Polisanmäld Strasserverkare

Sv: Polisanmäld Strasserverkare

Kan man undra; men vissa litar ju till hundra på sina hovslagare
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

eh?
tittade du verkligen på alla sidorna?
Det fanns ganska många raser representerade, bland annat Thoroughbred, Quarter och araber.

Boots sitter riktigt säkert numera, men visst vore det ideala att få köra barfota då det ger överlägset grepp. Men vad gör man då det inte är tillåtet?

"att alla hovar ska se likadana ut"
Inom AANHCP är den allmänna uppfattningen att inga hovar ser likadana ut, så jag förstår inte vart du fått det ifrån.
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

Som sagt, jag argumenterar inte mot just din gren av barfotaskolan.
Att barfota i maratonmomentet skulle ge överlägset grepp håller jag inte med om, här är det ju till och med befogat med brodd och du kan väl inte mena att barfota skulle ge bättre grepp än brodd?
Och för att vi ska slippa diskutera på två trådar, ang dagens understatement "förekommer": jag kan inte säga i vilken omfattning det förekommer och håller därför inne med overstatements. Men det är väl också så att för att kunna öppna många hovbölder måste man inte gå in i levande vävnad eftersom de kan ligga precis innanför den döda vävnaden och gå IN TILL så att den öppnas får de göra men de får inte vara inne i själva hovbölden, under förutsättning att den alltså ligger precis intill död vävnad.
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

GiG skrev:
Det finns tyvärr ingen hovslagarlegitimation i Sverige i dag, precis vem som helst kan kalla sig hovslagare till skillnad mot veterinärer som måste ha legitimation för att få utöva sitt yrke. Detta är något som myndigheterna utreder för att få en ändring på.

Ovanstående rader stämmer väl.

SHF har under minst 20 år verkat för en auktorisation av hovslagare, ärendet har varit uppe på regeringsnivå. Resultatet blev en något urvattnad historia som kallas Certifiering av hovslagare.
Legitimering av hovslagare kunde inte accepteras eftersom då måste alla som utövar yrket ha en legitimation och en utbildning. i nuläget så "hovvårdas" kanske 3/4 delar av landets hästar av personer utan slutförd examen från utbildningsplats.

Eftersom det nu pågår en ny djurskyddsutredning så är legitimering av hovslagare åter igen aktuellt, detta är dock en mycket komplicerad utredning som skall vara klar inom nåt år. vi får väl se vad sker.

Mvh stuv
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

har du tänkt på att barfotadiskutionerna har följt samma mönster på sistonde?? vi som förespråkar barfotahästar får först höra att INGA hästar kan gå barfota om dom rids på asfalt/grus. har man en häst barfota så kan den endast vistas i hagen osv... sen kommer "ja,ja, men om man vill träna/tävla hästen så går det ju ABSOLUT inte pga slitage osv..och om man nu gör detta med sin häst så är man djurplågare...ett påståede om att hästar tävlas barfota(tom distans) i andra länder blir utskrattat, och när man lägger ut information om detta så krävs det att man har varit där personligen och kontrollerat fakta för att de ska tro på en.... sen börjar dom ändra uppfattning och säger att visst finns det hästar som har denna extrema hovkvalite som klarar av att tränas barfota, men de är få. ...och deras hästar har inte de generna (eller nåt) så de MÅSTE minsann skos, och dessutom ska de tävla i vm allihopa minsann ;)

tack för att du orkar komma med alla motargument, jag har liksom blivit lite mör efter att behöva förklara och försvara :smirk:
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

Man hallå, du menar alltså att medellivslängden på vildhästar är 30 år - och dessa fakta har du fått...varifrån?

Camargue och Przewalski's häst lever ungefär i 25 år. Har du någon referens som säger annorlunda?

Men som sagt, vill man ha dem att titta på i stora hagar där de lever modernt vildhästliv med ständig tillgång på foder och alla andra optimala förhållanden ja, då kan man slita av skor och täcken och släppa ut djuren. Faktum är att då ska man väl inte ens HA häst, då ska alla hästar vara vildhästar, eller?

Jaha, så om man väljer att ha lösdrift med stora ytor och lästall kan man inte rida dem...
Om man tar av skorna kan man inte rida på dem.....
Om man inte har täcken på dem kan man inte rida.....
Har man en flock på 10-15 hästar kan man inte rida....

Vi har lösdrift med lästall och rider nästan varje dag när de inte vilar. Är övertygad om att en varelse som går nästan dygnet runt och upp till flera mil dagligen mår bättre ju mindre den behöver stå i bur (box). Kan lägga till att ingen har varit i lästallet på en månad nu :D

Vi har inga skor så här års och rider utan problem på grusvägar. Ska skaffa boots med broddar nu när det blir halt.

Har inte sett en enda häst frysa här ute, grovfoder är bästa täcket.

Har ett gäng mentalt stabila pållar i en trygg och stabil flock i hagen som kommer när man ropar på dem.

Bara för att man umgås, arbetar och har kul med sina hästar behöver man inte begränsa deras frihet för mycket. Alla begränsningar vi gör mot deras naturliga beteende är negativt för hästen. Jag erkänner att jag själv begränsar friheten för pållarna men försöker i alla fall att ta bort det som bara är till för min egen bekvämlighet :cool:

Vänligen
Rolle på Österlen
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

hm...visst vi har hästarna i stall etc, men varför kan man inte förbättra det lilla då?

för som du tänker så skulle vi strunta i att hästarna är gräsätare oxå o bara utfodra med pellets hela dagarna..pga att vi har hästar för vår egen skull och vem vill då inte slippa bära in 3 ton hö!? och istället köpa hem nån säck då o då man kan ta i bilen till stallet. man kan överdriva åt båda hållen, men snälla gör inte det, se till vad hästen har för förutsättningar istället.

man måste ju som hästägare vilja sträva efter att kunna ge hästen så naturligt liv som möjligt. för det behöver man inte släppa ut alla hästarna o bara titta på dem, kan hästen gå barfota, varför inte.
Hästen är född utan skor, glöm inte det.

/j
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

Äh, tillochmed inom svenska travet startas ofta hästar barfota...
Det jag inte fattar är: varör ens behöva anlita dessa dyra "specialister" när hovis verkar för en tvåhundring ?
Alla hästar klarar inte barfota, mitt fullblod tex, han klara det inte pga av tunna sulor. Min märr har aldrig vart skodd. Under vintern är det fördelaktig med att kunna brodda... Men det går att rida i plumsig snö också. (om den inte har senskador...)

Strasser är helt sjukt. En galen sekt. Intressant läsning finns det och det låter så vackert. Men på strasser forumet får dom hela tiden in frågor om det är normalt att hästen inte kan gå. Köp boots för 1500:- spänn /paret, får dom till svar och en marknad för boots är utbredd.
Nä... man borde anmäla fru strasser tycker jag.

/cj
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

Ryser när man läser om sånt... Det är ju för hemskt!! *mår illa* det är ju djurplågeri...
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

:smirk: :banana: :bow: :angel:
Men då går man ut och gullar med hästen eller ännu bättre; räjsar på en grusväg så känns det genast mycket bättre. (lite svårt att räjsa på grus nu när det är snö överallt, men du fattar poängen)

Jag personligen tror att det kommer att släppa på något år till när alla dessa skeptiker får se fungerande, aktiva barfotahästar i sin närhet. Eller ännu hellre följa resultatet av en lyckad övergång.
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

Jag har aldrig kört maraton, men jag tror att barfota åtminstone är bättre än boots samt vanliga obroddade skor. Sedan beror det väl på hästen hur säker den är på foten också.
Sedan ställer jag mig faktiskt tveksam till gräsbrodd. Du vet väl att brodd överhuvudtaget är ett nödvändigt ont på skodda hästar? Steget blir alldeles för stumt vilket orsakar förslitningsskador.

Ang bölder så anser jag att det är bättre att vänta ut dem och försöka driva ut dem "naturlig väg" genom omslag etc om man inte har tänkt ta ut en veterinär. För oavsett om det är en böld eller inte så är man inne i levande vävnad.
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

Alla dessa vanliga hovslagare som verkar för 200kr har helt uppenbart inte kunskapen som krävs för att verka hästen så den klarar av att arbetas barfota. (Det är bara att titta på alla de här på buke som intygar att deras häst aaaldrig skulle klara att gå utan, ens i hagen)
Nu verkar jag mina hästar själv, men jag skulle gladeligen betala några hundringar extra om det betydde att jag slapp sko.
Sedan är inte alla barfotaverkare så snordyra som du verkar tro...
Du vet väl att ditt fullblods kassa hovar förmodligen beror på att hon är skodd? Det blir en ond cirkel: hästen skos för att den skall ridas och sedan kan den inte ridas utan skor.
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

Försökte trycka på "citatsvar" för att inte missa ngn av dina frågor, men det funkade inte.
Får försöka använda minnet för att få med "allt".

Jag vet flera hovslagare som anammat detta med att gå barfota är bra.
När då ryttaren/hästägaren förtvivlat sagt att hästen dag efter dag är blockhalt när de rider på grusväg, så den knappt vill gå ett steg, så får de svaret "fortsätt rida, det går över".
Och vore det en "nytänkande" hovis som sa det skulle jag inte reagera, men jag vet flera. Därför reagerar jag så starkt.
För mig är det nämnligen helt främmande att dag efter dag rida en häst som haltar och käckt tänka "det går över".
När jag vet ett sätt att helt få bort obehaget på hästen.

Jag anser att man väntar så länge det är möjligt med att sko sin unghäst. Men när man börjar märka att hästens hovar inte håller för arbete utan skor, då sätter man på skorna.
Med inte håller menar jag att hästen börjar bli ömfotad, hoven går sönder eller slits ner för mkt.

Jag har en häst med dåliga hovar. Skulle jag resonera "varför skor" så skulle nog hästen till slut behöva slaktas.
Han är född med dålig hovkvalité, när han var 3 år hade han redan flera ggr lyckats fläka upp hovarna i trakterna så det blev som "hundöron" i en bok.
Jag satte då på honom skor, kände att jag hade inget val.
Tappar den hästen en dojja på en skogstur, så hoppar han hem på 3 ben.
Hoven är helt söndertrasad, och dagen efter är han varm förutom glödhet i hoven, ända upp på halva skenan.
Med skor har hästen inget obehag alls.
Det är det jag menar med "vår tids sporthäst är långt ifrån sina vilda anfäder".

Det är genom forskning bevisat att vi i vår sporthästavel gett avkall på hästens hovkvalité.
Senast jag hörde det var i ett TV-program om vilda mustanger i USA.
De berättade att många framavlade sporthästar idag har alldeles för små hovar och smala ben i förhållande till sin kropp (vikt).
Vilket ju gör att vi inte kan tro de klarar sig utan "special".

Ta min häst med urkass hovkvalité som exempel igen.
Det är en mkt begåvad tävlingshäst, och trots att många kloka hästmänniskor är medvetna om "no foot no horse", så hur många begåvade tävlingshästar i halvblodsaveln tas ur avel för att uppfödaren vet de har dålig hovkvalité?
Inte många, för att inte säga ngn tror jag. Och hur många med en märr med halvtaskiga hovar väljer hingst efter hovkvalité?
Och vips så har man avlat vidare på halvkassa fötter.

Så jag anser helt enkelt att alltför många av dagens sporthästar är alltför "klena" i hovstatus för att kunna gå barfota.

Min andra häst fick på inrådan av sin nuvarande hovis (han är utlånad på foder) gå barfota bak. Hovis ansåg honom "sprucken" och "svår att fästa skor på".
Jag höll inte med, men "vek" mig för att han ju bör vara expert, han är ju utbildad.
Så jag gick med på att låta honom gå barfota bak, för det skulle "stärka hoven" sa hovis.
Resultatet var att hästen var halt i 6 veckor, och till slut hittades en rejäl hovböld.
Han linkade fram på grusvägen, och tog sig knappt över den grusade stallplanen till hagen. Blockhalt båda bak. Hur länge skulle man i det fallet resonera "det går över"?
Den hästen har inte varit sjukskriven på över 10 år, och enda "benhältor" han haft har på 16 år varit 2 dagars konstig stelhet, ett par dagars hälta pga att han fastnade i leran och "ryckte till" ett ben vid ridning, samt några veckor efter ett rejält spiktramp.
Denna häst har förut inte ens reagerat när han tappat en sko, och gått alldeles utmärkt att rida med tappsko i ridhuset ngn dag tills hovis kom.

Med "laborerare" menar jag outbildat folk som skor, verkar, utövar muskelbehandling, kotknackeri, tandvård och sådant.
Och ja, jag vet hästar som fått fysiska skador av sådant.
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

Jag tycker man måste se till individens bästa.
Strasser metoden funkar kanske på endel hästar men långtifrån alla.
Hästar som haft skor hela livet får man nog fortsätta sko, jag vet inte många hästar som klarat av att gå utan skor när de är vana att vara skodda...

Min ena islänning kan inte ens gå på en äng oskodd utan att ömma.Det vore oerhört fel av mig att försöka mig på denna metod på henne.
Dessutom måste man ta hänsyn till at hästen arbetar å på vilka underlag oxå.
Sedan tycker inte jag det verkar sunt att gå å ändra hov vinklar om hästen haft hela livet, sånt får man göra från början i såfall, (om det nu inte handlar om miss skött häst som gått med för långa hovar tex).
Man kan förstöra oerhört mkt med sånt här om man inte tänker efter.
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

bravvo, bravvo :bow: :bump: Hade precise själv tänkt skriva något liknande men nu kan jag bara hålla med du :banana: :banana: :banana:

och till den som skrev att människan har utvecklats längre än vad hästen har varit ett tam djur, helt rätt MEN.
Djuravel är hårt styrd av oss, vi har mkt länge avlat på vissa egenskaper och på sätt skapat olika raser, detta görs på ganska "kort " tid, nu får vi ta konsekvensen av vårt avelsarbete både på gott och ont.... Titta på hundarna, de har i och för sig varit domesticerade i ett par tusen år längra än hästen, men alla kommer de från vargen... tål att tänka på :idea:
 
Sv: Polisanmäld Strasserverkare

jag försvarar absolut inte strasser, det jag läst och hört om deras tillvägagångssätt låter rätt absurt i mina öron..att uppmana folk o karva tills det blöder, där borde väl folk dra öronen åt sig tycker man....det tar tid och tålamod o vänja hästen att fungera barfota, speciellt om hästen varit skodd en längre period innan. men i slutändan är det verkligen värt det. vågar inte säga att ALLA hästar kan gå barfota, det finns som sagt alltid undantag (och jag har inte erfarenhet nog att påstå det). men de flesta jag känner till som tränar, tävlar skulle faktiskt kunna ge sina hästar en chans att få vara barfota. eftersom barfotahästar för många är så nytt förstår jag att många är skeptiska (det var jag med), men ju fler som lyckas och ses ute med sin barfotahäst, desto fler upptäcker att det faktiskt kan fungera.
 

Liknande trådar

Hästvård Är det någon annan som varit med om att hästen har tappat pälsen fläckvis eller som prickar över kroppen? Tänk ”trivselprickar” fast...
Svar
5
· Visningar
576
Senast: Bamburine
·
Hästvård Köpte en häst för ett halvår sedan. Besiktigad ua vid försäljningen, ingen röntgen gjordes. Efter ett par månader uppmärksammades...
Svar
17
· Visningar
1 492
Hästvård Hej, om ni har sett mitt tidigare inlägg så har min häst Kissing spine. Vi har sedan februari behandlat ryggen två gånger och rehabat...
2
Svar
20
· Visningar
1 917
Senast: QueenLilith
·
Hästvård Jo jag lånade i våras ut min 9-åriga shetlandsponnyn till en fodervärd och har hitintills verkar gått jätte bra😊 Får regelbundna...
2
Svar
23
· Visningar
2 237
Senast: Stergo
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp