Hm! Intressant. Vi har inte många större elgrejer. Men dock två hus som bägge används under sommarenVi har 16A. Har inte känt av några begränsningar på vår användning.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hm! Intressant. Vi har inte många större elgrejer. Men dock två hus som bägge används under sommarenVi har 16A. Har inte känt av några begränsningar på vår användning.
Om du inte har elbilsladdare eller massor av elradiatorer så är 11kW mer än vad du nånsin behöver.
Ska jag ha en lägre säkring?
Om du tror att du kan klara dig med en mindre huvudsäkring kan du prova att använda en lägre säkring samtidigt som du har ett stort effektuttag. Du kan prova en lägre säkring i intervallet 16–25 A och i intervallet 35–63 A. Alltså inte testa en 25 A om du idag har 35 A säkring.
Du behöver inte bygga om din anläggning för att prova en lägre säkring. Det är bottenplattorna som säkringen är monterad på som avgör vilken den största säkringsstorleken du kan använda är och därmed får betala för.
Om säkringen håller så vet du att du skulle klara dig med en lägre huvudsäkring. Vill du byta säkring och därmed få sänkt nätavgift måste du anlita en behörig elinstallatör som byter ut bottenplattorna. Elinstallatören anmäler sedan till oss att ändringen är utförd.
Jo, tänk bara på att sådana experiment gärna får göras när man är på plats, eftersom att säkringen inte håller betyder att det blir strömlöst på den fasen. Exempel är att man provar det på hösten en vecka när det bara är lite kallt, sedan när det blir riktigt kallt och man är nån annanstans så går säkringen, värmen stannar och vattenledningarna fryser sönder.Jag har noll koll på sånt här men det kan ju vara värt en titt!
Vattenledningarna töms och vattnet stängs av på vintern så den risken finns inteJo, tänk bara på att sådana experiment gärna får göras när man är på plats, eftersom att säkringen inte håller betyder att det blir strömlöst på den fasen. Exempel är att man provar det på hösten en vecka när det bara är lite kallt, sedan när det blir riktigt kallt och man är nån annanstans så går säkringen, värmen stannar och vattenledningarna fryser sönder.
Experimentet ska helst göras när anläggningen går på sin maximala last.
Åhå fick precis veta att vi bytte till 20A för några år sedan då säkringarna "gick" och var tvungna att bytas när vi började använda husen på våren.
@sjoberga och @bettysmatte
Tyvärr men tack för tipsen!
Kanske något med att de står tomma och kalla på vintern
Tydligen inte!Ni kan inte påbörja uppvärmningen på våren lite försiktigare då? Inte dra igång alla elementen på en gång.
Jag har 16A hos mig. En enda gång har jag lyckats bränna en av huvudsäkringarna och då laddade jag bilen på max samtidigt som jag körde tvättmaskin, diskmaskin och lagade mat... Plus att luftvärmepump och så gick som vanligt. Nu laddar jag alltid bilen på natten istället för säkerhets skull.
Ja, det vekar ju märkligt. Här har säkringar bara gått någon enstaka gång genom åren. Vi har vattenfilter, luftvärmepump, diskmaskin, tvättmaskin, kylskåp, spis, elaggregat till hästhagen (och värmebalja på vintern)... Kanske är något elfel hos er?Tydligen inte!
Vi har inte ens någon elladdningsstolpe eller diskmaskin, och bara en liten tvättmaskin som används ytterst sällan och då på sommaren..
Måste ha varit att man drog på el-element i kanske .... drygt 6 rum fördelat mellan två hus? Det smiter nog ut en del värme också.
Men kan vara värt ett försök igen någon gång, vi åker inte dit lika mycket på det kalla halvåret numera.
Jag undrar om det var när vi fortfarande hade elledningarna i luftenJa, det vekar ju märkligt. Här har säkringar bara gått någon enstaka gång genom åren. Vi har vattenfilter, luftvärmepump, diskmaskin, tvättmaskin, kylskåp, spis, elaggregat till hästhagen (och värmebalja på vintern)... Kanske är något elfel hos er?
Vi har dem i luften fortfarande.Jag undrar om det var när vi fortfarande hade elledningarna i luften
Har för mig att det var inte så länge sen som de togs bort. Eller så fanns de bara kvar där men användes inte utan var bara gamla rester. Tänker att det kanske orsakade något elfel?
Edit: Men de var säkert inte i bruk på länge, never mind
Ser verkligen dyster ut där. Än är det inte överGävle Dagblad rapporterar om en mängd bilolyckor på E4 och E16. D.v.s den berömda knutpunkten...
Jag som bor lite mer norrut har fått 2 dm blötsnö och det blåser och snöar hela tiden, men inte är det någon fara på taket än.
Fast imorgon ska vinden vända till nordost och havet är öppet = då kan det bli snökanoner...
Var är här? I mitt här var det ingen fara vid 15. Det enda som hänt efter det är att det kräkt ner mögel.......Ser verkligen dyster ut där. Än är det inte över