En sak jag vill lägga till protokollet är att det kan vara väldigt svårt att mäta vissa saker. Kan du inte mäta och replicera resultatet så kan du inte heller påvisa en statistiskt signifikant effekt.Angående dosmängden gurkmeja från kryddhyllan. I nästan alla studier citerade ovan nämns det att curcumin inte är särskilt biotillgängligt i den vanliga kryddan. Det betyder att kroppen inte klarar av att ta upp ämnet i någon större utsträckning utan det mesta passerar rakt igenom. Istället måste man på olika sätt rena ut curcuminet, till exempel med eteriska oljor, för att kroppen ska kunna ta upp det via mag-tarmkanalen. Så för att få mätt effekt i ovan citerade studie (som är likvärdig med smärtlindringen av diclofenak men inte bättre) skulle du inte behöva ge 200g gurkmeja från kryddhyllan om dagen utan betydligt högre doser eftersom det mesta av ämnet kommer bajsas ut. Att hålla på och ge någon matsked gurkmeja om dagen (ca 15g) ger ju rimligen ingen som helst effekt men än att det känns bra för ägaren. Eller köper ni alla som ger de svindyra alternativprodukterna som säljs för typ 300+ kr burken med piller för det påstås vara rent kroppstillgängligt curcurmin? Vilka du då skulle ge din häst minst 3 om dagen för att få effekten från studien som citerades?
Eller så behandlar man med diclofenak, ett välkänt läkemedel med en tydligt uträknad dos som vi vet effekten av i väntan på att den faktiska effekten av curcumin utreds och, om vi inser att det här bättre effekt efter ordentliga storskaliga studier, att ämnet börjar säljas i en form där den fantastiskt kommer kroppen till nytta (som tex paracetamol, ibuprofen och alla andra läkemedel med dokumenterade effekter och etablerad dosmängd) istället för att dutta med kryddor med tveksam effekt och som det dessutom är vetenskapligt välkänt att kroppen ändå inte tar upp effektiv.
Att göra storskaliga studier måste också löna sig. Ett sånt ämne som gurkmeja kommer troligtvis inte återbetala sig snabbt, alls.