Paradigmskiftet fortsätter!!!

Minett

Trådstartare
Idag kan man tydligt säga att mättat fett inte är farligt och att det inte bidrar till höga värden av det farliga s k LDL-kolesterolet, framhåller professor Fredrik Nyström vid Linköpings Hälsouniversitet i Smålandspostens utmärkta artikelserie om kost och hälsa som publicerats i dagarna. Fredrik Nyström är även expert i SBU:s utredning "Mat vid fetma" som kommer i sommar - och där kan man alltså vänta sig att det vänds upp och ner på en och annan gammal "sanning".

I samma artikelserie konstaterar forskaren och specialisten i allmänmedicin Sara Holmberg att "vårdens kostråd till diabetiker och överviktiga har gjort mer skada än nytta, det rör sig om stora misslyckanden. Dock har sjukvården handlat i god tro och ofta inte vetat bättre." Fler och fler studier visar att en kost med lite fett och mycket kolhydrater ÖKAR risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Artikelserien innehåller också artiklar om diabetiker som äter sig friska och mycket annat intressant! För den som vill läsa själv finns artiklarna från 2:a maj HÄR.

Härligt att paradigmskiftet fortgår - förhoppningsvis får många, många fler äta sig till god hälsa i framtiden!!!
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Japp, genom vetenskap, och inte genom huvudlösa försök att hitta på nya pseudovetenskapliga ideer om hur man ska äta utan kolhydrater och en massa fett för att må bra.

Det finns exempelvis delar av världen där hjärt/kärlsjukdomar är obefintliga och kosten består av i princip enbart kolhydratrikt ris och fisk.
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Som tur är så är LCHF-idolen Fredrik Nyström inte SBU:s enda expert i projektet, där finns bland andra Christian Berne och Ingrid Larsson också. Nyström har sjungits fettets lov i många år.
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Känns det inte lite konstigt att liksom hålla på vissa teorier ungefär som om det gällde fotbollslag?
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Lyssna också på vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som doktorerat i molekylär bioteknik och skrivit boken "Ett sötare blod" utifrån dessa kunskaper!

Här i UR:s utmärkta "En bok, en författare".
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Nej, du fattar inte skillnaden.

Du hoppas att det ska visa sig vetenskapligt att lchf är att föredra i en massa fall.

Själv är jag helt nöjd om forskningen går vetenskapligt till och presenteras korrekt, oavsett vad man kommer fram till så sett. Om det då visar sig att det nyttigaste man kan äta är gräddkokt bacon, så får det väl vara så. Då lever jag vidare utan att göra den anpassningen för min hälsa, eftersom livet skulle bli så trist då. (Jag följer ju inga andra kostråd heller särskilt nitiskt, och jag äter ofta halvonyttiga saker osv, så det blir ju ingen större skillnad så sett.)

Bland lchf-företrädarna ser vi ju mängder av felaktigt presenterad forskning, vilket har att göra med att somliga håller på lchf som om det vore ett fotbollslag. Det leder till väldigt okritiska bedömningar, det har vi ju även sett från personer som är eller borde vara vetenskapligt skolade. När man håller på en teori som om den var ett lag, grumlas ju omdömet (när det gäller sport är det ju lite av själva grejen, så inget fel med det i det sammanhanget).
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

*kl*

En annan sammanfattning av kunskapsläget är, från SLV:
"
Det man vet är att
* LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig. Fibrer och fullkorn minskar också risken för tarmcancer, men LCHF innehåller inget fullkorn och bara lite fibrer.

* LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. Man vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

* mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom: LCHF-dieten innehåller mycket mättat fett. Om man byter ut mättat mot fleromättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

* personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.

* en ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.
"

Det är ingen fullständig översikt utan bara ett antal punkter om vad som observerats i olika koststudier.
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

eller

"LCHF-diet ökar risk för kraftigt överdriven reaktion vid kritik av LCHF-diet"
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Vad är det för fel på den stora amerikanska studie (kommer dessvärre inte ihåg namnet på studien) som jämförde olika dieter, och som kom fram till den överraskande (?) slutsatsen att det inte spelar någon roll vilken diet man håller sig till - så länge man minskar kaloriintaget tillräckligt mycket så går man ner i vikt.

Det som ännu presenteras via SBU, som TS hänvisar till (Statens Beredning för medicinsk Utvärderin), är att man inte känner till långtidseffekterna av LCHF ("extrem lågkolhydratkost") varför den kosten inte hör till de tre eller fyra alternativ som rekommenderas till exempelvis diabetiker.
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Det sk "härdade" fettet (vad kallas det på engelska?) är väl fortfarande betraktat som farligt? Så till den milda grad att det talas om förbud?

Av alla eländen och tillsatser i mat nuförtiden, är nog det härdade fettet det jag undviker till det yttersta. I övrigt har jag återgått till vanligt smör (inget Becel mer) när sånt behövs t.ex. Jag tycker nog det framkommit en väldig massa nytt och intressant i forskningen på sistone. Att t.ex. sockret är "farligare" än man trott.

LCHF:are blir jag aldrig, men jag undviker numera socker betydligt mer än jag gjort tidigare.
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

*kl*

En annan sammanfattning av kunskapsläget är, från SLV:
"
Det man vet är att
* LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig. Fibrer och fullkorn minskar också risken för tarmcancer, men LCHF innehåller inget fullkorn och bara lite fibrer.

* LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. Man vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

* mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom: LCHF-dieten innehåller mycket mättat fett. Om man byter ut mättat mot fleromättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

* personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.

* en ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.
"

Det är ingen fullständig översikt utan bara ett antal punkter om vad som observerats i olika koststudier.

Jag kan ju bara berätta om mig själv men jag har då aldrig lidit av någon förstoppning sedan jag började med LCHF med untantag de gånger då lunchen varit väldigt svår för mig att äta (redda grytor, lasagne) och jag fått komplimentera med på tok för mycket ost. En välkänd faktor.

Jag har aldrig haft problem med just blodfetter men de är fortsatt utmärkta och läkaren jublar över mitt nya låga blodsocker samt lågt dåligt kolesterol och bra av det fina.

Till sist: jag förstår inte era ständiga påståenden om att kosten inte är varierad. Varifrån får ni det ifrån att vi äter ensidigt bara för att vi inte äter en massa frukt??? Jag äter varje dag till lunch enorma mängder gröna grönsaker i form av spenat, broccoli och liknande. SLV verkar tro att det bara handlar om bacon. Skulle jag bara äta bacon skulle jag ha svåra problem med saltintag inte minst.

Sedan passar LCHF inte alla men snälla läs på om vad vi faktiskt äter. :)
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Det finns ingen någonsin som påstått att socker är nyttigt;). Man behöver alltså inte vara LCHF:are för att inse vinsten med att dra ner på det.
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Med tanke på att du säkert läser mycket om LCHF på nätet är det konstigt att du missat att förstoppning är ett vanligt problem, även om det ofta är övergående. Det sjöberga citerar kommer dessutom från SLV, de har större underlag än din enskilda upplevelse så jag fattar inte varför din upplevelse skulle vara ett argument emot.

Sedan jag gick över på proteinrik diet blir jag lättare förstoppad än tidigare, det är inget konstigt med det. Jag förstår inte varför LCHF:are ska ha så jämrans svårt att erkänna att det finns någon enda liten nackdel med deras glorifierade kosthållning.
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Gissningsvis kommer SBU:s slutsatser att vara att det är gynnsamt för feta att dra ner på kolhydraterna - vilket LCHF kommer att tolka som en seger även om det inte alls är LCHF SBU menar. LCHF har en förmåga att tolka all lågkolhydratkost som just LCHF:grin:
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Japp, genom vetenskap, och inte genom huvudlösa försök att hitta på nya pseudovetenskapliga ideer om hur man ska äta utan kolhydrater och en massa fett för att må bra.

Det finns exempelvis delar av världen där hjärt/kärlsjukdomar är obefintliga och kosten består av i princip enbart kolhydratrikt ris och fisk.

Ja, och det beror förmodligen på att det största problemet är att folk äter för mycket och blir överviktiga. I de länder du talar om har man ofta inte tillgång till ett överflöd av mat, som vi har här. Om man äter en lagom mängd ris, fisk och grönsaker, eller bara fisk och grönsaker, eller bara kött och grönsakder, eller kött, potatis och grönsaker, så blir det nog rätt bra oavsett.

Den fördelen jag ser med en minskning av kolhydraterna (särskilt de snabba) och en viss ökning av fettintaget är att man blir mätt på mindre mängder och håller sig mätt länge. Den stora fienden för många är sug och småätande, och risken för detta ökar om man äter mycket kolhydrater och lite fett.

Det finns en sund och klok tanke bakom LCHF, men det är så trist när det blir dogmatiskt. Om man i grunden är frisk och inte överviktig blir det bara trist och onödigt begränsande att man inte ska få äta en potatis.
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Sedan jag gick över på proteinrik diet blir jag lättare förstoppad än tidigare, det är inget konstigt med det. Jag förstår inte varför LCHF:are ska ha så jämrans svårt att erkänna att det finns någon enda liten nackdel med deras glorifierade kosthållning.

Nu innebär ju inte lchf att man äter mer protein än innan, utan mer fett. Low carb high fat= lite kolhydrater mer fett, enkelt översatt.
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Sedan passar LCHF inte alla men snälla läs på om vad vi faktiskt äter. :)

Jag klippte en sammanställning från Livsmedelsverket som rapporterar om känd kunskap i ämnet.

Jag är inte på något sätt motståndare till någon form av kosthållning, annat än när den ovetenskapligt framhålls som lösningen på alla problem som någonsin funnits. Förhoppningsvis kommer vi med tiden få fler svar på hur olika former av kosthållning påverkar. Det finns många typer av kosthållning som fungerar utmärkt, ger lång livstid, hög livskvalitet och undvikande av sjukdomar. En del av dem innehåller till övervägande del kolhydrater, andra inte.

Redan i de orden jag citerar ovan framgår att du inser att det inte passar alla och jag har inte från dina inlägg läst in frälsningen innan heller.

För övrigt har undertecknad också minskat köttintagen, kolhydratintagen och minskat portionerna av ris, potatis och pasta och ökat mängden grönsaker. Mest av smakskäl. En så kallad MCMFMV diet passar mig som svensk utmärkt, med ett gott mående. Att det skulle utgöra lösningen på någon annans kostproblem är inget jag vet något om.

Den extrema form av kosthållning som en strikt LCHF-diet innebär tror jag, om den antogs som norm, vore en stor katastrof - med tanke på vad vi vet enligt punkterna ovan.
 
Sv: Paradigmskiftet fortsätter!!!

Herregud vad man ska krångla till det hela tiden.
Ät färre kalorier. Exkludera tillsatt socker, snabba kolhydrater och härdat fett. Ät mycket grönsaker, frukt och ha äkta smör när det behövs, men välj hellre olja.Drick vatten.
Rör på dig.

Dessutom att proppa i sig kött,smör och ost istället för sunda kolhydrater är miljöskadligt- det krävs oerhört mycket energi för att producera kött och mejeriprodukter.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp