PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Det knorpade när jag red idag;)

Inte så mkt därfram utan under mig-hade smort sadeln...illa:o

KL
Visst har man olika tycke o smak vad gäller utförande beroende av vad som ska göras.
Ingen har specialistkompetens inom alla områden. DV- kan lite om mkt.:grin:
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

På dessa 4 weckor lär man sig det mesta som är wärt att kunna:
dra ut wargtänder och caninetänder, slipa ner tuggytor, ordna ett gott bit seat, dra ut framtänder, huwudets anatomi, identifiera sjukdomar i munhålan, immunologi, cikulation, infektionssjukdomar, hästens mag- och tarmsystem och ALLT. Man får tydligen också lära sig att köra maskininstrument både på sederade och osederade hästar!

Du måste skoja!!? 4 veckor?? Jag håller på att läsa upp mina gymnasiebetyg, och både svenska A, matematik A och engelska A tar alla 5 veckor styck att ta sig igenom, med 8 timmars studerande varje vardag.

// Johanna, som starkt funderar på att fortsätta åka till ATG-kliniken vid varje raspning, men insåg sedan den brutala kostnaden då han ska raspas var 6:e månad.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Japp, 30 poäng per termin, 330 totalt... Jag är 100 % säker! (bara 5 år och 1 1/2 månad kvar nu :D)

Undrar om det är olika då, för både jag och sambon ska börja studera i oilika saker (el och omvårdnad), där det är 20 poäng per termin..
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Har idag använt mig av samma tandläkare som TS (tror jag), och detta är inte första gången. Jag tycker att han är helt syverän (stavfel). Han talar igenom vad han gör eller ska göra och varför. Misstag kan alla göra....vissa tycker att vissa veterinärer är bra andra inte..beroende på vad de kan. Man kan gå till en veterinär, kiropraktor etc och tycka att den är bra och rekommendera till andra medans några tycker att det inte är bra...så tyvärr är det i verkligheten...Nu kanske jag är partisk bara för att han håller på med trav..jag med..men alla tänder och käkar ser väl likadana ut på alla hästraser eller...

Nej, jag kan inte hålla med dig. Alls. Om man utgör sig för att wara "hästtandläkare" så är ett sådant här fatalt misstag inget som får ske. TS häst kan, om det will sig illa, ha fått sina tänder förstörda för gott. Är emaljen tunn nog kommer den ofelbart att få inflammationer i pulpakanalerna och om ngt år stå med döda tandrötter, bölder runt tandrötterna och kraftig smärta. Och sakna tänder att äta med. Du tycker det är ok för att wederbörande tandläkare håller på med traw... Jomenwisst. Jag hade inte tyckt att det war ok ens om det war min egen mamma som hade gjort det.

Hade en weterinär ställt till det så hade man anmält till answarsnämnden för att granska fallet. Precis som sker med felbehandlingar inom wården. Eftersom denna tandläkare inte har någon legitimation eller ens någon eg titel så fungerar det dock inte. Answaret kommer att falla på djurägaren. Frågan är hur försäkringsbolaget ställer sig i frågan eftersom en person som sannerligen inte har i hästens mun att göra har klåpat sig.

Förhoppningswis inträffar nu inte scenariot owan, men att en häst ska ha så ont att den inte kan äta på öwer en wecka klassas som djurplågeri. Jag hoppas att fallet anmäls. Jag tycker så synd om ts häst och ts, som ju handlat i god tro.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Jag förstår vad du menar, med att P2 blir nedsliten av bettet. Det är vanligare än vad man kan tro.

Efter att ha haft jätteproblem med tänderna på mitt gamla sto, så kollar jag hennes son sedan ett par år tillbaka 2ggr/år för att inte missa ifall samma problematik uppstår. Han blir 20 till våren så det börjar hända en del med hans tänder.

(Jag kollade stoets tänder 1 ggr/år av veterinär, trots det visade det sig att hon hade ett rejält vågbett och att framtänderna växt så pass att hon inte kunde mala med kindtänderna. Det var VD- med extra intresse för häst tändet som upptäckte detta)

Min valack har haft P2 nedsliten på vänster sida. Han har ALDRIG knaprat på betten, eller knorrat, utan de ligger fint i munnen och han accepterar betten.

Jag har i alla år, innan TL gick med det där om att variera bett, gjort just det. Men, har som du skriver, förmodligen ridit med för långa bett i flera år. Min häst är ju så gammal att vid tidpunkten jag red in så skulle man ha just långa bett.
Men jag har noterat att i början av kandarperioder, eller om hästen inte varit helt genomjobbad, eller gått med spänningar så har han lagt huvudet lite,lite på sned.
Jag tror att det bl a beror på att jag kan bli lite oelastisk i min vänstra handled.

Min teori är att då han lägger huvudet på sned, för upp stången mot vänter P2 och så uppkommer ett slitage. Men säkert kan jag inte vara.

Jag tror att det kan hända även "den bäste" ryttaren. Generellt är man inte medveten om att betten faktiskt kan orsaka slitage på tänderna.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Hade en weterinär ställt till det så hade man anmält till answarsnämnden för att granska fallet. Precis som sker med felbehandlingar inom wården. Eftersom denna tandläkare inte har någon legitimation eller ens någon eg titel så fungerar det dock inte. Answaret kommer att falla på djurägaren. Frågan är hur försäkringsbolaget ställer sig i frågan eftersom en person som sannerligen inte har i hästens mun att göra har klåpat sig.

...men att en häst ska ha så ont att den inte kan äta på öwer en wecka klassas som djurplågeri. Jag hoppas att fallet anmäls.

"Tyvärr var detta inte första gången detta hänt sa vet. De tog kort på hur det ser ut. De trodde det kunde ta ca 2 veckor innan han kan mala höet ordentligt."

Jaha, TantEster och var har Du tänkt Dig att man ska anmäla det då? Kvacksalvare går inte att anmäla såvitt jag vet om de inte behandlar barn under 8 år.

Försäkringsbolaget kommer naturligtvis inte att betala en enda spänn.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Jag tänkte nog att man kunde anmäla det som djurplågeri. Men, som sagt, då är det wäl bara djurägaren som råkar illa ut. Polis? Stämning? Hundbajspåse i brevlådan?

Det var väl en annan "hästtandläkare" som anmäldes för djurplågeri för inte alltför länge sedan? Jag minns inte hur det gick, bara att. Jag tror att det handlade om att vederbörande, i strid med lagen, hade dragit ut vargtänder. Vilket förstås är ett operativt ingepp och inte direkt jämförbart med detta.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

*kl*

har en bekant vars häst nu står på ultuna på intensivvård efter ingrepp av sk hästtandläkare.


/sara som alltid använder en adept till TL, fick reda på idag att de varsamma pris inne på klinik där jag var med min dam som en av vet som åker hem till folk tog.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Jag har råkat ut för samma elände med min förra häst. Åkte till klinik för att kolla tänderna (hästen hade börjat spotta ut hötussar då och då) och åkte hem med en häst som inte kunde få i sig något hö alls! Det var en veterinär som raspade honom, ej vidareutbildad på hästtäder. När jag upptäckte att han ej fick i sig någon mat ringde jag tillbaka till samma klinik och de ville jag skulle komma tillbaka efter 2 månader vilket jag gjorde, betalade, åkte hem och ingen förbättring! Det gick inte över, så jag tog ut en tandspecialist som rekommenderades. Hon konstaterade att han blivit för hårt raspad och gjorde en LITEN justering. Ingen förbättring och efter några månader fick jag byta stall pga att han gick på lösdrift på första stället, där det endast ingick 1 fodring av kraftfoder/dag (fri tillgång på hö som han ej fick i sig) och jag kunde inte åka ut flera ggr/dagen för att utfodra honom med luserngröt mm.

Hästen var väldigt kräsen med mat, vantrivdes på nya stället (kom ej överens med de andra hästarna) och började matvägra. Han var då så mager så jag slutade rida honom. Kollade tandspecialistens hemsida där hon skrev att hästar som spottade ut hötussar hade väldigt ont och att hon kunde åtgärda problemet, ringde henne om råd, hon kom ut igen och sade att det fanns inget hon kunde göra. Hon hade aldrig varit med om detta förut sa hon. Flyttade till nytt stall eftersom hästen vantrivdes så, och han gillade det nya stället men kunde fortfarande inte äta. Trodde att jag skulle få ta bort honom, han såg vanvårdad ut helt enkelt.

Med tiden fick han i sig iaf lusern o krafftgrundgröten, så han började äntligen lägga på sig. Märkte att han på betet kunde få i sig typ 1 av 20 tuggor gräs, o jag jublade. Efter några månader hade han helt slutat spotta, då hade det gått ca 6 mån efter sista kollen. Ett kvartal senare skulle en vet med vidareutbildning tänder (bästa ryktet i vårat område) komma till stallet och jag vågade mig på att prova honom. Nojjig som jag var frågade jag honom 1000 frågor och sade bestämt att jag inte ville att han skulle ta mer än vad som verkligen behövdes, ville mest få hans beskrivning av hästens tandstatus. Han sa att han var tvungen till att raspa och dagen efter var vi tillbaka på ruta 1:cry:

Hästen spottade ut allt hö men åt iaf sin gröt. Det tog 3 månader innan han kunde svälja lite hö igen. Bara pelletskostnaden gick över 1200kr/mån! När han äntligen kunde äta igen väntade jag ett år med att kolla tänderna men insåg att jag efter 1,5 år måste få veta hur det stod till även fast det verkade ok..

Åkte då till TL som förfärad visade mig att hästen hade gått med blottade pulpor och hade haft fruktansvärt ont! Han gjorde en pyttejustering och sa att hans bettfel inte skulle justeras därför att fördelarna inte övervägde nackdelarna och att hans tänder måste få VILA. Han sade även att man ALDRIG skulle acceptera att hästen var sämre efter en justering än innan!

Det är min historia och i fortsättningen är det bara TL som gäller för mig! I mitt fall är det självsäkra veterinärer, både med och utan vidareutbildning som har gjort mest skada för min häst, de sk specialisterna avvaktade och kunde iaf erkänna att de inte förstod vad som vad problemet.

Förutom allt lidande hästen utsattes för, har jag beräknat att min hästs tandhistoria har kostat mig ca 15000kr med alla besök, bensinpengar och x-tra foderkostnader. Tyvärr fungerar det inte som med bilar, man lämnar in
dem på reparation- får ut dem ännu mer trasiga- klagar och får det fixat.

Låååångt inlägg, men en dyr erfarenhet som jag vill dela med mig av!
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Skulle även vara intressant o hör hur hästar framtänder ser ut om de inte får beta alls. Gnager sönder boxen
Hästar som inte får beta alls tappar till slut sina framtänder! Det bildas beläggningar som aldrig nöts bort naturligt av betandet, de får problem och till slut lossnar de. :crazy:

Ruskig tråd. Hoppas de drabbade hästarna i tråden klarar sig. Har en kompis som råkade ut för ngt liknande, de hade ut ngn schweitzare tror jag som "skötte" om tänderna och kraken kunde inte heller äta på lång tid. Från att ha varit lite småfet blev han istället mager så revbenen syntes trots vinterpälsen! :eek:
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

1) Ska vi samla till ett nytt tangetbord åt TantEster?

2) Vill bara berätta att jag r jättenöjd med veterinären här som har han dom min hästs tänder. Han har haft jätteproblem tidigare och det fick jag veta när jag köpte honom, så jag lät samma veterinärstation fortsätta vården två gånger om året. Hela tiden förbättrar sig veterinärerna och utrustningen, och de är jättenoga med att sedera tillräckligt så att de i lugn och ro kan jobba i munnen. De visar hästägaren också och talar om vad de gör. Min häst har flera olika problem när man tittar i munnen - fickor, tänder i underkäken som i princip krossats av dem i överkäken, hakar och tiidgare sår, men det syns ingenting i hullet eller när man rider. Nu är han sårfri och det andra hålls efter två gånger per år samt bananlackas och hästen har INGA tuggproblem efter behandlingen.

Så jag tycker nog att den här veterinärstationen är väldigt bra på tänder, mycket seriösa.
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Åkte då till TL som förfärad visade mig att hästen hade gått med blottade pulpor och hade haft fruktansvärt ont! Han gjorde en pyttejustering och sa att hans bettfel inte skulle justeras därför att fördelarna inte övervägde nackdelarna och att hans tänder måste få VILA. Han sade även att man ALDRIG skulle acceptera att hästen var sämre efter en justering än innan!

Vilken typ av bettfel hade din häst?
Hur har ni gått vidare?

(Är lite nyfiken eftersom jag gått ett par kurser för TL just för att vidareutbilda mig på hästtänder)

Skönt att det löste sig för dig och hästen!
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Har idag använt mig av samma tandläkare som TS (tror jag), och detta är inte första gången. Jag tycker att han är helt syverän (stavfel). Han talar igenom vad han gör eller ska göra och varför. Misstag kan alla göra....vissa tycker att vissa veterinärer är bra andra inte..beroende på vad de kan. Man kan gå till en veterinär, kiropraktor etc och tycka att den är bra och rekommendera till andra medans några tycker att det inte är bra...så tyvärr är det i verkligheten...Nu kanske jag är partisk bara för att han håller på med trav..jag med..men alla tänder och käkar ser väl likadana ut på alla hästraser eller...

Tyvärr är det inte bara TS häst som han gjort "misstag" med då. Jag anar att även jag har anlitat samma "hästtandläkare".
 
Sv: PANIK! Äter inte efter tandläkarbehandling

Det är för sorgligt att det är så många hästar som blir så oerhört lidande av alla dessa kvackare. Hoppas att nya lagen, media och inte minst Bukefalos alla härliga och engagerade medlemmar sätter stopp för eländet.
Kräv alltid en noggrann undersökning, en diagnos (eller flera), och förklaring på allt. Man ska behandla för att hästen behöver behandling, inte behandla för att man kan. Och som sagts tidigare - hästen ska självklart må bättre efter en justering, inte sämre! Inte ens temporärt!

Jag håller tummarna för TS:s häst och för er andra därute som "hamnat i fel händer". Ville bara uttrycka min sorg. :cry:
 

Liknande trådar

Hästvård Nån med erfarenhet av hovbensfraktur? Min häst blev halt på ett bakben och hoppade på 3 ben. Kan efter smärtstillande både gå och stå på...
2
Svar
25
· Visningar
1 957
Hästvård Hej! Mitt vuxna islandshäst sto på 12 år har för några månader sedan påvisat ”svaga” bakknän och ”problem” med patellan. Vi har...
Svar
9
· Visningar
717
Senast: tara
·
Katthälsa Hej, För en och en halv vecka sedan fick vår katt tråkigt nog amputera svansen efter att ha blivit påkörd. Han har en stump på ca 5 cm...
Svar
0
· Visningar
490
Senast: Elbe92
·
Kropp & Själ Gäller inte mig, men min son. Han har ofta blåsor i munnen, vanliga förkylningsblåsor typ, ibland på läppen, men oftast på tungan. Han...
2
Svar
22
· Visningar
1 598

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack nummer 18
  • Världscupen 2024/2025
  • Födda -21

Omröstningar

Tillbaka
Upp