Min veterinär sa tvärtom. 7 på hösten och 11 på sommaren.
Då sa hen fel. Det är en ”seasonal rise” i ACTH på både friska och sjuka hästar. Därför högre gränsvärde höst och vinter.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Min veterinär sa tvärtom. 7 på hösten och 11 på sommaren.
@Woffe så värdet låg på 9 i början på december? Det är ju ett helt normalt värde för årstiden. Det ska ligga under 11 på hösten och så sjunker det successivt och på våren ska det ligga under 7. Sedan stiger det igen successivt under sensommaren. Jag tänker att höjningen till 1,5 tablett kanske inte var nödvändig.
Hade jag varit du så hade jag definitivt gett medicinering en ny chans men börjat på 1/4 tablett och sedan efter hand ökat med 1/4 tills dosen är uppe i en hel tablett. Ca 3-4 dagar mellan ökningarna brukar vara lagom. Därefter hade jag tagit ett nytt prov i typ april.
@Woffe värdena varken stiger eller sjunker tvärt så det är en väldigt fyrkantig bild som SLU har. Bilden som jag klippte in är statistik från faktiska prover som tagits både på friska och "sjuka" hästar under många års tid så det definitivt en mer rättvisande bild av hur värdena stiger och sjunker över året.
Med reservation för att det är geografiskt beroende. Dvs cykeln är annorlunda i Australien jmf med USA osv.
Ja, det är rätt att denna kurvan gäller för den här delen av världen som vi bor i.
Ja det känns ju mycket rimligare med kurvan från UK än det där statiska från SLU. Ska kolla om det finns någon forskning de på SLU baserar sig på.
Den baseras på studier. Det var ju så seasonal rise upptäcktes. Och SLUs gränsvärden följer gränsvärden som setts i andra studier.
Jag gissar det provtas mycket mindre i Sverige än i t ex UK så det blir för trubbigt ha en egen flytande skala? Annars vore det ju bäst!
Jag har fö också en atypisk häst, men som medicineras. Symptom, men testade envist negativt. Tillslut provade vi sätta henne på prascend och hon blev markant förbättrad. Lite drygt inte kunna kontrollera dosen riktigt bara. Utifrån symptom skulle man vilja öka dosen men man ”törs inte” utifrån provsvar.
Pratade med en mycket kunnig veterinär på Firstvet som är specialist på hästens sjukdomar, Här är hennes kommentar om de foton jag skickade in från September och Oktober. Mycket intressant!
Status
Ej bedömt. Bilder är bifogade, men vet ej när de är tagna, men de visar absolut ingen typisk PPID-häst iallafall.
Intressant att din häst testats negativt men ändå svarar bra på Prascend. Hur har hon förbättrats efter medineringen?
Min gammelman hade PPID, och fick Prascend, 1½ tablett om dan, kblstravare.
Han fick avlivas på våren-12 i boxen eftersom han ej kom upp en morgon. Fick stroke pga PPID. Enligt vetten som var ut då, Ambulanstoriska från UDS, var det vanligt att hästar med PPID fick stroke-liknade anfall.
Han fick aldrig någon fång, under de 31 åren han levde.
Provtogs för PPID var 6 mån, samtidigt som tänderna kollades (hade dåliga tänder på slutet).
Kissade mkt, men drack dåligt. Svullet skap, nästan året runt. Hade envis klåda också, året runt. Depåer. Lång päls året runt - så klipptes året runt
Så såg han ut en vår. Långt innan han fick sin "diagnos"Visa bifogad fil 25642