PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Är alltså hästtandläkarna per din definition också weterinärer, fast lite bättre?
Nä, min definition på det är en person som är kunnig på hästtänder (och munnen i övrigt) och kunnig inom vården av dessa och gör ett professionellt jobb. Är vederbörande dessutom veterinär så är det så mycket bättre samt enklare vid komplikationer som du är inne på.

Självklart blir man inte hästtandläkare efter en helgkurs. Frågan är om de flesta vet ens har det?

LIA
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

I Swerige läser weterinärerna 220 högskolpoäng inom weterinärmedicin, det motswarar 5,5 års studier. Äwen om kursen "så håller du i en rasp" inte är så lång så har weterinärerna gedigna kunskaper om frisk såwäl som sjukwäwnad inklusiwe tänder och mjukdelarna i munhålan.

Men det är kanske inte bra nog? En kurs på 3 månader kan alltså motswara detta?

Will man ha en seriös "hästtandläkare" kan man lätt kontakta någon aw de weterinärer som gått eller går specialiseringen för weterinärer inom hästtandwård.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Hej Tufsen,
Du ska ha en eloge för att du orkat svara och berätta för oss hur det var/gick, så tilltuffsad som Du blivit (jag är en av dem) – men Du förstår säkert också att folk blir upprörda när 3e part, som inte själv kan välja, blir lidande pga kvacksalveri.

Kännetecknande för folk med korta utbildningar är att de (man) tror sig veta/kunna allt och fulla av entusiasm går ut för att frälsa världen. Rätt som det är "skiter det sig" och någon blir lidande.

Nu har Du och vederbörande lärt sig något och vi alla på forumet hoppas nu att Din häst blir frisk.

Vänliga hälsningar
Marna
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Ojdå, jag måste rätta mig själw.. Det är ju inte 3 månaders utbildning för att bli en fullfjädrad hästtandläkare/tandtekniker, utan 4 weckor! Utan några som helst förkunskapskraw!

På dessa 4 weckor lär man sig det mesta som är wärt att kunna:
dra ut wargtänder och caninetänder, slipa ner tuggytor, ordna ett gott bit seat, dra ut framtänder, huwudets anatomi, identifiera sjukdomar i munhålan, immunologi, cikulation, infektionssjukdomar, hästens mag- och tarmsystem och ALLT. Man får tydligen också lära sig att köra maskininstrument både på sederade och osederade hästar!

Yes! Och dumma dumma wetsen som måste läsa 5,5 år! :angel:

Det finns wäl andra skolor också samt säkert seriösa deltagare som trots allt inser sina begränsningar.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Skönt att höra att det inte verkat blivit permanenta skador, och att hästen förhoppningsvis snart är kry igen :bow:
Tack också för att du startade tråden, kanske du har hindrat att detta händer på någon annan häst :idea:

På min första häst anlitade jag en USA-utbildad tandläkare för några år sedan. Det gick bra, han var otroligt fin med hästen och eftersom den inte hade några större fel så gick det bra :crazy: Har senare hört att det gått mindre bra för andra med denna person... Idag är jag glad att bo där DV har två veterinärer som är vidareutbildade på tänder, de är desutom mycket billigare :p
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

I Swerige läser weterinärerna 220 högskolpoäng inom weterinärmedicin, det motswarar 5,5 års studier. Äwen om kursen "så håller du i en rasp" inte är så lång så har weterinärerna gedigna kunskaper om frisk såwäl som sjukwäwnad inklusiwe tänder och mjukdelarna i munhålan.

Men det är kanske inte bra nog? En kurs på 3 månader kan alltså motswara detta?
Veterinärernas utbildning i övrigt är en annan tråd. Har diskuterats tidigare.

Jag har sedan några år diskuterat detta med hästtänder med ett flertal vet, och alla har sagt sig sakna adekvat tandvårdsutbildning. Därför tar man med öppna armar emot den kunskap som sprids nu.

Jag förstår inte din aggresivitet här. :confused: Vem har hävdat något om 3-månadskurser?

LIA
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Men jisses människa, tagga ner!

Vad har jag klippt sönder?
Din "rättelse" är införd 7 minuter innan mitt inlägg. Begriper du inte att jag skrev och skickade av mitt svar innan jag läst det inlägget? När jag, och dom allra flesta antar jag, svarar, så gör vi det på dom inlägg som finns just då när vi börjar skriva.

F ö kan man ju fråga sig om du läst vad jag skriver i sakfrågan?

LIA
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Vad skönt att det var reparabla skador i alla fall, håller tummarna han snart kan äta ordentligt igen. Och bra att han i alla fall har aptiten kvar.

Finns det någon annan mat han gillar som inte behöver tuggas sönder, utan kan blötas och bli 'gröt'? Kanske kan du då blanda i lite sånt för han ska tycka bättre om lucernet? Min kunde ju heller knappt äta, och är inte sådär överförtjust i lucern. Men när jag blandade i linklipellets (uppblötta) och en liten gnutta musli som jag också blötte, så gick det att truga i honom. Kanske kan vara något som funkar/är okej för din med?
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Någon annan utbildningswäg finns det ju inte. Jag tycker att skillnaden är milswid mellan en humantandläkare som jobbar med djurtandwård (för det finns ju många på smådjurssidan) och en person som utan förkunskaper går en kortare utbildning i USA. Humantandläkaren har redan kunskaper inom anatomi, fysiologi, patologi osw och behöwer bara läsa in djurslagsskillnaderna. Medan en som helt saknar bakgrund knappast kan tillgodogöra sig ett antal månaders utbildning eftersom wederbörande är helt nowis wad gäller att arbeta med lewande wäwnad.

Det jag awsåg war eg att det då bör wara lika ok för en person, säg Kalle, som alltid har drömt om att jobba som tandläkare men tywärr inte kommer in på den swenska utbildningen att gå en snabbkurs på 2-3 månader och sedan starta en egen tandläkarpraktik för folk.

Ja jag förstod det, men kunde ändå inte låta bli att retas lite.:D
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Tur att allt gick väl. Jag har bara bra erfarenheter från T****** i Söderköping och han började sin bana med människor, vet inte om det gör någon skillnad? Jag har iaf bra erfarenhet likaså mina vänner och skulle inte låta en vet som inte är kunnig på tänder fixa dem, jag har istället varit med om D.veterinären som raspade lite här och lite där... foderinpackningar osv tittades det inte efter.

Så det finns nog bägge utav världar inom alla kategorier och det är mänskligt att fela. Det lär hända din veterinär också någongång utan att denne får en massa skit för sitt jobb.

Som sagt trist det som hände men det finns tandläkare och tandläkare, veterinärer och veterinärer, hovisar och hovisar osv osv :grin:
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

KL
Vill börja med att beklaga TS situation. Skulle nog höra av mig o fråga varför denne ansåg att det behövdes göras så mkt o beskriva nuvarande situation.

Jag har i alla år använt mig av hovisar- som man alltid gjorde förr. Två flugor i en smäll.
Som om det skulle vara ngn Hit:crazy:

Har sedan använt mig av Vet o även varit inne på klinik, då hästen varit så vass att den blödde i kindslemhinnan. 4 v. senare blödde den igen.
Iom att hästen åt allt sämre misstänktes magsår o gastroskopi gjordes- ingen påverkan alls.

Stoppar då en tandterapeut( vill inte kalla sig för hästtandläkare) på träning på annan ort, som då hittar både att hästen biter sig i gommen o att den har rejäla foderinpackningar. Han gör alltså bara en snabbkoll ute på ridbanan.

Jag kan tycka att vilken Vet. som helst ska se detta.
Åkte då till S-köping.. förstås o fick bara marginell hjälp- att det inte skulle uppstå igen på en månad. Fick dock inte Mäster himself.

Det finns säkert kvackare även bland vet. Menar då de som utger sig för att kunna- dvs inte remittera vidare.

Jag är supernöjd med min "tandnisse" o även de Vet. som varit med för sedering. Efter första behandlingen- en årligen, åt hästen på ett helt annat vis o blev helt plötsligt lättfödd o är så än i dag.

Den andra lättfödda kunde man tro hade ett bra bett, men han hittade konstigheter i bettet som kunde ha förkortat hans liv avsevärt- som ingen annan har hittat. Blev oxå bättre att rida- konstigt va:grin:

Om man tittar på min 18-åring har han inte de längre framåtlutade framtänderna, som enligt min teori:angel: kan bero till viss del att hästens kindtänder är nernötta o framtänderna slits för lite. Vad måste då ske för att den ska kunna tugga? Tant Ester!!!`?
Framtänderna som är långa måste bli kortare- genom lutning.

Har fortfarande ej tittat på den där hästen som har nästan en dm överbett o som är en tjockis- hur nu det går ihop:confused:
Skulle även vara intressant o hör hur hästar framtänder ser ut om de inte får beta alls. Gnager sönder boxen:crazy:
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Kan lägga till att när jag köpte min förra häst och vet. besiktigade honom sa vet att tänderna såg bra ut. När jag ett par månader senare hade en vet för att kolla hans tänder så hade han hakar på 3 cm. Hade ju knappast växt ut på ett par månader, men den första vet. hade missat det.... Kändes jobbigt att jag inte märkt det själv.
TS - Hoppas pålle kryar på sig.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Tack alla ni som visat ert stöd. Ska berätta att hästen inte vill ha Lucern, men lite Krafft Groov kan trugas ner med betfor och lite havre. Det allra bästa är att han idag tuggat i sig mkt mer hö än tidigare och inte alls mycket har han spottat ut. Jag väljer att se det som ett gott tecken även om jag är långtifrån lättad.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Lycka till TS!
Jag personligen skulle aldrig använda mig av sk "hästtandläkare" utan anlitar alltid en veterinär som jag litar på.Faktum är att vetten nästan aldrig behöver ta något större,medans tandläkarna alltid ska överdriva och nästan alltid hittar något att fila på.Detta slutar med hästar som får avlivas i förtid pga nedslitna tänder.Naturligtvis finns det bra hästtandläkare,men jag känner ingen som jag litar på,och vet på klinik är mitt självklara val!
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Usch och fy får sådant, jag har inte haft någon egen häst med problem men en i stallet hade det, han är nu såld så jag vet inte riktigt hur det gick men tror han är på bättringsvägen, men förut tappade han jättemycket trots att han fick minst 20 kg foder av diverse sorter. O det var en normalfödd häst innan.

Efter att ha varit hos den "duktiga tandläkaren" kunde han inte tugga, han spottade bara halvtuggade bollar.. :devil:

Men där var också problemet att tuggytan var helt slät.. :mad:
Anlitar inte den personen igen det vill jag lova! Nu blir det veterinären som "tar för lite", som någon i tråden skrev, vad andra än säger. Han förstör inte hästarna..
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Vet ett fall där en häst måste avlivas efter en häftig nedraspning. Samma "hästtandlakare" hade för några år sen mage att beskylla mig för att "inte gjort något".
PL
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Hoppas hästen blir helt återstäld efter det.. Så tråkigt när man tror man gör de för hästens bästa men de blir åt andra hållet..
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

En sak bara...
Jag har aldrig sett ngn annan kolla hur hästen faktiskt kan röra sin käke i sidled efter behandlingen. Kan verka vara ganska viktigt.
Ponera att en tand tar i mer än övriga, tar det tid innan det blivit slitet såpass.

När jag tittade på bilderna tagna i S-köping så blev jag inte klok på varför man inte hade gjort mer- än det yttepytte.
Ena sidans underkäkes tänder lutade inåt ( tänderna- inte själva tuggytan)- varav överkäkens utsida hade åsamkat foderinpackningarna plättlätt. Det gjorde oxå att första nedre kindtanden blev vass när den inte hade ngt motstånd från motsvarande tand i överkäken- o gick då upp i gommen.
Den andra sidans tandrader var raka, men hade ytliga frakturer- som påstogs komma från yttre våld= spark.
Det blev oxå liv för att den hade raspats med vanlig rasp- från klinikbesöket.

Min Nisse kunde faktiskt komma med en mer logisk förklaring o som sedan visade sig stämma
Ja ja. Nu är tandraderna raka o inga fler foderfickor, frakturer eller gombitning o den är som sagt mkt lättfödd.

*Vill bara inflika att det finns bra alternativare*
 

Liknande trådar

Hästvård Nån med erfarenhet av hovbensfraktur? Min häst blev halt på ett bakben och hoppade på 3 ben. Kan efter smärtstillande både gå och stå på...
2
Svar
25
· Visningar
1 957
Hästvård Hej! Mitt vuxna islandshäst sto på 12 år har för några månader sedan påvisat ”svaga” bakknän och ”problem” med patellan. Vi har...
Svar
9
· Visningar
717
Senast: tara
·
Katthälsa Hej, För en och en halv vecka sedan fick vår katt tråkigt nog amputera svansen efter att ha blivit påkörd. Han har en stump på ca 5 cm...
Svar
0
· Visningar
490
Senast: Elbe92
·
Kropp & Själ Gäller inte mig, men min son. Han har ofta blåsor i munnen, vanliga förkylningsblåsor typ, ibland på läppen, men oftast på tungan. Han...
2
Svar
22
· Visningar
1 598

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack nummer 18
  • Världscupen 2024/2025
  • Ridskoleryttare

Omröstningar

Tillbaka
Upp