Sv: Passar detta hösilage en fångponny?
Själv tycker jag nästan det kan kvitta, eftersom fruktan och socker är höga vs låga SAMTIDIGT.
Fruktan och socker behöver inte alls ha höga värden samtidigt.
Många hästägare förstår inte vad som händer när gräset blir stressat. Gräs kan bli stressat av olika anledningar, t.ex. p.g.a. torka, vid låga temperaturer eller om det betas mycket hårt.
När gräset blir stressat slutar det att växa och börjar istället att accumulera socker. Observera att det är SOCKER som accumuleras och inte fruktan. Fruktan bryts istället ner till socker. Sockerhalten kan därför vara extremt hög i stressat gräs medan fruktanhalten är låg. Sockret som accumuleras i gräsets blad transporteras efter hand ner genom stjälken till rötterna där det lagras i väntan på “bättre tider”, t.ex. att det ska börja regna igen. Fruktan består av långa kedjor av fruktosmolekyler och dessa är för stora för att kunna transporteras ner genom stjälken till rötterna. Därför genomgår fruktanet en process som kallas för katabolism, dvs. det sönderdelas till sockermolekyler som sedan kan transporteras ner till rotsystemet.
De flesta hästar får fång på våren då gräset befinner sig i ett tidigt växtskede. I ett tidigt växtskede är förhållandet blad : stjälk hög. Eftersom fruktan till största delen finns i stjälken och är låg i bladen är fruktanhalten inte särskilt hög i ett tidigt växtskede. Däremot kan sockerhalten vara hög. Soliga dagar och kalla nätter gör att både fruktan och socker accumuleras i växten. Blir dessutom gräset stressat som t.ex. i våras då vi hade torka (åtminstone här i södra Sverige) skjuter sockerhalten i höjden. Allra farligast är det efter en torkperiod när det första regnet kommer. Vad som då händer är att gräset vaknar till liv igen och vatten och det socker som har lagrats i rötterna transporteras upp genom stjälken igen för att användas till att växa. Ett par dagar efter det första regnet kan sockerhalten vara extremt hög i gräset.
Hästar och ponnyer som är insulinresistenta är mycker känsliga för höga sockerhalter i gräset eftersom inte insulinet klarar av att transportera in all den glukos som hamnar i blodet till cellerna där det kan förbrännas. Det krävs höga insulinhalter för att klara av uppgiften och det är den höga insulinhalten i blodet hos dessa hästar som orsakar laminitis/fång.
Hästar får inte fång av fruktan. Åtminstone inte i praktiken. De kan få fång i en laboratoriemiljö om man slangar in stora mängder inulin i hästen, men det är en helt annan sak.
Man kan visserligen inte helt utesluta att någon häst någongång kan få fång även av fruktan men sannolikheten för att detta ska ske är så ofantligt liten att det inte är något man behöver bekymra sig för.
Problemet med den “fruktanhysteri” som tyvärr finns bland många hästägare (och en del skribenter på detta forum) är att det förskjuter fokus ifrån det som är viktigt för en fånghäst, nämligen en balanserad foderstat med låg socker- och stärkelsehalt, undvika att hästen blir överviktig samt så mycket motion som möjligt.
Säg att man har 10% socker och 10% fruktan. Då kanske man bör leta efter ett annat hö just eftersom man inte vet säkert hur fruktanet kan påverka. Jag gillar att ta det säkra före det osäkra!!
Det finns ingen som helst anledning att rata ett hö som har 10% fruktan! Det kan snarast vara en fördel!