fick rysningar först när jag läste "väggtallrikar", för tallrikar på väggen är något av det värsta jag vet, men blev så glad när storyn abrupt vände till att du använder dem nu:love: Härligt med lite vardagsdrama!
Haha ja det är verkligen en bedrövlig typ av inredning, turligt nog så är den ju så att säga på utgång om man får vara så morbid.. :D

Men ja jag tycker mycket om dessa två fast då inte som.. konst. Sedan hjälper det ju till lite med affektionsvärdet också även om jag vet att min morfar hade varit sådär lagom förtjust i att man serverar mat på något som inte tekniskt sett är till för ändamålet. Ibland tänker jag att det är tur att han inte lever nu när det verkar vara någon sorts trend i restaurangvärlden att servera mat på stenar, spadar, trälådor och burkar och vad som helst som inte är en tallrik :D
 
Haha ja det är verkligen en bedrövlig typ av inredning, turligt nog så är den ju så att säga på utgång om man får vara så morbid.. :D

Men ja jag tycker mycket om dessa två fast då inte som.. konst. Sedan hjälper det ju till lite med affektionsvärdet också även om jag vet att min morfar hade varit sådär lagom förtjust i att man serverar mat på något som inte tekniskt sett är till för ändamålet. Ibland tänker jag att det är tur att han inte lever nu när det verkar vara någon sorts trend i restaurangvärlden att servera mat på stenar, spadar, trälådor och burkar och vad som helst som inte är en tallrik :D
Med så många tallrikar som kommer ner från väggarna är det ju underligt att restaurangbranschen har sånt brist🤔:laugh:

Nej, men jag är "skyldig" till att använda många tallrikar som hängt på väggen som serveringsfat nu. Min policy är att är det en tallrik så ska den ätas på, oavsett hur den ser ut. Och för det mesta är de ju riktigt snygga serveringsfat, ditt övre hade jag inte tackat nej till:love:
 
Med så många tallrikar som kommer ner från väggarna är det ju underligt att restaurangbranschen har sånt brist🤔:laugh:

Nej, men jag är "skyldig" till att använda många tallrikar som hängt på väggen som serveringsfat nu. Min policy är att är det en tallrik så ska den ätas på, oavsett hur den ser ut. Och för det mesta är de ju riktigt snygga serveringsfat, ditt övre hade jag inte tackat nej till:love:
Eftersom det inte är matporslin så misstänker jag att det skulle kunna vara så att guldfärgen och glaseringen osv inte är riktigt "food safe" så jag skulle nog undvika att äta på dem eller lägga ut väldigt varma grejer och så vidare, mina är som sagt kakfat, eller typ melonskivor och sådant :)
 
Eftersom det inte är matporslin så misstänker jag att det skulle kunna vara så att guldfärgen och glaseringen osv inte är riktigt "food safe" så jag skulle nog undvika att äta på dem eller lägga ut väldigt varma grejer och så vidare, mina är som sagt kakfat, eller typ melonskivor och sådant :)
Ja, en får ju vara lite försiktig. Men de med guld och sånt är ändå inte min smak. De jag har tagit ner som kommer till användning är mer glaserad keramik. Och som du säger, mer som serveringsfat :)
 
På samma tema, jag hade em kompis - vi umgås inte längre. Jag råkade tappa ett vinglas varpå hon blev arg och skällde ut mig. Nu brukar jag fråga alla "är du rädd om det här fina glaset", trauma 😂

Därför jag alltid kör med pappmuggar/tallrikar när jag har ”fest”. 🙈😂 Vin dricks i vinglas i plast! 🤣

Och då har jag ändå inga dyra glas att prata om. Är bara rädd att det går sönder och hunden eller sonen kliver på det. 🙈

Är det bara lite lugnt ”ta ett glas vin” åker dock glasglasen fram.
 
Eftersom det inte är matporslin så misstänker jag att det skulle kunna vara så att guldfärgen och glaseringen osv inte är riktigt "food safe" så jag skulle nog undvika att äta på dem eller lägga ut väldigt varma grejer och så vidare, mina är som sagt kakfat, eller typ melonskivor och sådant :)
Äta mat skulle jag göra på all keramik med lämplig yta på glasyren. Är det däremot lergods som är äldre och framför allt engobe med koppar i (typ grön dekor) skulle jag inte förvara sura saker jag ska äta i den. Liten sannolikhet till blyförgiftning, men inte kul att få. Färgen på tallrikarna är heller inte bariumbaserad, så även det är lugnt.

Men ja, risken för slitage finns dock.
 
Därför jag alltid kör med pappmuggar/tallrikar när jag har ”fest”. 🙈😂 Vin dricks i vinglas i plast! 🤣

Och då har jag ändå inga dyra glas att prata om. Är bara rädd att det går sönder och hunden eller sonen kliver på det. 🙈

Är det bara lite lugnt ”ta ett glas vin” åker dock glasglasen fram.
Vill inte skrämma dig nu, men jag har aldrig skadat mig på porslin eller glas, däremot har jag behövt stygn efter ett plastglas som gick sönder i handen på mig:o
 
Någon känner igen detta?
Obs smutsigt då hitta i gammalt förråd.
 

Bifogade filer

  • 20210611_201630.webp
    20210611_201630.webp
    56,2 KB · Visningar: 111
Senaste inköpet... kan inte säga fynd med tanke på priset :angel:

IMG_20210706_211140_657.jpg


En djup tallrik i Gustavsberg anemonbård som endast tillverkades under 1830-talet. Men årens rätt är den givetvis sliten men tittar man noga har den haft gulddekor också, det glittrar till på en del ställen.
 
Senaste inköpet... kan inte säga fynd med tanke på priset :angel:

Visa bifogad fil 73149

En djup tallrik i Gustavsberg anemonbård som endast tillverkades under 1830-talet. Men årens rätt är den givetvis sliten men tittar man noga har den haft gulddekor också, det glittrar till på en del ställen.
Jättefin! Gillar verkligen den ljusblå bakgrundsfärgen eller vad man ska kalla det. Vill du dela med dig av vad den kostade? Blev sjukt nyfiken nu :D

Antar att den ingår i en hel servis vid något tillfälle även om det kanske är svårt att få tag i nu? 1830 är.. länge sedan.

Lite fascinerande att tänka på alla måltider som serverats på den där tallriken innan din moderna tryffelomelett. Hur det såg ut, hur det smakade, det är som sagt så länge sedan.
 
Jättefin! Gillar verkligen den ljusblå bakgrundsfärgen eller vad man ska kalla det. Vill du dela med dig av vad den kostade? Blev sjukt nyfiken nu :D

Antar att den ingår i en hel servis vid något tillfälle även om det kanske är svårt att få tag i nu? 1830 är.. länge sedan.

Lite fascinerande att tänka på alla måltider som serverats på den där tallriken innan din moderna tryffelomelett. Hur det såg ut, hur det smakade, det är som sagt så länge sedan.

Inte fyrsiffrigt men över hälften av fyrsiffrigt ;) (inkl frakt som var hutlös, nackdelen med Auctionet). Känslan när man håller i det är fantastisk... det är ju mellan 180 och 190 år gammalt. Jag är försiktig med det men jag kommer att äta på det igen.

Och ja, det är en hel servis som även finns i svart. Jag har inte koll på alla delar som finns men standard för den tiden var uppläggningsfat, karotter, soppterrin, såssnipa/såsskål och mattallrikar i diverse storlekar (även de djupa tallrikarna fanns i olika storlekar). Jag tror inte det fanns någon kaffeservis i det här mönstret. Vad jag vet fanns det ingen kadens/cabaret till den heller även om sådana finns från 1840-talet i andra mönster (de var ofta listade som frukostservis i priskuranterna och bestod av ett runt fat i mitten och en ring av mindre fat runt det).
 
Inte fyrsiffrigt men över hälften av fyrsiffrigt ;) (inkl frakt som var hutlös, nackdelen med Auctionet). Känslan när man håller i det är fantastisk... det är ju mellan 180 och 190 år gammalt. Jag är försiktig med det men jag kommer att äta på det igen.

Och ja, det är en hel servis som även finns i svart. Jag har inte koll på alla delar som finns men standard för den tiden var uppläggningsfat, karotter, soppterrin, såssnipa/såsskål och mattallrikar i diverse storlekar (även de djupa tallrikarna fanns i olika storlekar). Jag tror inte det fanns någon kaffeservis i det här mönstret. Vad jag vet fanns det ingen kadens/cabaret till den heller även om sådana finns från 1840-talet i andra mönster (de var ofta listade som frukostservis i priskuranterna och bestod av ett runt fat i mitten och en ring av mindre fat runt det).
Då var det inte så farligt som jag befarat iaf. Men om man då ser till totalkostnaden för en hel servis blir det ju.. saftigt.

Vet du hur vanligt det är med så här pass gamla serviser som liksom finns som helt paket med alla eller merparten av dem? Nästan 200 år ger ju rätt många tillfällen att råka ta sönder något..
 
Då var det inte så farligt som jag befarat iaf. Men om man då ser till totalkostnaden för en hel servis blir det ju.. saftigt.

Vet du hur vanligt det är med så här pass gamla serviser som liksom finns som helt paket med alla eller merparten av dem? Nästan 200 år ger ju rätt många tillfällen att råka ta sönder något..

Så här gamla är det praktiskt taget aldrig en servis utan det är styckevis. Sedan beror det på mönstret också, den här tillverkades under en rätt kort tid i sammanhanget. Rörstrands Flytande Blått Pagod tillverkades tex mellan 1852 och 1926 så där finns det ju naturligtvis fler delar i omlopp. Både Rörstrand och Gustavsberg har ett par mönster från tidigt 1900-tal som tillverkades under ett eller ett par år bara och de är givetvis sällsynta.
 

Liknande trådar

Hemmet Behöver tips på var jag hittar rött porslin. Sån julig röd färg så ingen blek eller åt det rosa/orange hållet. Vill ha små tallrikar a...
Svar
7
· Visningar
732
Senast: Åsa A
·
Hemmet Jag har genom köp av fastighet "ärvt" en sommarstuga full med Rörstrands-porslin som jag nu till 90% tänker sälja. Många grejer har jag...
Svar
3
· Visningar
403
Kultur Jag pratar nästan uteslutande engelska i vardagen, men ett svenskt ord som slinker ur mig lite då och då är "nämen". Min man frågade...
2
Svar
34
· Visningar
1 577
Senast: hastflicka
·
Hemmet Tycker det är lite svårt att hitta relevant information så kollar här :) Hur går man tillväga för att bygga en klassisk veranda från...
Svar
15
· Visningar
879

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp