Nötfärs, gammal?

Gissar på att riset är kokat innan? Tror inte jag provat att göra något sådan, jag brukar göra köttfärssås, inte heller så fancy tycker jag. :p
Ja det är kokt innan. Behöver inte blandas ner i stekpannan heller egentligen, det är bara nån fix idé jag fått för mig. Huvudsaken färsen steks och kryddas och att paprikan steks en stund så är det färdigt, hur gott som helst :up:
Köttfärssås smakar skit ju :D
 
Ja det är kokt innan. Behöver inte blandas ner i stekpannan heller egentligen, det är bara nån fix idé jag fått för mig. Huvudsaken färsen steks och kryddas och att paprikan steks en stund så är det färdigt, hur gott som helst :up:
Köttfärssås smakar skit ju :D
Aha, för min del tror jag att det är bättre att blanda redan från början annars äter jag det var för sig, konstigt nog. :p
 
Hur är det förresten med ursprungsland på köttet, tenderar svensk köttfärs att vara mindre riskabelt än diverse utländskt sett till bakterier? Jag äter bara svenskt själv och har väl möjligtvis en falsk trygghet däri också :p

Generellt är svaret ett enkelt nej :).

Det handlar mestadels om hanteringen av köttet (eller andra livsmedel för den sakens skull) och vad det är för typ av produkt. Köttfärs och köttpålägg är till exempel farligare än en biff. Själva djuret när det växer upp har inte så mycket att göra med sjukdomsrisken på tallriken :). De stora producenterna har ofta, men inte alltid, bättre koll på vad de sysslar med. I Sverige kan jag nästan lova att det är säkrare (när vi talar om livsmedelssäkerhet) att käka ett pålägg från typ Scan än random gårdsbutik.

Men det är minst lika viktigt vad som händer hemma i köken hos folk! Scan, Arla och Tulip (bara några tillfälliga exempler) är under hård kontroll. Hemma i folks kylskåp kan vad som helst hända. Detta gör att kraven på producenterna ska vara hårdare än vad som borde vara nödvändigt.

Ett bra exempel på samspelet mellan producent och konsument, är den generation som är uppvuxen i efterkrigstiden. De är vana vid att spara på tillgångarna (t.ex. har de ofta högre temperatur i sitt kylskåp --> sparar på strömmen) och spara rester (som inte alltid kommer i kylskåpet direkt efter måltiden).

Den här generationen har också, helt naturligt pga. uppväxten, en större tendens för att spara utgången mat för att den inte ska "förgås".

Man har också sett att många äldre helst äter mat som är lite ljummen istället för brännhet. Dessutom tar de gärna ärtpurén (eller liknande) som kanske ligger tillsammans med köttet och potatisen åt sidan innan de värmer maten, för att den smakar godare kall. Om det är en bakterie eller två som gottat sig tillsammans med de andra ingredienserna så har de såklart redan spridit sig till Farbror Einars ärtpuré också.

På grund av ovanstående måste man alltså ställa krav på tillverkarna som egentligen skulle vara nödvändiga att ställa :). Man måste hela tiden tänka på hur folk hanterar och förvarar sina livsmedel och inte hur de borde göra det :) ;).
 
Jag sitter med i den den nationella kommitten som sysslar med riskanalys inom livsmedelsäkerhet här i landet, så jag är ju extra nördig och engagerad i sådana här grejer ;).

Kan ju vara lite på grund av detta jag blir så "upprörd" när folk inte lyssnar på vad jag säger och sprider egna sanningar :D.
 
Som jag redan skrivit: jag skiter ganska mycket i vad du äter. Men sprid inte ut farliga myter som att de vore fakta på nätet är du snäll.

Dessutom kan du inte ta död på allt farligt ens om du förkolnar maten i ugnen i fem timmar på 250 grader. Men det blir ju nästan off topic i just den här tråden, eftersom den handlar om en annan sida av saken.

Dom som inte tror på Hagel rekommenderar jag att läsa böcker om livsmedelshygien, som tar upp hur bakterier förökar sig m.m. Då får man en annan förståelse och kunskap kring hur det fungerar och går inte på gamla myter eller "så här har jag alltid gjort". De flesta bibliotek har någon bok kring det. Bättre att ha koll på fakta som Hagel har. Just köttfärs och fisk är saker det är extra viktigt kring kylhantering t.ex.
 
Dom som inte tror på Hagel rekommenderar jag att läsa böcker om livsmedelshygien, som tar upp hur bakterier förökar sig m.m. Då får man en annan förståelse och kunskap kring hur det fungerar och går inte på gamla myter eller "så här har jag alltid gjort". De flesta bibliotek har någon bok kring det. Bättre att ha koll på fakta som Hagel har. Just köttfärs och fisk är saker det är extra viktigt kring kylhantering t.ex.

Tack för uppbackning :). Ibland jobbar man i motvind, när det blåser storm som är proppfull av folks gamla idéer och inrutade mönster :).

Och som sagt... den stora tabben med "bäst-före" man införde en gång i tiden, gör det till ett ännu större jobb nu idag än det hade behövt vara :D. Man kan ju inte begära av konsumenten att den ska hålla isär dessa begrepp!
 
Borde man köpa en termometer till kylskåpet kanske? Har inte så mycket mat där iofs och aldrig kött men kan vara bra att hålla koll på temperaturen ändå eller?
 
Aha, för min del tror jag att det är bättre att blanda redan från början annars äter jag det var för sig, konstigt nog. :p
Ja jag kan ju säga som så att det smakar snäppet bättre om riset åker ner i stekpannan en snabbis iaf, och så är det så mycket mer lättblandat. Rekommenderar det framför köttfärssås! ;) Får nog bli en omgång ikväll, satan vad sugen jag blev nu :D

Generellt är svaret ett enkelt nej :).

Det handlar mestadels om hanteringen av köttet (eller andra livsmedel för den sakens skull) och vad det är för typ av produkt. Köttfärs och köttpålägg är till exempel farligare än en biff. Själva djuret när det växer upp har inte så mycket att göra med sjukdomsrisken på tallriken :). De stora producenterna har ofta, men inte alltid, bättre koll på vad de sysslar med. I Sverige kan jag nästan lova att det är säkrare (när vi talar om livsmedelssäkerhet) att käka ett pålägg från typ Scan än random gårdsbutik.

Men det är minst lika viktigt vad som händer hemma i köken hos folk! Scan, Arla och Tulip (bara några tillfälliga exempler) är under hård kontroll. Hemma i folks kylskåp kan vad som helst hända. Detta gör att kraven på producenterna ska vara hårdare än vad som borde vara nödvändigt.

Ett bra exempel på samspelet mellan producent och konsument, är den generation som är uppvuxen i efterkrigstiden. De är vana vid att spara på tillgångarna (t.ex. har de ofta högre temperatur i sitt kylskåp --> sparar på strömmen) och spara rester (som inte alltid kommer i kylskåpet direkt efter måltiden).

Den här generationen har också, helt naturligt pga. uppväxten, en större tendens för att spara utgången mat för att den inte ska "förgås".

Man har också sett att många äldre helst äter mat som är lite ljummen istället för brännhet. Dessutom tar de gärna ärtpurén (eller liknande) som kanske ligger tillsammans med köttet och potatisen åt sidan innan de värmer maten, för att den smakar godare kall. Om det är en bakterie eller två som gottat sig tillsammans med de andra ingredienserna så har de såklart redan spridit sig till Farbror Einars ärtpuré också.

På grund av ovanstående måste man alltså ställa krav på tillverkarna som egentligen skulle vara nödvändiga att ställa :). Man måste hela tiden tänka på hur folk hanterar och förvarar sina livsmedel och inte hur de borde göra det :) ;).
Ah sedär, tack! Intressant, jag har enormt dålig koll på kött själv känner jag (märks väl iofs på att jag ens skapar tråd och frågar om infrysning av färs :p), hade ingen aning om att det var mer kinkigt med färs än annat tex utan tänker mest att efter senastdatum=äckligt. Har å andra sidan spenderat större delen av mitt vuxna liv som vegetarian och lär mig fortfarande så jag får skylla på det :D

Hade faktiskt en överbliven skinkmacka som legat i en plastpåse ett dygn som jag tänkte äta häromdagen, tills jag kom på att det var skinka på, det kändes så sjukt ofräscht. Så bra, då vet jag att jag inte var fånig som slängde den och gjorde en ny istället :up: :D
 
Borde man köpa en termometer till kylskåpet kanske? Har inte så mycket mat där iofs och aldrig kött men kan vara bra att hålla koll på temperaturen ändå eller?

Finns mängder med "högrisk-mat" i folks kylskåp som inte är kött, som till exempel mjuka ostar som brie eller liknande :). Med en kylskåpstermometer och ordentlig uppvärmning av maten kommer man långt :up:! Samt; kasta ut sådant som datumet gått ut på om det står något med sista förbrukningsdato. Det är den sista dagen du kan räkna med att den är riskfri att äta, förutsatt att du själv och tillverkafren gjort sitt jobb :). Bäst-före handlar som sagt om andra saker som man som konsument kan vara intresserad av (utseende, lukt, kvalitet), men sannolikheten för sjukdom dagen efter är minst sagt liten :D.
 
Du får ett rungande "JA, jättebra! Heja heja!" från mig :).
Kan man ha vilken termometer som helst eller måste det vara en för kylskåp?
Jag har knappt någon mat i kylen, för den brukar bli förstörd innan jag ätit upp den. :o Så tänker att den hellre kan vara i affären så köper jag när jag behöver. :D
 
Följdfråga! Jag brukar köpa frysta kycklingklubbor som jag portionsförpackar i fryspåsar och stoppar in i frysen, utan någon koll på bäst före (säger ju att min noja är ologisk :p). Lägger en klubba i kylskåpet dagen innan den ska ätas, i undantagsfall kan den ligga två nätter om planer ändras, äts den inte efter det så åker den i soporna.
Så frågan här är väl hur okej det här är egentligen? Kommer jag att dö typ? :p
 
Vad är det för produkter förutom kött som det står sista förbrukningsdag på? Jag har aldrig någonsin sett det.
 
Hade faktiskt en överbliven skinkmacka som legat i en plastpåse ett dygn som jag tänkte äta häromdagen, tills jag kom på att det var skinka på, det kändes så sjukt ofräscht. Så bra, då vet jag att jag inte var fånig som slängde den och gjorde en ny istället :up: :D
Har du ingen hund?
 
Följdfråga! Jag brukar köpa frysta kycklingklubbor som jag portionsförpackar i fryspåsar och stoppar in i frysen, utan någon koll på bäst före (säger ju att min noja är ologisk :p). Lägger en klubba i kylskåpet dagen innan den ska ätas, i undantagsfall kan den ligga två nätter om planer ändras, äts den inte efter det så åker den i soporna.
Så frågan här är väl hur okej det här är egentligen? Kommer jag att dö typ? :p

I stora drag:
När du köper en vara från frysdisken som är tillverkad under föhållanden där allt är lagt upp till detta och tar den hem till frysen hemma, så är det oftast låååååång hållbarhet (läs: år) :). Du kan tryggt tina upp den i kylen ikväll t.ex. och tillaga den i övermorgon :up:. Det beror på att kycklingklubborna från frysdisken är producerade under förhållanden som är anpassade till precis detta :).

Lite samma sak (men inte heeeelt) som de där nudelkuberna med ris man köper i frysdisken. De är tillverkade, med baktanken att riset ska frysas och värmas upp senare. Metoden man använder är helt speciell och går inte att jämföra med att koka sitt eget ris på spisen hemma och spara till senare (please, låt bli det :D ).

.....

Off topic:
GUD (!!) vad kul det är när ni frågar om de här sakerna i tråden :bump:. Ni anar inte hur glad jag blir när jag får lov till att kanske så ett lite frö hos någon eller några, som ökar medvetenheten omkring livsmedelssäkerheten :heart.
 
I stora drag:
När du köper en vara från frysdisken som är tillverkad under föhållanden där allt är lagt upp till detta och tar den hem till frysen hemma, så är det oftast låååååång hållbarhet (läs: år) :). Du kan tryggt tina upp den i kylen ikväll t.ex. och tillaga den i övermorgon :up:. Det beror på att kycklingklubborna från frysdisken är producerade under förhållanden som är anpassade till precis detta :).

Lite samma sak (men inte heeeelt) som de där nudelkuberna med ris man köper i frysdisken. De är tillverkade, med baktanken att riset ska frysas och värmas upp senare. Metoden man använder är helt speciell och går inte att jämföra med att koka sitt eget ris på spisen hemma och spara till senare (please, låt bli det :D ).

.....

Off topic:
GUD (!!) vad kul det är när ni frågar om de här sakerna i tråden :bump:. Ni anar inte hur glad jag blir när jag får lov till att kanske så ett lite frö hos någon eller några, som ökar medvetenheten omkring livsmedelssäkerheten :heart.
Nu fortsätter jag off topic med riset :angel:
Varför ska man låta bli att spara ris man tillagat själv? Jag gör ofta matlådor med ris i, lägger in i frysen och tar med till skolan vid lämpligt tillfälle. Är det alltså fel?
 
Off topic:
GUD (!!) vad kul det är när ni frågar om de här sakerna i tråden :bump:. Ni anar inte hur glad jag blir när jag får lov till att kanske så ett lite frö hos någon eller några, som ökar medvetenheten omkring livsmedelssäkerheten :heart.

Jag blir glad av dina inlägg :D :bow: Du verkar ha tillräckligt på fötterna för att folk ska lyssna. När jag säger nåt sånt här så skylls det på min fobi.
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Jag vet inte vad jag vill med tråden men,, jag behöver lämna. Jag har koll på alla bostadsköer, privata hyresvärdar och blocket bostad...
2 3 4
Svar
75
· Visningar
8 363
Senast: Enya
·
Hästmänniskan Jag har ett riktigt dilemma som jag mår riktigt, riktigt dåligt av. Jag har 2 ston och en äldre valack. Valacken är 20 år, har en åkomma...
2
Svar
24
· Visningar
2 501
Senast: mars
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag är mitt inne i första sommaren med att försöka odla ätbara grejer på min plats. Visst har jag pysslat mycket med trädgård tidigare...
Svar
4
· Visningar
686
Senast: cassiopeja
·
  • Låst
Relationer Gammal användare, men nytt konto, mest på grund av att jag... vet inte, men nästan skäms över mina egna tankar? Jag vet att det finns...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
23 198
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp