Näringstät mat

Voeux

Trådstartare
Jag har inte ätit särskilt bra den här hösten och känner absolut att det påverkar min energi och mitt mående. Tröttare, mer sötsug, känner mig tung och lätt illamående efter middagen osv. Maken är också inne i en period med mycket arbete och stress och jag tror verkligen vi skulle behöva äta bättre för att orka vintern, och framför allt kommande tid med ny familjemedlem.

Så jag tänkte att vi kunde ha en tråd där vi kan tipsa om bra, näringstät mat? Både recept, vad har vi lagat idag, bloggar och Instagram mm. Eftersom julen är på inrullning så extra poäng för recept med julsmaker :d Förra året gjorde jag en sallad med grönkål, apelsin och valnötter som var väldigt god. Ska se om jag hittar receptet!

Man får göra en egen bedömning av vad man anser är näringstätt och har inga avsikter att peka finger på imperfektion, utan jag tänker enklare mat som också ska fungera i vardagen så det behöver verkligen inte vara perfekt. Men fattigt på tomma kalorier helt enkelt.
 
Själv började jag dagen med 2 ägg, 1 apelsin och en grön smoothie och jag kan inte peppa er nog att testa detta recept. Vi dricker smoothie varje morgon och denna gröna variant blir det åtminstone 3-4 dagar i veckan:

1 banan
Brämhults juice morot, apelsin, ingefära, chili (eller vanlig apelsinjuice)
Fryst spenat
(Riven ingefära om man vill)

Mixa (alltid lite längre än vad man tror för klumpar av fryst spenat är INTE gott). Det blir sjukt gott, och även om det blir lite socker från juicen så är det ett väldigt bra sätt att få i sig spenat och även massa vitaminer från banan och juicen. Här kan man ju också välja juice med omsorg och ta en kallpressad/nypressad och inte koncentrat. Men vi har testat lite olika juicer och det blir alltid gott i varje fall. Förutom med ren morotsjuice, det blev såklart väldigt nyttigt men på bekostnad av att sötman försvann lite och det blev mossigare smak. Originalreceptet innehåller apelsinjuice och riven ingefära, vilket blir oslagbart, men det blir också mer meck med att riva ingefäran och nu med graviditeten har vi undvikit för mycket av just ingefära.
 
Själv började jag dagen med 2 ägg, 1 apelsin och en grön smoothie och jag kan inte peppa er nog att testa detta recept. Vi dricker smoothie varje morgon och denna gröna variant blir det åtminstone 3-4 dagar i veckan:

1 banan
Brämhults juice morot, apelsin, ingefära, chili (eller vanlig apelsinjuice)
Fryst spenat

Mixa (alltid lite längre än vad man tror för klumpar av fryst spenat är INTE gott). Det blir sjukt gott, och även om det blir lite socker från juicen så är det ett väldigt bra sätt att få i sig spenat och även massa vitaminer från banan och juicen. Här kan man ju också välja juice med omsorg och ta en kallpressad/nypressad och inte koncentrat. Men vi har testat lite olika juicer och det blir alltid gott i varje fall. Förutom med ren morotsjuice, det blev såklart väldigt nyttigt men på bekostnad av att sötman försvann lite och det blev mossigare smak. Originalreceptet innehåller apelsinjuice och riven ingefära, vilket blir oslagbart, men det blir också mer meck med att riva ingefäran och nu med graviditeten har vi undvikit för mycket av just ingefära.

Finns fryst färdig ingefära, jättesmidigt att köpa hem och sen ha i ex smoothie!
 
Finns fryst färdig ingefära, jättesmidigt att köpa hem och sen ha i ex smoothie!

Men, såklart! :banghead: Det har jag aldrig tänkt på 😅 Det är ju lite bökigt att både skala och riva. Ibland har jag bara skalat och kastat i en "stump" men ibland, beroende på ingefäran, har det blivit lite för "trådigt" då. Trådarna brukar annars bli kvar i handen när man river och så kan man kasta dem.
 
Själv började jag dagen med 2 ägg, 1 apelsin och en grön smoothie och jag kan inte peppa er nog att testa detta recept. Vi dricker smoothie varje morgon och denna gröna variant blir det åtminstone 3-4 dagar i veckan:

1 banan
Brämhults juice morot, apelsin, ingefära, chili (eller vanlig apelsinjuice)
Fryst spenat
(Riven ingefära om man vill)

Mixa (alltid lite längre än vad man tror för klumpar av fryst spenat är INTE gott). Det blir sjukt gott, och även om det blir lite socker från juicen så är det ett väldigt bra sätt att få i sig spenat och även massa vitaminer från banan och juicen. Här kan man ju också välja juice med omsorg och ta en kallpressad/nypressad och inte koncentrat. Men vi har testat lite olika juicer och det blir alltid gott i varje fall. Förutom med ren morotsjuice, det blev såklart väldigt nyttigt men på bekostnad av att sötman försvann lite och det blev mossigare smak. Originalreceptet innehåller apelsinjuice och riven ingefära, vilket blir oslagbart, men det blir också mer meck med att riva ingefäran och nu med graviditeten har vi undvikit för mycket av just ingefära.
Jag som också är gravid, och äntligen kan äta min gröna smoothie på morgonen för illamåendet har minskat, gör såhär:

•Några nävar Färsk spenat,
•2-3 hela blad från färsk grönkål
•frysta björnbär
•frysta blåbär
•chiafrön
•en tsk kokosolja
•lite fiberhavregryn
•mandelmjölk
•om jag känner för lite sötare smoothie har jag i några skivor banan.

Mixa allt i en mixer.

utöver att dricka smoothien har jag lagt till 2 kokta ägg för mer protein och mättnad nu när jag är gravid.

Innan jag var gravid körde jag samma ingredienser som ovan i smoothien plus frysta hallon/mango och färsk riven ingefära. Men eftersom man ska hålla på och koka hallon/mango och ingefära är sådär vid graviditet så skippar jag dessa ingredienser nu.
 
När jag behövt få i mig mycket energi på lite mat har jag lagt till en eller två matskedar nötsmör/tahini i smoothie och olja (med eller utan smak).

Jag äter ett äggbaserat mål om dagen (stekt, omelett, kokt, äggkopp). Tre ägg och gott om fett samt lite grönsaker står jag mig på, känner mig inte däst av och är lätt att laga. Jag har alltid olika syrade grönsaker i kylen, så är de färdiga om jag inte kan lägga ork på grönsakerna.
 
När jag hamnat i en dålig period och märker att dåliga matvanor påverkar måendet (trötthet, ont i magen, illamående osv) så brukar jag framförallt fokusera på matrutinerna. Jag får magkatarr om jag inte håller vettiga rutiner och övergår lätt till att äta ostbågar istället för mat när jag äter dåligt och börjar få extra mkt sug. Tycker inte det spelar så stor roll vad jag äter sålänge jag håller rutinerna och äter lagad mat. Äter man varierat och tillräckligt av "vanlig mat" får man generellt i sig det man behöver.

Så det är mitt tips, även om det inte riktigt var det du frågade efter. Se över antal måltider per dygn och hur de är placerade. Jag måste tex äta middag innan jag åker till stallet, ibland hamnar jag i att jag bara äter ett extra mellanmål innan om jag vill komma iväg tidigare (och äter middag sent när jag kommer hem) men det leder alltid bara till magkatarr och att jag mår piss.
 
Näringsrika middagar brukar se ut såhär under veckorna:

•laxfilé i ugn, men kokt broccoli, kokta morötter och kokta rödbetor till, med Creme fresh sås till med vitlök i.

•Kycklingfilé i ugn, stekt färsk sparris i smör. Och med kall sallad på spenat/gurka/paprika/tomater och egengjord dressing på vitlök, rapsolja/äppelcidervinäger, svartpeppar,salt, oregano.
Och sen kryddas allt med curry och grillkrydda och andra goda kryddor man vill ha😁

•stekta Fläskkotletter med kokt broccoli och kokta morötter och rödbetor med Creme fresh vitlökssås.

•rödingfilé i ugn, med lite olja salt och svartpeppar. Serveras med kokt potatis, kokta morötter och broccoli. Och sen en vitvinssås med dill och gräslök i.

•Bönmix av olika bönor, serveras med grönsallad på spenat/gurka/tomater/paprika/rädisor och med egengjord vitlöksdressing till.

Sen resten av måltiderna blir det till lunch just nu mycket blodpudding för att få upp järnet, fiskbullar och hummersås med ris till. Fläskfilégryta med grönpepparsås och pasta till.
Lasagne med grönsaker till.
 
När jag hamnat i en dålig period och märker att dåliga matvanor påverkar måendet (trötthet, ont i magen, illamående osv) så brukar jag framförallt fokusera på matrutinerna. Jag får magkatarr om jag inte håller vettiga rutiner och övergår lätt till att äta ostbågar istället för mat när jag äter dåligt och börjar få extra mkt sug. Tycker inte det spelar så stor roll vad jag äter sålänge jag håller rutinerna och äter lagad mat. Äter man varierat och tillräckligt av "vanlig mat" får man generellt i sig det man behöver.

Så det är mitt tips, även om det inte riktigt var det du frågade efter. Se över antal måltider per dygn och hur de är placerade. Jag måste tex äta middag innan jag åker till stallet, ibland hamnar jag i att jag bara äter ett extra mellanmål innan om jag vill komma iväg tidigare (och äter middag sent när jag kommer hem) men det leder alltid bara till magkatarr och att jag mår piss.

Jag har samma rutiner som vanligt, fast får lägga till mellanmål ibland nu för tiden både innan middag och sent på kvällen. Jag märker absolut skillnad på hur jag mår beroende på vad jag äter, men har heller inga avsikter att sluta äta varken tyngre mat eller tomma kalorier/socker. Det ingår lite i "vanlig mat" för mig och mycket av den godaste maten består ju av det och är gott för själen. Så tråden blir givetvis inte representativ för hur jag äter, generellt. Men tips på den delen av kosten med mycket näring! Vilken behöver få lite mer plats i livet just nu.
 
Jag ska också tillägga att jag inte heller ätit så himla bra det senaste veckorna då jag varit så sjukt illamående att mest mackor fil och pasta gått ner. Men nu har jag kommit igång igen med mina smoothies och den nyttiga maten och känner energin sakta börjar komma tillbaka.
 
Näringsrika middagar brukar se ut såhär under veckorna:

•laxfilé i ugn, men kokt broccoli, kokta morötter och kokta rödbetor till, med Creme fresh sås till med vitlök i.

•Kycklingfilé i ugn, stekt färsk sparris i smör. Och med kall sallad på spenat/gurka/paprika/tomater och egengjord dressing på vitlök, rapsolja/äppelcidervinäger, svartpeppar,salt, oregano.
Och sen kryddas allt med curry och grillkrydda och andra goda kryddor man vill ha😁

•stekta Fläskkotletter med kokt broccoli och kokta morötter och rödbetor med Creme fresh vitlökssås.

•rödingfilé i ugn, med lite olja salt och svartpeppar. Serveras med kokt potatis, kokta morötter och broccoli. Och sen en vitvinssås med dill och gräslök i.

•Bönmix av olika bönor, serveras med grönsallad på spenat/gurka/tomater/paprika/rädisor och med egengjord vitlöksdressing till.

Sen resten av måltiderna blir det till lunch just nu mycket blodpudding för att få upp järnet, fiskbullar och hummersås med ris till. Fläskfilégryta med grönpepparsås och pasta till.
Lasagne med grönsaker till.

Men sluta vad gott allt lät 🥴 Gör ni också såsen på creme fraiche, vitlök och en tesked sötsur sås? :D Det är i varje fall en klassiker hemma hos oss och görs OFTA.
 
Men sluta vad gott allt lät 🥴 Gör ni också såsen på creme fraiche, vitlök och en tesked sötsur sås? :D Det är i varje fall en klassiker hemma hos oss och görs OFTA.
Haha! Nä! Ingen sötsur sås i min Creme fresh inte! 😁
Pressar en halv till hel vitlök i och sen bara salt i och en massa svartpeppar, rör runt och sen är det klart! En sås här hemma som äts ofta! 🙈
 
Jag har samma rutiner som vanligt, fast får lägga till mellanmål ibland nu för tiden både innan middag och sent på kvällen. Jag märker absolut skillnad på hur jag mår beroende på vad jag äter, men har heller inga avsikter att sluta äta varken tyngre mat eller tomma kalorier/socker. Det ingår lite i "vanlig mat" för mig och mycket av den godaste maten består ju av det och är gott för själen. Så tråden blir givetvis inte representativ för hur jag äter, generellt. Men tips på den delen av kosten med mycket näring! Vilken behöver få lite mer plats i livet just nu.
Vad är det egentligen du är ute efter? Jag blir förvirrad för du skriver att du vill ha mat med mycket näring/näringstät mat, men samtidigt framstår det indirekt som att du frågar efter mager/snål mat?

Vill man äta näringsrikt är det viktigt att äta fullfeta produkter, att äta sås till maten, äta vanliga kolhydratskällor som pasta, ris, potatis osv, se till att få i sig av hela kostcirkeln mm. Jag vet inte riktigt vad du menar med "tyngre" mat? Jag tänker att mat som känns tung ofta är just näringsrik, medans mat som folk brukar anse som "lätt" är ofta är mer näringsfattig.
Sallad tex som du själv tar som exempel är ju rätt snål mat som man behöver äta i större mängder för att få i sig tillräcklig näring av, även om man såklart kan påverka genom vad man har för livsmedel i salladen.

Vanlig mat brukar ju inte heller innehålla några större mängder socker. Socker är förövrigt inte "tomma kalorier" utan innehåller näring. När man pratar om "tomma kalorier" och socker brukar man avse tex läsk eftersom man får i sig mycket näring utan att bli mätt.

Ursäkta om jag hänger upp mig på ord eller om jag missförstår men det stör mig något enormt när folk pratar om "näringsrik mat" osv men egentligen avser någon slags bantningskost som är rik på vitaminer typ. Eller något LCHF-inspirerat. Vanlig husmanskost är näringsrik. Bra, vettig näring som kroppen behöver.
 
Vad är det egentligen du är ute efter? Jag blir förvirrad för du skriver att du vill ha mat med mycket näring/näringstät mat, men samtidigt framstår det indirekt som att du frågar efter mager/snål mat?

Vill man äta näringsrikt är det viktigt att äta fullfeta produkter, att äta sås till maten, äta vanliga kolhydratskällor som pasta, ris, potatis osv, se till att få i sig av hela kostcirkeln mm. Jag vet inte riktigt vad du menar med "tyngre" mat? Jag tänker att mat som känns tung ofta är just näringsrik, medans mat som folk brukar anse som "lätt" är ofta är mer näringsfattig.
Sallad tex som du själv tar som exempel är ju rätt snål mat som man behöver äta i större mängder för att få i sig tillräcklig näring av, även om man såklart kan påverka genom vad man har för livsmedel i salladen.

Vanlig mat brukar ju inte heller innehålla några större mängder socker. Socker är förövrigt inte "tomma kalorier" utan innehåller näring. När man pratar om "tomma kalorier" och socker brukar man avse tex läsk eftersom man får i sig mycket näring utan att bli mätt.

Ursäkta om jag hänger upp mig på ord eller om jag missförstår men det stör mig något enormt när folk pratar om "näringsrik mat" osv men egentligen anser någon slags bantningskost som är rik på vitaminer typ. Eller något LCHF-inspirerat. Vanlig husmanskost är näringsrik. Bra, vettig näring som kroppen behöver.

Men hallå, nu drar vi på lite väl stora växlar här. Det finns mat med mer eller mindre näring i, och det finns mat med mer eller mindre tomma kalorier. Så är det, och det innebär också att det finns mat som det är mer eller mindre bra att äta större mängder av. Om du inte tycker om mina formuleringar så får du gärna husera i någon annan tråd. Det här är inte en bantningstråd, och en sallad som jag nämnt är ett komplement till en måltid exempelvis husmanskost. Men du väljer givetvis att tolka mig ofördelaktigt och det orkar jag inte riktigt med just nu. Så välkommen att starta en egen tråd om du vill diskutera kost utifrån det du skriver ovan. Jag har inte de avsikter, och är inte den person, som du väljer att tro.
 
Men hallå, nu drar vi på lite väl stora växlar här. Det finns mat med mer eller mindre näring i, och det finns mat med mer eller mindre tomma kalorier. Så är det, och det innebär också att det finns mat som det är mer eller mindre bra att äta större mängder av. Om du inte tycker om mina formuleringar så får du gärna husera i någon annan tråd. Det här är inte en bantningstråd, och en sallad som jag nämnt är ett komplement till en måltid exempelvis husmanskost. Men du väljer givetvis att tolka mig ofördelaktigt och det orkar jag inte riktigt med just nu. Så välkommen att starta en egen tråd om du vill diskutera kost utifrån det du skriver ovan. Jag har inte de avsikter, och är inte den person, som du väljer att tro.
Jag läser bara vad du skriver och det går helt enkelt inte ihop.
 
Vad är det egentligen du är ute efter? Jag blir förvirrad för du skriver att du vill ha mat med mycket näring/näringstät mat, men samtidigt framstår det indirekt som att du frågar efter mager/snål mat?

Vill man äta näringsrikt är det viktigt att äta fullfeta produkter, att äta sås till maten, äta vanliga kolhydratskällor som pasta, ris, potatis osv, se till att få i sig av hela kostcirkeln mm. Jag vet inte riktigt vad du menar med "tyngre" mat? Jag tänker att mat som känns tung ofta är just näringsrik, medans mat som folk brukar anse som "lätt" är ofta är mer näringsfattig.
Sallad tex som du själv tar som exempel är ju rätt snål mat som man behöver äta i större mängder för att få i sig tillräcklig näring av, även om man såklart kan påverka genom vad man har för livsmedel i salladen.

Vanlig mat brukar ju inte heller innehålla några större mängder socker. Socker är förövrigt inte "tomma kalorier" utan innehåller näring. När man pratar om "tomma kalorier" och socker brukar man avse tex läsk eftersom man får i sig mycket näring utan att bli mätt.

Ursäkta om jag hänger upp mig på ord eller om jag missförstår men det stör mig något enormt när folk pratar om "näringsrik mat" osv men egentligen avser någon slags bantningskost som är rik på vitaminer typ. Eller något LCHF-inspirerat. Vanlig husmanskost är näringsrik. Bra, vettig näring som kroppen behöver.
Jag äter gärna LCHF-inspirerad kost av den anledningen att jag inte mår bra av för mycket kolhydrater. Jag äter mycket mer grönsaker när jag äter mer mot LCHF än vanlig husmanskost. Istället för pasta kanske jag äter blomkålsmos eller något liknande. 🤷
 
Jag äter gärna LCHF-inspirerad kost av den anledningen att jag inte mår bra av för mycket kolhydrater. Jag äter mycket mer grönsaker när jag äter mer mot LCHF än vanlig husmanskost. Istället för pasta kanske jag äter blomkålsmos eller något liknande. 🤷
Ja och det får du ju såklart göra. Men då är du ju iaf öppen med vad du syftar på. Det jag stör mig på (som inte bara är riktat mot ts såklart utan det är ganska vanligt) är när man använder ord som egentligen betyder något annat. Tex att be om tips på "näringstät" mat men egentligen mena att man vill äta mindre av vissa livsmedel eller näringsämnen. Det är ganska många som använder just "näringsrik" och liknande men då bara är ute efter viss typ av näring och har väldigt mycket felaktiga idéer om näringslära.

För att vara övertydlig - jag stör mig inte överhuvudtaget på vad folk äter och inte utan det är just språkbruket som irriterar mig. Jag anser att det sprider och normaliserar osunda och felaktiga idéer om mat.
 
Jag har inte ätit särskilt bra den här hösten och känner absolut att det påverkar min energi och mitt mående. Tröttare, mer sötsug, känner mig tung och lätt illamående efter middagen osv. Maken är också inne i en period med mycket arbete och stress och jag tror verkligen vi skulle behöva äta bättre för att orka vintern, och framför allt kommande tid med ny familjemedlem.

Så jag tänkte att vi kunde ha en tråd där vi kan tipsa om bra, näringstät mat? Både recept, vad har vi lagat idag, bloggar och Instagram mm. Eftersom julen är på inrullning så extra poäng för recept med julsmaker :d Förra året gjorde jag en sallad med grönkål, apelsin och valnötter som var väldigt god. Ska se om jag hittar receptet!

Man får göra en egen bedömning av vad man anser är näringstätt och har inga avsikter att peka finger på imperfektion, utan jag tänker enklare mat som också ska fungera i vardagen så det behöver verkligen inte vara perfekt. Men fattigt på tomma kalorier helt enkelt.

Köttbullar med kokt potatis och gräddsås
Lasagne med bechamel gjord på mycket smör, generöst med ost
Spaghetti carbonara
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi? Del CCV
  • Motionscykel?
  • Lego 5 årig kille

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Bildtråd
  • Evolve
  • Vi som letar häst II

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp