Sv: På förekommen anledning, användning av fullblod i avel.
roslagen skrev:
Definera gärna vad du menar med "de gamla" som födda när, mitten av 1900-talet, början av 1900-talet, slutet av 1800-talet? Lite hur man definerar "de gamle" så får man ju väldigt, väldigt olika svar på vad som är gångbart.
Men att komma och säga som du gör att i grund och botten är allt ändå detsamma är en sanning med modifikation då det finns mängder av familjer och blodslinjer varav en del göra bra ifrån sig oavsett vad de ägnar sig åt, en del blir goda löphästar och en del blir inte något speciellt alls.
Att de sedan stammar från ett antal hästar födda under första halvan av 1700-talet har i grund och botten inte så stor betydelse då det sedan dessa gått många generationer.
Att Phalaris återkommer i många stamtavlor är förvisso sant men att han återkommer beror på att han har ett flertal goda hingstlinjer skapade efter sig i direkt nedstigande led eller indirekt som t-ex morfars hingst.
I rakt nedstigande led har han helbröderna Pharos och Fairway, Pharillon och St Andrews samt märren Fair Isle.
Det finns även hingstar fria från Phalaris-blodet som exempel den i Tyskland verkande hingsten Neckar likaså hans son Osterglanz som även var verksam i Sverige, Cottage Son, Moderne (Flippans morfar) och även Furioso (som du talar om) går fri från Phalaris även om han visserligen nu har Phalaris pappa Cyllene i femte led på mammans sida.
Ja jag menar att ju längre bak du kommer i vilket som helst fullblods stam, som du slår fram, desto större är sannolikheten att många av dem du nämner finns med.
Phalaris är oerhört vanlig inte minst genom att sonsonen Nearco förekommer väldigt ofta, men även genom de andra du nämner.
(Ang ridhästanlag undrar jag om inte Niccolo dell´arca lämnade en del som blev bra ridhästar åtminstone senare?)
Jag menar också att vi vad jag känner till inte vet så mycket om vad de mindre vanliga lämnat vad gäller ridhästar.
Chansen att en bra hopp, dressyr eller fälttävlanshäst har Phalaris bakåt är väldigt stor, precis som för vilket fullblod som helst, sen är det frågan vilka av hans avkommor som syns mest då. Det har du skrivit en del om, men tex Nearco är det ju inflation i, anser jag.
Jag håller med om mycket av det du säger men tex Phalaris föddes 1913 och det har hänt mycket i olika linjer sedan dess. Det är lång tid inom hästavel men absolut intressant.
Det enda jag säger är att vissa hingstar återkommer hos de flesta fullblod eftersom de har så oerhört många avkommor, tex Nearco (f1935). Han finns hos både bra löphästar, dåliga löphästar, bra ridhästar dåliga ridhästar. Det är i korthet v ad jag säger. Det finns fler exempel, men du förstår kanske vad jag menar.
På den tiden vet jag inte hur mycket de användes i ridhästavel alls och särskilt de stora lär ju inte ha gjort det, antar jag. Det menade jag också med vad jag skrev.
Jag var tidgare mer insatt så det blir att rota lite i minnet, jag är inte helt uppdaterad.
Men: det som är intressant, minst lika tycker jag, är att se vilka ston som förekommer, de får inte lika många avkommor och ett sto som har flera riktiga stjärnor bland sina avkommor måste var exceptionellt. Ett exempel är Princequillos (som du nämner) dotter Somethingroyal, som producerade otroligt bra hästar.
Finns hon i stammen är det troligen en bra kapabel häst öht.
I USA pratar man om x-factor, vet inte hur det nått Europa men inom travet tror jag man har liknande tänk. Jag antar att du känner till det. Numera får man betala för den tjänsten på pedigreequery men på den tiden jag forskade så behövde man inte det. jag vet att tex somethingroyal var ansedd som "double-copy mare" vilket innebär att hon hade genen i dubbel uppsättning (båda sina x-kromosomer) och alltså med 100 procent säkerhetav ger vidare till sina avkommor. Hingstar kan ju, om de har genen bara ge vidare till döttrar.
Ja det var en parentes. Jag vet inte vilken betydelse den genen skulle anses ha inom ridhästavel, det handlar ju om stort hjärta och prestation, och borde alltså vara en fördel även på en elithäst i andra grenar. Om det nu stämmer.
Ja det blev mycket
jag orkar inte mer i värmen just nu.