Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Men det är ju det jag säger, att det används INTE på rutin inom AR av outbildade ryttare på outbildade hästar. Det är inte AR. Det är enbart okunskap och finns inom alla inriktningar.
Vi anavänder stång på hästar som kommit lite längre i utbildningen JA. Det är för att stång är ett utmärkt sätt att kommunicera med sin häst på om man kan använda detta instrument på ett bra sätt. Det är ingenting man ska använda om man inte har en hel del rutin som ryttare. Dressyrryttare rider på kandar av precis samma anledning. Westernryttare rider också i stort sett allt arbete på stångbett. (såg en westerngrupp ute och red i går och det var barn i ca 8-9 årsåldern som alla satt och red på stångbett med långa skänklar. Det kändes inte riktigt bra att se)
Du hävldar att det inte är lokalt. Jag hävdar att så ser det inte ut på alla träningar och kurser jag är med på. Om det såg ut så som du beskriver överallt skulle jag också sett detta på kurser och träningar, men det gör jag alltså inte. Alaltså är det inte så över hela landet. jag tror fortfarande att detta är ett problem där ryttare sitter själva och tränar utan att ha kontakt med en bra och kunnig tränare.
Vi är helt överrens om det du säger att det är så det bör vara i teorin. Men jag tror att du just klassade 3/4 av buke som att de inte rider AR i och med ditt uttalande
Vi (de flesta) tävlar inte vilket gör att vi inte har TR att ta hänsyn till. Vi behöver bara tänka på vad som tränar, stärker och gymnastiserar våra hästar bäst och kan använda den utrustning som passar häst och ryttare bäst.
Om en stång fungerar bättre än ett tränsbett så använder vi det, men inte om en ryttare inte kan hantera stången. Det är ju detta jag ifrågasätter, då jag ser mängder här på forumet som uppenbarligen inte är färdiga att rida på stång, samt de ekipage jag har i närheten. Om de tävlar eller ej är orelevant, då målet ändå är god dressyr ridning och främjande av hästens förmåga att bära sig och jobba harmoniskt under hjälperDå fungerar det ju inte bättre. Inte heller på bekostnad av något i ridningen eller hästens sätt att använda sin kropp. Som sökningen till handen, böjningen, bakbenens framsvingande, hästens lösgjordhet och ryggens välvning från bakben till nacke ända fram i handen. Tappar man något av det så måste man byta tillbaka.
Om hästar inte skulle kunna välva sig in i handen med en stång i munnen skulle inga ryttare kunna rida på stång.
Jag vill självklart att hästen ska välva sig ända fram mot bettet. Jag har inte haft något hinder av stången där. (förstår inte varför jag skulle ha det heller)
som sagt, på papper låter din teori helt underbar, och då finns det inget att debattera. Mina frågor kommer sig som sagt av att jag ser en stor avvikelse från teorin, här på forumet och i verkligheten.
just det: AVVIKELSE. Det finns lika många avvikelser från teorin inom alla träningsinriktningar. Det är inget specifikt inom AR. Och vad är det för vits med att diskutera avvikelser annat än att isåfall diskutera med dem som avviker. Annars kan ingen få reda på varför de gör som de gör.som sagt, på papper låter din teori helt underbar, och då finns det inget att debattera. Mina frågor kommer sig som sagt av att jag ser en stor avvikelse från teorin, här på forumet och i verkligheten.Ja den frågan kan de ju bara svara på själva. eller hur?När tillochmed ens tränare rekommenderar att man inte ska rida på stång, varför envisas man då med att göra det ändå?
Jag har trianglat tråden på grund av personangreppen.
Helt onödiga dessutom, eftersom det finns tillräckligt många goda argument för att vara försiktig med stången utan att ta till så fula metoder.
Susan kanske kan prestera bilder på sig själv som föredömligt exempel på tränsridning i stället? Eller varför inte ett par filmer? Det tror jag att många här skulle uppskatta.
Medgörlighet är i det här sammanhanget det samma som samarbetsvillighet. Alltså en häst som bjuder till arbete bakifrån och ända fram mot handen. Det är inte vad du pratar om nu. Vi talar alltså inte om samma sak och då pratar vi bara förbi varandra.Touche
Jag har sett hur denna medgörlighet skapas
det är hela orsaken till min upprördhet över AR
Jag själv letade ett bra tag blend olika bett för att hitta något som min häst accepterade. Hon mer eller mindre attackerade betten och slängde tungan över hela tiden och det gick alltså inte att få till någon kommunikation att tala om den första tiden. Så provade jag ett tränsbett av westernmodell. Det fick ligga stilla i munnen på henne. Det bettet utvecklade vi vår kommunikation på och nu kan jag stoppa vad som helst i munnen på henne tror jag. Det tog sin tid men det fick det göra. Hon har gått från att attackera bett till att ha en otroligt fin mun. Hästen måste få vara med och tycka också. De trivs inte alltid med vad vi människor tycker skulle/borde vara bäst. Man får helt enkelt se hur hästen beter sig och det som fungerar bäst, det använder man. Så tänker jag.
Susan, du borde kunna få ur dig mer biomekaniska orsaker till varför det är fel utan att förnedra någon annan så.
Orsaken till att min häst inte var tillfreds med bett när jag köpte henne var nog att hon ridits med ett 14,5 cm jättetjockt tränsbett och hon har 12,5 i storlek. Det skapade nog ett obehag mot bett kan jag tänka mig.Den vanligaste anledningen till att den hugger på bettet är att det sitter för lågt. Hästen försöker att få upp det till där det är bekvämt o ligger stadigt.
Rätt storlek och rätt placering ska det vara.
.Ser mkt av det nu när modet säger- ha bettet längre ner.
Sen urminnes tider har man sagt att unghästar som har en liten mun- ska ha det ngt högre för att inte börja hugga eller lägga över tungan
Håller med dig om att rädslan hos vissa för att sätta bettet för högt upp gör att de sätter det så långt ner att det slår i framtänderna. Lika illa. De borde lära ut att bettet ska sitta där det finns plats för det.
Hästen kanske hugger mot bettet beroende på hur handen som håller i det inverkar
Rätt kontakt med bettet är det ju två som skall lära sig
det kan ju vara så simpelt som axel säger...
Man kanske inte behöver börja med släggan, om man skall sätta upp en affisch på väggen
Det som är vetenskapligt belagt borde man lyssna till tycker jag. Det är ju trots allt bevisat att det ÄR så det fungerar. De som inte vill lyssna på sådant är nog de som egentligen inte vill lära sig. De vill tro att de radan kan allt. (såna finns det ju lite överallt)Jag har vid ett flertal tillfällen länkat till AnnA_'s helt utmärkta förklaringar på hur stången fungerar utifrån ett vetenskapligt perspektiv enligt fysikens lagar
Men folk förstår inte i alla fall - de väljer att tro på den de gillar - inte på vetenskapens lagar
Den tränaren som hela tiden refererar till vad som är vetenskapligt gillar jag. Han menar ju att för honom är akademisk ridning det samma som att man rider och tränar sin häst på det sätt som fungerar enligt vetenskapen. (nu vet jag inte om jag förklarar det på lika bra sätt som honom. Troligen inte, men andemeningen är ändå att man måste träna på ett sätt som är vetenskapligt möjligt.