Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Fast det är väl som alla stereotyper som varit uppe i tråden? Som rädda dressyrryttare, slarviga hoppryttare etc etc, klart att det kan stämma på flera/många i gruppen. Det gör det inte mindre trist att höra stereotypen när man känner att den inte alls stämmer på en.Jag tror dock ändå att i det fallet kan det också finnas viss dos sanning. Jag vet islandstränare som också känner att det är många mycket ridrädda med islänningar. Jag har också haft många såna kunder.
Och det har väl förut varit lite samma med de som gick oceaner av tömkörningskurser för han som var namnet inom det förut pga att de inte vågade rida. Absolut inte att alla som gick var rädda. Men helt klart betydligt fler än på tex en fälttävlansclinic eller hoppclinic.
Men är det undantaget - eller är det undantagen som lyfts fram och görs till norm?Vill säga att det såklrt finns undantag - min bästis tävlar ganska höga klasser - gör långa galoppass på sin häst i skogen eller på en fantastisk anlagd slinga som är många kilometer. Hästen är bättre än nånsin på alla krumelurer sen de flyttade dit
Jag upplever absolut att dressyrhästar som är ämnade för högre nivå absolut är mer reaktiva, och på Falsterbo är ju många av dem väldigt unga dessutom.En liten reflektion jag hade under Falsterbo i år var att majoriteten av dressyrhästarna som jag såg ledas mellan stallområdet och framridningen antingen leddes av två personer, en på var sida, eller leddes av en person med longerlina, någon häst leddes med longerlina av en person medan ryttaren fortfarande satt på ryggen. Majoriteten av hopphästarna däremot leddes av en person med vanligt grimskaft eller direkt i tyglarna bara, vissa reds med groomen släntrande bakefter utan grimskaft eller liknande. Jag vill ju gärna tro att folk som rider på sådan nivå att man är med under Falsterbodagarna ändå klarar av sina hästar i en tävlingsmiljö och att hästarna är mentalt stabila nog för att vara på en sån plats utan att få frispel, men så kanske det inte är? Eller är det så markant skillnad i blod/mentalitet mellan hopp- och dressyraveln?
Det är absolut undantag här i mina trakter. Normen är rädda ryttare på hästar som aldrig eller sällan rids ut och går korta dagar i hage. En närkommun till Stockholm som är mkt hästtät.Men är det undantaget - eller är det undantagen som lyfts fram och görs till norm?
Detta hade jag en diskussion om med en (fd) bekant som menade på att många timmar i box är nödvändigt för att "hästar på den nivån" behöver återhämta sig mer än hobbyhästar.Korta dagarna ut motiveras av att de ska ha ORK att jobba sen....detta gäller alla hästar från 4.åringar och uppåt.
Hur kommer det sig? Om man tex jämför med hopphästar som är avlade mot motsvarande nivåer. Är den här nippriga reaktiviteten till nytta för en dressyrhäst på toppnivå? Jag förstår ju att man inte vill att en hopphäst är för reaktiv och skvättig men de behöver ju ändå mycket blod och power i sig för att klara de högsta klasserna.Jag upplever absolut att dressyrhästar som är ämnade för högre nivå absolut är mer reaktiva, och på Falsterbo är ju många av dem väldigt unga dessutom.
När jag hade häst på Mälaröarna var det vanligt om jag hade med mig någon/några ut så fick vi alltid rida först förbi stenar, vattenpölar, soptunnor och brevlådor för att de skulle våga gå förbi och då tror jag det var mer i huvudet på ryttarna än hästarna.Det är absolut undantag här i mina trakter. Normen är rädda ryttare på hästar som aldrig eller sällan rids ut och går korta dagar i hage. En närkommun till Stockholm som är mkt hästtät.
När jag hade häst på Mälaröarna var det vanligt om jag hade med mig någon/några ut så fick vi alltid rida först förbi stenar, vattenpölar, soptunnor och brevlådor för att de skulle våga gå förbi och då tror jag det var mer i huvudet på ryttarna än hästarna.
Jag vet ganska lite om modern hoppavel :-) Men jag upplever absolut att det är lättare (och roligare!) att utbilda en känslig häst i dressyr än en mer okänslig.Hur kommer det sig? Om man tex jämför med hopphästar som är avlade mot motsvarande nivåer. Är den här nippriga reaktiviteten till nytta för en dressyrhäst på toppnivå? Jag förstår ju att man inte vill att en hopphäst är för reaktiv och skvättig men de behöver ju ändå mycket blod och power i sig för att klara de högsta klasserna.
När jag hade häst i Stockholmsförort på träningsanläggning med ridhus etc och jobbade en hel del med hästar på gården kunde jag ju ibland rida ut stökiga hästar, ha någon unghäst som skulle vänjas och ev kunde reagera större etc. Jag valde att snudd på alltid rida ut sådana hästar själv. Just för att så många andra kunde bli så otroligt rädda och hade problem att hantera den häst de satt på.Men är det undantaget - eller är det undantagen som lyfts fram och görs till norm?
Ja, jag har hästarna hemma och är rätt mycket ute på ffa träningar men även tävlingar. Så de jag träffar på i gruppen "dressyrryttare" är ju verkligen just dressyrryttare eftersom de tränar och i de flesta fall även tävlar dressyr. En del av dem har rejält reaktiva hästar, men jag vet ingen som inte är trygg med att hantera och rida sin häst. Med unghästar får man förstås vara förståndig och se till att de får bra erfarenheter, men det är ju en försiktighet/klokhet som inte bottnar i rädsla utan omsorg om hästen tänker jag.Men du har också hästarna hemma? jag gissar ju på att dom som man träffar när man är iväg och tränar själv är ju såna som vågar rida sin häst. Jag har träffat på en del människor genom åren (då jag alltid har sått uppstallat) som inte våger rida sina hästar varken utomhus, i skogen och dom åker definitivt inte iväg med sina hästar. Ena är dessutom en dressyrtränare som har sina hästar på en stor anläggning i Borås. dessa dressyrhästar tävlas på rätt hög nivå när dom inte är skadade, men dom rids aldrig ut i skogen- någonsin. En bekant till mig fick betald för att rida ut en annans häst i skogen, för ägaren inte vågade- fast hästen va/är jätte snäll.
En tredje bekant red inte ut sin häst i skogen på typ 6 år? la ut i sina stories på instagram nyligen om första skritt rudan i skogen efter dessa 6 åren. Hästen rids i ridhus, på ridbana eller gräs bana.
En annan dressyr ryttare jag såg på instagram, tävlade en del med sin häst (Typ MA nivå?) men vågade inte rida på utomhusbanan hemma ens.
Sen en drös andra hobbyryttare jag stått på anläggning med som aldrig red ut heller.
Kom komma på en hel drös med såna exempel- tyvärr. Själv har jag haft gele-ben efter en avramling förre året, men jag gick massor promenader i början, hade med en från fots som höll i tyglen och nu rider vi ute i alla gångarter, i en barbacka padd även. Skulle jag aldrig trott för 1 år sen! Red senast ut igår med pannlampa, fast min tjej kan vara lite markskygg i mörket och hoppade till några gånger, hade lite hingstnacka och gjorde en fin fin spänstig trav så gick det jätte bra att även gallopera i mörket. Så jag kan absolut förstå folks rädsla, då jag själv har känt det samma. Men för mig vore det inte en option att ge upp, sen har min häst ju även visat att jag kan lita på henne och att även när hon blir rädd, så lugnar hon sig snabbt ner igen och gör inget dumt- GULD VÄRT!
Ja, jag skrev också iom att det är som övriga ogrundade och grundade stereotyper, som jag skrev om i mitt tidigare inlägg. Och jag använder ibland vissa delar i min bakgrund för att connecta snabbare med nya kunder, tex som att prata om min islandsgubbe istället för mitt dressyrhalvblod om jag är i islandsstall tex.Fast det är väl som alla stereotyper som varit uppe i tråden? Som rädda dressyrryttare, slarviga hoppryttare etc etc, klart att det kan stämma på flera/många i gruppen. Det gör det inte mindre trist att höra stereotypen när man känner att den inte alls stämmer på en.
Just det med försiktighet/klokhet är ju det något alla inte förstår eller besitter.Ja, jag har hästarna hemma och är rätt mycket ute på ffa träningar men även tävlingar. Så de jag träffar på i gruppen "dressyrryttare" är ju verkligen just dressyrryttare eftersom de tränar och i de flesta fall även tävlar dressyr. En del av dem har rejält reaktiva hästar, men jag vet ingen som inte är trygg med att hantera och rida sin häst. Med unghästar får man förstås vara förståndig och se till att de får bra erfarenheter, men det är ju en försiktighet/klokhet som inte bottnar i rädsla utan omsorg om hästen tänker jag.
Din beskrivning stämmer tyvärr på pricken in på ett av grannstallen. Hästarna rids alltid i ridhuset och står en och en i små grushagar.Men du har också hästarna hemma? jag gissar ju på att dom som man träffar när man är iväg och tränar själv är ju såna som vågar rida sin häst. Jag har träffat på en del människor genom åren (då jag alltid har sått uppstallat) som inte våger rida sina hästar varken utomhus, i skogen och dom åker definitivt inte iväg med sina hästar. Ena är dessutom en dressyrtränare som har sina hästar på en stor anläggning i Borås. dessa dressyrhästar tävlas på rätt hög nivå när dom inte är skadade, men dom rids aldrig ut i skogen- någonsin. En bekant till mig fick betald för att rida ut en annans häst i skogen, för ägaren inte vågade- fast hästen va/är jätte snäll.
En tredje bekant red inte ut sin häst i skogen på typ 6 år? la ut i sina stories på instagram nyligen om första skritt rudan i skogen efter dessa 6 åren. Hästen rids i ridhus, på ridbana eller gräs bana.
En annan dressyr ryttare jag såg på instagram, tävlade en del med sin häst (Typ MA nivå?) men vågade inte rida på utomhusbanan hemma ens.
Sen en drös andra hobbyryttare jag stått på anläggning med som aldrig red ut heller.
Kom komma på en hel drös med såna exempel- tyvärr. Själv har jag haft gele-ben efter en avramling förre året, men jag gick massor promenader i början, hade med en från fots som höll i tyglen och nu rider vi ute i alla gångarter, i en barbacka padd även. Skulle jag aldrig trott för 1 år sen! Red senast ut igår med pannlampa, fast min tjej kan vara lite markskygg i mörket och hoppade till några gånger, hade lite hingstnacka och gjorde en fin fin spänstig trav så gick det jätte bra att även gallopera i mörket. Så jag kan absolut förstå folks rädsla, då jag själv har känt det samma. Men för mig vore det inte en option att ge upp, sen har min häst ju även visat att jag kan lita på henne och att även när hon blir rädd, så lugnar hon sig snabbt ner igen och gör inget dumt- GULD VÄRT!
ah men precis, men många av dessa ryttare kallar sig ju själva dressyrryttare och jag har främst träffat på dom på anläggningar- där finns nog fler av dom än vad man tror som sagt har jag ännu fler exempel än dom jag listade i tråden, men väldigt många vågade inte rida ut sina hästar. Det va rätt vanligt.Ja, jag har hästarna hemma och är rätt mycket ute på ffa träningar men även tävlingar. Så de jag träffar på i gruppen "dressyrryttare" är ju verkligen just dressyrryttare eftersom de tränar och i de flesta fall även tävlar dressyr. En del av dem har rejält reaktiva hästar, men jag vet ingen som inte är trygg med att hantera och rida sin häst. Med unghästar får man förstås vara förståndig och se till att de får bra erfarenheter, men det är ju en försiktighet/klokhet som inte bottnar i rädsla utan omsorg om hästen tänker jag.