Svara flera samtidigt, då det är flera som nämnt den psykiska hälsan :
Hur tänker ni att det preventiva där ser ut? Lättare tillgång till samtalsstöd? Jag tänker att det är så svårt idag pga av en brist på utbildad personal (rätt eller fel?) - kan man lösa detta på något annat sätt?
(sorry att mina inlägg kanske mer är frågor än diskussioner, men jag tycker det är intressant och just här har jag egentligen aldrig tänkt längre än ”det hade varit bättre om man lättare kunde få samtalsstöd”, men vad skulle man egentligen kunna göra om det inte finns mer personal att tillgå? )
Inom psykiatrin får man säkrast hjälp om man är bipolär eller har psykossjukdom. Har man pengar så kan man gå privat förstås men många kan inte det.
Övriga får lätt fel diagnoser. Ingen inom somatiska vården skulle acceptera att ett brutet ben behandlas med en blindtarmsoperation men det är typ så det är inom psykiatrin.
Så det som skulle behövas är en helhetssyn och mer resurser. Rätt insatser i ett tidigt skede. Fast det viktigaste är att psykpersonal behandlar patienter med omtanke och respekt samt att de inte hittar på saker och ljuger i journalen för det får patienten sen dras med i de fortsatta kontakterna.
Jag har själv gått feldiagnosticerad i över 15 år eftersom de bara såg/ser symtomen vart och ett för sig, inte att symtomen ingår i den diagnosen jag borde ha.
Den hjälp som man eventuellt får är oftast kbt och begränsat antal gånger. Så efter kanske 10-20 gånger ska man vara botad, anser de.
Att hinna bygga upp en tillit finns inte på kartan.
Patienter är maskiner som ska botas enligt en mall. De som inte orkar med psykiatrin och /eller får fel diagnos och fel eller ingen behandling väljer ibland att ta sitt liv och då har förstås aldrig psykiatrin något ansvar
eftersom det är personens ”eget val”.
Kolla gärna på sidan opsynliga.se, där skickar folk in berättelser om hur psykiatrin fungerar.