NYA snack- och uppdateringstråden

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

KL Min yngre häst, 08:an, har galet tjock päls. Hon är klippt på hela halsen, bogen och ca 10-15 cm under magen. Men hon blir galet varm. Pålle står på lösdrift. Törs man klippa mer med tanke på att det snart är vinter och kan bli skitkallt?
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Knapp


Kommer in och säger hej!
Idag blev fina fina bästaste underbara Skuggi friskförklarad, efter 5 månader(!!) och nu ska jag få börja rida honom några minuter per dag. Lyckan är att få sitta på den hästen igen!!
Glad matte som bara går runt och ler..

422305_3597852991274_1640971336_n.jpg
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Men hur vanligt är spatt egentligen?

Jag tycker det är ytterst sällan man hör om en häst med spatt. Ingen i min närhet har haft det, har hört om 2 hästar som fått det under alla år med islandshästar.

Oj?! tycker typ alla äldre islandshästar har "utläkt"spatt , okej kanske inte så drastiskt men det är iaf väldigt vanligt.
Men sedan har jag fått för mig att alla inte är så uppmärksamma på det eller att dem inte bryr sig för att den är just så kallat "utläkt" och då har hästarna oftast inget problem av det annat än möjligt en stelare gång. Många hästar har inte ens stora problem under själva pågående spatt processen eller vad man kan säga.
Som exempel hade jag hem en äldre häst på foder (skulle gå mest som sällskap till min häst och bara bli riden av min mamma typ när hon ville följa med ut) medan ägaren var på dille, ägaren hade själv haft med sig honom på dille också men skulle nu ta med sig en yngre häst.
Jag pratade med ägaren efter ett par månader om att allt gick bra men att han verkade något passaktig hela tiden men att det kanske hade med vilka ryttare som ridit honom. Ägarna tyckte det var jätte konstigt och menade att han alltid varit klockren i sina gångarter. Så bestämde mig för att själv kolla lite extra på honom. Han var något stel bak så bad ägarna ta med honom till klink där det konstaterades att han hade spatt. Det är möjligt att jag aldrig sätt det om jag inte hade kollat efter det för att ägarna sa att det var konstigt att han inte gick rent.
Ingen på Dille hade juh heller reagerat på hans rörelser trots att han varit där bara några månader tidigare.
Hästen mår för övrigt bra nu :) men utöver honom har jag varit med om väldigt många spatt hästar men har aldrig varit med om att hästarna verkat lida av det när det varit "utläkt".
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Det är väl så att risken för spatt ökar ju äldre hästen är så en yngre häst oriden har väl inte lika stor risk för spatt och det är väl väldigt sällan som man ser något på röntgen där.

Alla mina tre hästar har genomgått noggrann gårdsbesiktning(shettisen longerade vi t.o.m och det är många som struntar i att ens besikta shettisar)
och Glampi var bara 4mån när jag köpte honom men vi sprang med han en då men inga böjprov då det kan vara skadligt på unghästar.
annars totalt genomgång av tänder, ögon, hjärta osv.
samma med Thengill som de gjorde böjprov med då skulle han fylla 5år.
Men eftersom han var såpass ung var det inte så stor mening med spattröntgen.

Eftersom spatt och eksem(som med är trist om de får) är ärftligt så valde jag att noga se över hästarnas stam istället och finna friska generationer.

Skulle jag köpa en vuxen häst dvs ca 10 plus hade jag högst troligen röntgat den.
Då vet man åtminstone att när jag köpte hästen hade den inte spatt och det kan man även bevisa för försäkringsbolaget om det nu skulle bli något krångel tex som att de påpekar att hästen kanske hade spatt innan jag köpte den och jag därmed inte får ut några pengar.
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Spinner vidare på besiktningar...

Jag har bara besiktigat en häst av fyra... Varken Kveikja, Andi eller Rá är besiktigade. Andi fick ju spatt 6 år efter köp, men med hans historia o hans krokhaser så hade man ju kunnat lista ut den risken själv. Men man besiktigas inte en häst som köps för slaktpris för att rädda den just från slakt. O med Rá filosoferade vi så att hon var 8mån, vad mer kan en veterinär tala om för mig än det jag själv kunde se? Hon var till synes frisk och ohalt.

Snöggur däremot är besiktigad på klinik i Skara. Hans tänder u.a. Men ändå två veckor senare är munnen full med mask som kröp mellan tänderna och två lösa kindtänder. Han var så sned i kroppen att han satte höger bak under kroppen och vänster bak utanför, han var u.a. Vilken strålande veterinär som gjorde den besiktningen! Vi valde att inte spattröntga eftersom han inte visade något på böjprov.

När jag i framtiden köper mig min drömhäst, som ju inte kommer vara billig, Då skall den röntgas och besiktigas på klinik och jag skall vara med! Men då handlar det ju om 10-20ggr de pengar jag hitintills lagt på mina hästinköp... (jag måste bara spara några år...)
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Fast longering, böjprov, kolla hjärta, tänder osv är ju inte en nogrann gårdsbesiktning utan en vanlig gårdsbesiktning.

Jag har bara besiktigat en häst av 4 köpta. 2 köptes som 1 åringar och då resonerade jag som Kvandi. En shettis köptes som 2 åring och resonemanget var väl likadant där.
Hilda köptes som 5 åring och hon gårdsbesiktades och var inte alls mycket riden därav ingen spattröntgen. (Men hon är röntgad efter det u.a som 9 åring).

Skulle jag köpa en ny ridhäst akulle jag inte nöja mig med gårdsbesiktning. Helst hade jag velat använda mig av min kiropraktor som har en helt otrolig känsla för hästars hälsostatus. Och kompletera med röntgen osv.
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Vad jag vet använder man samma protokoll vid gårdsbesiktning som klinik. Den stora skillnaden är vad man har för möjligheter att gå vidare vid oklarheter och att det inte alltid finns bra underlag för longering böjprov mm och kanske dålig belysning. Beroende på vad man väljer för veterinär kan det även vara kunskapsskillnader. Det är skillnad att anlita en veterinär specialiserad på hästar och en allmänpraktiserande veterinär till exempel.

Jag valde gårdsbesiktning inklusive spattröntgen, av en veterinärer med mobil röntgenutrustning specialiserad på hästar. Jag ansåg skillnaden mot klinikbesiktning ganska liten här.
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

KL
408701_10151267245989612_163546013_n.jpg

Saga kommer ut:
"Jag är född i fel kropp. Jag är i själ och hjärta en fjording, även om jag nu råkar ha tölt."
Bakom avslöjandet står Marion Jegefalk Björn som likt en paparazzi i bild dokumenterat Sagas konvertering.

Sagisen går som sällskapshäst till en fjording under hösten eftersom hom ändå vilar och Fjordur behövde sällskap. Saga tog hand om Fjordur när hon kom som förvirrad sexmånaders föl. Sen var det väl två år sen de sågs.

Saga som annars är en häst med integritet och viss rädsla för andra hästar och vanligtvis håller sig på visst avstånd från de allra flesta hästar är som ny!

Äta hur samma hög, dricka ur samma hink, ligga innerst i vindskyddet. Jajjemen och gärna. Det har aldrig hänt förr och det verkar som att Saga måste får byta uppstallning :confused:

Lite opraktiskt eftersom den andra står på helt annat håll. Men känns inte som jag har några alternativ :laugh:
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

*kl*


Tung dag idag!
Min älskade Farmor somnade in tidigt i morse.
Tungt me samtidigt lättande, nu är hon återförenad med Farfar! <3
Bara 8 månader sedan Farfar dog, idag Farmor....='(
Nu har jag ingen kvar, och dessa var de viktigaste personerna i mitt liv! Hjärtat värker sönder när jag tänker på att jag inte kommer få se dem mera!
Gud va jag saknar dem! I 64 år var de gifta, tillsammans i 68 år.....det är beundransvärt! de var båda 88 år gammla när de gick bort.
Inte konstigt att de dog så tätt, de hörde ihop lixom och kan inte leva utan varandra!

Älskade Farmor & Farfar, som jag saknar er, ni var alltid bäst :love:

...........

Ja, rensade tankarna med att ta en härlig skittur ut på Draken.
Gick fantastiskt bra, första gången vi var ute helt själva på en sån lång tur.
Hon ska skrittas, skrittas, skrittas å åter skrittas ett tag nu, så mycket som möjligt i form så hon lyfter ryggen eftersom hon är så muskelfattig på hela kroppen men främst på ryggen, så här ska byggas muskler.
Hon var jätte framåt och nyfiken hela tiden, men visa saker var liiiiite läskiga men hon gick endå framåt bara jag trycke på litegranna med skänkeln, duktiga häst :love:

I lördags red vi lektion igen.
Gick sjukt bra med Odinn, jäklar va bra de gick. Regnet öste ner men attans va han kämpade på.
Så otroligt roligt. Och inte hängde han i vänstersidan heller, jag brukar vara helt slut å typ få kramp i vänsterarmen för han hänger/är stel men icke sa nicke, han var såååå mjuk och fin då! :D

Och Draken fick så myclet positiva ord från tränaren. En mycket trevlig häst med mycket rörelser och väldigt lååååååånga bakben.
Inte lätt för mig att rida ihop denna häst med så långa ben och lång rygg, men lite dålig ansatt hals men oj vilket steg hon har och fantastiska rörelser, så det var skoj att höra! :D
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Men vad var det för fel på din häst?
hovböld är ju inget allvarligt det kan ju drabba vilken häst som helst.
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Siffror och statistik hit och dit.
Mig veterligen finns det inget försäkringsbolag som har rester ruiner mot att försäkra oröntgade hästar... Det säger väl en hel del?

Sen det här med att ha de att trava på vet. Besinning har vi väl alla varit igenom... :-p


skulle du vilja förklara detta lite bättre, förstod inte alls vad du menade inte sista meningen heller.
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Nej precis snålar inte heller vid besiktning!:) Verkligen skrämmande siffror ang spatt, kanske borde vara med stona som med hingstar att de måste röntgas innan de går i avel så att säga.

:bow:exakt min mening med, + att inga ston eller hingstar med eksem eller andra ärftliga sjukdommar absolut inte få gå i avel.

förstår verkligen inte varför detta inte redan nu är en regel.
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

jag tycker inte du ska klippa mer(om du klippt nyligen annars kanske du får klippa samma mönster en gång till).
snart kommer kylan.
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Fast longering, böjprov, kolla hjärta, tänder osv är ju inte en nogrann gårdsbesiktning utan en vanlig gårdsbesiktning.

Jag har bara besiktigat en häst av 4 köpta. 2 köptes som 1 åringar och då resonerade jag som Kvandi. En shettis köptes som 2 åring och resonemanget var väl likadant där.
Hilda köptes som 5 åring och hon gårdsbesiktades och var inte alls mycket riden därav ingen spattröntgen. (Men hon är röntgad efter det u.a som 9 åring).

Skulle jag köpa en ny ridhäst akulle jag inte nöja mig med gårdsbesiktning. Helst hade jag velat använda mig av min kiropraktor som har en helt otrolig känsla för hästars hälsostatus. Och kompletera med röntgen osv.


vad är i så fall en nogrann gårdbesiktning om inte det är?går ju inte att göra så mkt nogrannare ute på en gård.
Allra nogrannast är ju på klinik vilket jag som sagt skulle göra på en äldre häst.
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Alla får självklart göra precis som dem vill men jag skulle absolut inte köpt en obesiktad häst, oavsett inköps pris.

Alla gör som de vill.

Och absolut jag förstår att andra väljer att veterinärbesikta hästar.
Jag tycker att det beror på vilken beredskap man har för att ta hand om de problem som kan dyka upp. Eftersom jag med en axelryckning är medveten om att jag köper en levande individ, är jag också medveten om att hästen kan vara helt OK vid besiktning och veckan efter kan hästen ha sträckt sig i hagen eller bryta benet.

Men det är verkligen aldrig fel att välja att besikta.
Att rutinmässigt röntgenundersöka vid alla besiktningar verkar för mig ganska långsökt, men det beror ju på vad det är för häst man köper.

Jag har huvudsakligen köpt oanvända unghästar. Ett- och tvååringar. Sådana som det inte görs böjprov på vid besiktning. Genomsnittligt inköpspris 11000kr.
Och så den där fyraårige kallblodstravaren, som inte ville trava fort och enligt mitt sätt att resonera knappast kan vara sönderkörd.
Röntgen känns överflödigt på hästar i den prisklassen, särskilt med tanke på att röntgenfynd långt ifrån alltid korrelerar med problem hos hästen.

Visst kostar vården vid skada lika mycket oavsett hur mycket hästen kostat i inköp. Men som sagt, veterinärbesiktning är ingen garanti.
 
Sv: NYA snack- och uppdateringstråden

Din situation är inte helt vanlig, du har råd att ha 10+ hästar och dessutom hemmavid. Jag har råd med 1 eventuellt 2 hästar och har de inackorderade. Har man 10 och den 11 visar sig ha problem så har man ändå 10 andra, köper man sin enda häst så är det mycket viktigare att den är frisk och kry, jag vet hur jobbigt det är att ha en häst man måste åka och pyssla med och som man lägger merparten av tillgängliga resurser i tid och pengar på och som i slutändan måste avlivas pga spatt. Det kan givetvis hända igen, men en spattröntgen minskar risken ordentligt åtminstone på kort sik.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Islandshäst Får hem ett par nya hästar inom kort och tittar just efter varsitt utegångstäcke för dem. Skulle gärna vilja ha ett som är anpassat för...
Svar
8
· Visningar
764
Senast: Ajda
·
Ridning Jag är lite förvånad att vi inte har en tråd uppe om den här katastrofen till tränare, eller så har jag missat den...
2
Svar
25
· Visningar
3 041
Senast: LenaH
·
Islandshäst Jag funderar på att ev börja testa på islandshäst-ridning. Har mest ridit d-ponny på senare år. Har en hel hög blandade frågor.🙂Vad är...
Svar
16
· Visningar
1 710
Hästmänniskan Jag red som barn, men slutade efter en olycka i tidiga tonåren och satt inte på en häst på 15 år. Nu har jag ridit i vuxen ålder igen i...
2 3
Svar
44
· Visningar
4 140

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp