När man kommer så långt att man sitter på hästen så kan den ju oftast en hel del signaler som den fått lära sig från marken.
Men hur har de signalerna lärts in? Om du tar en helt ohanterad unghäst, sätter på den en grimma, lägger ett minimalt tryck i nacken - så kommer ju hästen reagera för att den vill inte ha det trycket. Om den gillar trycket kommer den ju inte försöka prova olika saker för att bli av med det? Det handlar inte om obehag som i smärta utan kan räcka med ett mycket milt irritationsmoment, bara något som gör att hästen är motiverad att bli av med vad det nu är.
Om den står på gången och ska lära sig att flytta baken åt sidan för ett pet på rumpan, om du petar och hästen är kli-ig just där så kommer den inte flytta rumpan för det är skönt att du petar. Du måste göra någonting - vad som helst - för att få hästen att reagera och AGERA för att bli av med petet. Det kan vara peta hårdare, det kan vara att kittla, det kan vara att pet-pet-pet-pet-a, det kan vara att hoppa till själv, veva med armen, veva med ett grimskaft, skrika högt, smacka, slå till hästen, peta-daska-rappa med ett spö... precis vad som helst för att hästen ska agera och försöka göra någonting.
Sedan lär sig hästen signalen, tryck i nacken = gå framåt, pet i sidan = kliv åt sidan, och man behöver inte eskalera trycket.
R+ så kan du peta men flyttar hästen inte sig kan du inte eskalera på något sätt whatsoever. Du måste istället sätta upp omvigningen/övningen så att hästen aldrig uppfattar signalen som något den måste agera på för att slippa ett aldrig så milt obehag, utan istället något den kan utföra för att få en belöning.