Haken är att det finns ingen forskning som stödjer att undervisningen blir bättre i en vanlig klass för att den är mindre. Det är tydligen helt andra faktorer det handlar om. Däremot finns självklart barn som trivs bättre och behöver en mindre klass pga olika orsaker.Det som behövs är färre elever per enhet. Färre elever per lärare, färre elever per klass, färre elever per skola osv. Då får man en lugnare och trevligare miljö som gynnar alla elever.
Utöver det behövs specialskolor för en del elevgrupper. Fler än vad som finns idag.
(min klass var 36 på högstadiet och betydligt lugnare än min unges klass på 21 är idag)
När skolan på mellanstadiet hade delat upp matten i en grupp på nära 40 elever, en grupp på 25 och en grupp på 15 fördelade de effektivast lärarna på en lärare till gruppen om nära 40 elever, två lärare i gruppen om 25 och där fick ändå barnen böcker och grejor sönderrivna och fem lärare i gruppen om 15 elever. Vi lyckades få en flytt till gruppen om 40 som tur var, den lugnaste gruppen. (Kom inte och säg att systemet var uselt, för det var det verkligen och som tur var löste nästa lärare upp det och undervisade sin klass själv istället. Vilket var betydligt bättre och mer effektivt än den röran.)
Så jag tror klasstorlek är en red herring som inte hjälper utan det finns rapporter om vad som fungerar, de borde helt enkelt använda dem. Likadant är det med elitklasser osv, det har tydligen inte fungerat för att ge bättre resultat.
Håller med om färre elever per skola däremot, de gigantiska skolorna med över 700 elever verkar helt galet ineffektivt. Men tja. Jag vet ju inte iofs.
Senast ändrad: