder och hovar. Och poängen med leken är att man ska kunna se vad hästen tycker är obehagligt och då måste den ha alla möjligheter att visa detta.
Det jag ska försöka beskriva nu kallar upphovsmannan för "Approach and Retreat", som är vad hela Lek 1 bygger på..
Välj en startpunkt på hästen, ta ett ställe som du VET att hästen tycker om att bli berörd på. Börja där, och använd båda händerna (valfritt) och stryk mjukt men fast bakåt på hästen från den punkten. Följ hårriktningen och var noga så att du inte missar en endaste kvadratcentimeter. Jobba rytmiskt och lugnt. Kommer du till en punkt där hästen visar obehag och kanske försöker gå iväg eller på annat sätt varnar dig så flyttar du snabbt tillbaka handen/händerna till en punkt där du fick röra, och jobba sen långsamt, centimeter för centimeter mot det obehagliga stället. Reagerar hästen; backa lite och fortsätt sen framåt. Efter en stund behöver du inte backa lite mycket för att hästen ska lugna sig, och du tar dig framåt lite åt gången.
Det kan ta en stund innan hästen släpper till helt, och känner du att det tar alldeles för lång tid så avsluta när du fått avancera ett par millimeter. Sen kan du fortsätta där du slutade nästa gång. Man måste inte ta allt på en gång, bara man slutar på plus.
När du jobbat runt hästen på det här sättet med händerna är det dags för andra saker du kan hitta. Borstarna är en bra och självklar sak, men kom ihåg att även då använda "Approach and Retreat" om hästen visar obehag. Sen kan du arbeta med sadeln på samma sätt; ta av schabraket och jobba med det först och gnugga över hela hästen. Sadeln kan vara lite knepig då det inte är världens lättaste pryl, men det går det med. Lägg sadeln fram på nacken på hästen och dra den hela vägen bakåt, dra den under magen o.s.v. Jobba med rep, plastpåsar, skramlande dunkar, saker hästen är rädd för (t.ex. vatten). Är hästen jätterädd för nåt så kanske du måste börja med att ha saken i fråga kanske 5 meter bort, men principen är densamma och allting går att träna med! Ju mer saker du använder, desto kortare tar varje ny sak, och du får en säkrare häst.
Ska du använda stora saker eller saker som låter mycket kan du ha hästen i en liten inhängnad, antingen lös eller i grimma och grimskaft, dels för att inte skrämma andra hästar i stallet samt för att hästen ska få större yta att röra sig på om den blir rädd. Hängna av ett hörn av hagen om du har ont om plats!
När man är klar med beröringen med t.ex. en plastpåse, kan man gå vidare med att vifta och väsnas lite med den. Repet kan man börja kasta på hästen (inte hårt förstås), skramlande dunkar kan man ha med sig när man är ute och går, packa in hästen i plast eller tyg eller rep o.s.v. Det enda som sätter stopp är din fantasi!
Vad ger då denna lek? Förtroende. Hur? Att du visar respekt för hästen genom att aldrig tvinga dig på honom utan visar att du respekterar att det är läskigt. Du visar att du vill jobba hästen igenom sitt obehag/sin rädsla istället för att tvinga honom acceptera det obehagliga, och det gör hästen lugnare och tryggare eftersom han vet att om något är läskigt - då kan han säga det till dig och han vet att han får hjälp med att komma över det. Han behöver aldrig känna stressen och obehaget det innebär att bli påtvingad saker utan vet att han får den tid han behöver - utan att för den sakens skull kunna "komma undan" närhelst något är lite obehagligt.
Givetvis förutsätter detta att hästen är frisk och inte skyr beröring, tränsning, sadling etc. p.g.a. skador eller sjukdom. Om en häst t.ex. är svår att tränsa bör man först och främst se över betslingen samt kolla tänderna, sedan börjar man jobba med att återställa förtroendet för människa och utrustning.