Sv: Ofrivilligt barnlös?
Fast du pratade inte om utebliven mens, utan att mensen kan bli försenad några dagar om man t ex är väldigt stressad över att eventuellt blivit oönskat gravid. En sådan försening på ett par dagar är i sig inget bevis på att det inte varit någon ägglossning. Menscykeln kan ju helt naturligt diffa på en dag hit och dit, utan att det behöver tyda på ägglossningsproblem. Kroppen är helt enkelt inte alltid som ett perfekt urverk som alltid tar lika lång tid på sig att genomgå en menscykel.
Stress kan påverka ägglossning, det är sant, men då krävs det vanligen stress på nivån topptränad idrottsman på absolut elitnivå. Inte vanlig människa med vanligt liv som är ledsen över att vara barnlös. Alltså är stress extremt ovanlig som orsak till ofrivillig barnlöshet, och skulle så vara fallet, så märks det vanligen. Jag vet inte ens om det är fysiskt möjligt att genom stress slå ut enbart ägglossningen, och fortfarande ha regelbunden mens. Och skulle det mot förmodan förekomma, så märker man det genom de blodprover man tar när man genomgår en fertilitetsutredning.
Chansen för graviditet vid optimala förhållanden (att man lyckas pricka in ägglossningen perfekt etc) för fertila par är för övrigt 25% per ägglossning. Så att man inte blivit gravid efter fem månader säger egentligen inte så mycket, mer än att man har lite dålig koll på hur enkelt det egentligen är att bli gravid. Om alla ska fertilitetsutredas efter några månader, så kunde man egentligen lika gärna utreda folk innan de ens börjat försöka, det blir ungefär samma sak. Rimligen finns det ju också de som är oroliga innan de ens börjat.
Sen är det ju också så att fertilitetsbehandlingar är rätt tuffa att genomgå, jag förstår att läkarna inte vill sätta in dem i onödan. Att bli naturligt gravid är en räkmacka jämfört med t ex IVF, det går verkligen inte att jämföra.
Suck! Ibland undrar jag om du bara vill missförstå mig hela tiden. Är du bara ute för att bråka så skulle jag vara tacksam om du istället lät bli och svara på mina inlägg.
Att det diffar någon dag hit eller dit i menscykeln är ju fullt normalt. Det jag menar är längre och ofta återkommande (borde vara tydligare med det men att mensen är sen så pass länge att man blir glad/orolig är något som är så pass vanligt att man kan relatera till det, därför gjorde jag den jämförelsen).
Ägglossning styrs av hormoner. Stress styrs också av hormoner. Dessa hormoner kommer inte alltid så bra överens. Och så skall det också vara. Om kroppen är i ett stresstillstånd (nu pratar jag inte om någon dag hit eller dit utan under en längre period, hur länge beror självklart på individen, vissa är mer eller mindre känsliga) så innebärd det att den är försatt i ett flykt/stridstillstånd. Det är med andra ord inte lämpligt att bli gravid just då då det skulle slita för mycket på kroppen.
Jag har heller aldrig pratat om stress över att inte bli gravid. Jag har pratat om den negativa stress som kan finnas i våra liv ibland och som faktiskt kan påverka ägglossningen.
Den finns faktiskt mer stress än bara stress över att inte bli gravid. Det finns tom postiv stress.
Att idrottskvinnor får störd ägglossning har nog inte bara med deras stressnivå att göra (där kan det tom vara tal om positiv stress) utan även av den höga träningsintensiteten.
Återigen förtydligar jag att det inte är frågan om stress någon enstaka dag. Eller av att man är stressad för att man inte blir gravid.
Det är snarare frågan om den sortens stress som i längden skulle kunna leda till depression eller utbrändhet.
De enklaste undersökningar som jag pratar om här är inte speciellt tuffa eller svåra. Ett spermaprov brukar oftast inte innefatta alltför stora obehag. Inte heller ett enkelt blodprov för att kolla sköldkörtelns (stavning) funktion.
Kopierat från
http://www.fertilitetsguiden.nu/aboutFertility/femaleinfertility/menstrualdisorders/index.asp
•Hypotalamus, hypofysen och äggstockarna skickar signaler mellan varandra under fortplantningsprocessen som orsakar förändringar i hormonproduktionen. Brist på stimulerande hormoner är en av förklaringarna till varför det uppstår cykelrubbningar. Hypotalamus kan exempelvis påverkas av
stress, sjukdom eller vissa läkemedel.
Varför skulle man avråda något par som är oroligt från att avstå från dessa enkla prov? Utan istället få rådet att "Kör ni på i minst ett år innan ni gör en utredning". Jag har ju själv som sagt varit med om där ett par blev besparat i alla fall minst ett halvår av onödig oro och förhoppningar.
Mvh
Tora