Någon med erfarenhet av SLO?

Alexandra_W

Trådstartare
Jävla skit fan. Efter att dagens 'ska bara klippa klorna innan jag lägger mig' utvecklats till ett tvåtimmars tilltagande svärande så kan jag bara konstatera att jag har en snäll hund - och att det är ungefär en tiondels promilles chans att han INTE har SLO.: ;(

Så nu undrar jag helt enkelt om det finns någon här med erfarenhet - och hur det gått för er?

Jag vet vad sjukdomen innebär, hur man kan (försöka) behandla osv. Men jag är intresserad av hur det så att säga påverkar i realiteten i vardagliga livet - hur det gått helt enkelt?
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Dålig bild, tagen med mobilen. Men en av de bättre klorna, där klokapseln inte också flisats upp, brutis bort delvis osv. Den här klon är rak och 'normalformad' med och inte deformerad. Så, en av de bättre :S

2882_330761340353179_1009431688_n.jpg
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Omega 3 och B-vitaminer! Och hitta ett bra foder som funkar är a och o.

Välkommen till helvetet. :crazy:
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Fodret kommer inte ändras, så jag slipper åtminstone DEN djungeln.

Men just sådant där har jag koll på, alltså vad det finns för tillgängliga behandlingsalternativ osv osv.

Men jag undrar just hur det varit och blivit för djurägarna, hur är det så att säga i längden, i vardagen, att leva med en hund med SLO. Ett, två, fem år senare?

Antar att ditt välkommen till helvetet innebär att du har gjort det, och din hund inte tillhörde en av de lindrigt drabbade? :S
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Eliminationsdieten har du ju redan gjort....kortison/atopica (eller båda), fettsyror (kapslar, olja eller spot-on), trental (licenspreparat) samt e-vitamin (250 mg/10 kg) och b-vitamin består behandlingen utav.
Det tar lång tid innan man ser effekt, minst 3 månader tar det för nya klor att växa ut.

Foderallergi tros vara en av de underliggande orsakerna till SLO.
Har träffat hundar (främst ridgeback) som i de flesta fall blivit bra under behandling, men där man inte kunnat använda hunden till det man har tänkt pga att det ofta krävts höga kortisondoser med alla de biverkningar det innebär.
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Viktor är ju i alla fall i det här läget helt obekymrad. Han härjar på som vanligt.

Han har iofs varit lite 'tramsig' vid kloklippning ett tag, sjysst jag känner mig som tyckt det var just fjant och kört den mer brutala metoden. Antagligen är det väl på att själva processen börjart´redan då - men utan att man kunnat se det.

Igår var han så fjollig att jag blev arg först, men sen kände 'nä det måste vara något'. Klorna såg hyfsade ut först, lite deformerade men det trodde jag var att jag var lite sen med klippningen. Men vid en närmare undersökning så såg de hyfsade ut mest bara för det var jord och lera intryckt mellan kapsel och pulpa. när den avlägsnats såg det ju inte alls så bra ut, milt sagt.

Jag vet inte om det är rätt eller fel men jag klippte bort så mycket kapsel som möjligt där det gick, för att minska risken det bröts sönder och flisade mer. Pulpan var ganska hård (läste att den 'redan är keratiniserad' är typiskt tecken, så är väl därför) - och han har inte haft minsta ont idag heller trots att jag var där och bråkade igår.

Så, är det på den här nivån går det ju helt klart att leva med.
Men när jag läser, så det verkar som de tappar klokapseln tillslut, är det alltid så? Sen verkar det som man drar klokapslarna på drabbade klor.

DET känns ju som just 'välkommen till helvetet'. Om han tappar eller de drar klokapslarna på alla klor, alla tassar. Det tar en evighet innan de växer ut ju, och att försöka hålla en så högaktiv hund 'stilla' så länge, plus ha tratt så länge (han skiter i tratten, det som är problemet - halva huset går åt ;)) - det känns verkligen som helvetet.

Så tappar de alltid klokapslarna? Eller måste det alltid dras på drabbade klor?

Och innan nån undrar, han ska givetvis till veterinär. Jag ringde Ultuna imorse, som ansåg det inte var minsta ide att jag kom in och träffade en 'vanlig' veterinär utan att han direkt skulle till specialist. Så han står på väntelista till specialist (Kerstin Bergvall eller Lotta Bjerketorp, någon av dem blir det - jag tror ju Lotta, KB brukar ju ha vansinnig väntetid). Så inte så att jag sitter här och spekulerar osv och struntar i veterinär.
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

*KL*

För den som vill förkovra sig lite =)

http://www.agria.se/hund/artikel/forskning-kring-sjukdomen-slo
http://minx.se/delta/slo.html

Viktors klor sitter kvar - än. Men klokapseln har ju som man ser på bilden släppt från pulpan. Tyvärr typiskt för SLO, både att klokapseln släpper sådär, och utseendet.

Tack för länken:-). Har inte hunnit läsa den än, men kan bara säga lycka till för er som är drabbade ändå. Tänk att man kan lära sig så mycket om "allt" genom att bara vara med i buke och ta del av alla hjälpsamma människor här:laugh:
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Jag har inte haft någon egen hund med SLO, men en bekants hund har det. Det var en liten italiensk vinthund, så det blev ju ingen jättebelastning på tassarna. Hon tappade klokapslar rätt ofta och var väl inte sådär jättebrydd. Jag tyckte att det såg helt hemskt ut, men matte mest konstaterade att "tja, det är så den hunden är".

Den hunden levde iaf ett liv med mycket skogspromenader och full fart där när hon ville. Just när klokapslarna skulle till att lossna så haltade hon lite och fick ha vilodag, men på det stora hela uppfattade jag henne som en rätt välmående hund ändå. Pigg, glad och supercharmig.

Vad jag vet så åt hon ingen medicin eller specialkost för problemen, men matte klippte ytterst sällan klorna. Det var "ingen idé" eftersom de ändå bara trillade av efter ett tag...
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Det brukar börja med en klo som krånglar, antingen faller den av eller behöver dras. Oftast märker veterinären att flera klor är lösa och drar de också. Sen brukar det gå relativt snabbt och alla klor faller av en efter en, tills de inte har någon klo kvar utan bara en blottad pulpa.
Du behöver absolut inte gå till veterinären för att dra klorna om han inte verkar vara besvärad eller har ont, är de så pass lösa faller de oftast av av sig själv eller så du kan dra av de själv om de sitter jättelöst.

Jag skulle precis sm du klippt ner den deformerade klon så långt det går samt börja ge hunden essentiella fettsyror och e-vitamin om du inte redan gör det.
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Alla klorna är ju drabbade. Men möjligt det började med en klo men jag missat det tidigare?
Ingen sitter löst än dock.
Han får inga tillskott alls, men ska börja få det efter han varit hos veterinären - när jag vet VAD jag ska ge?
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Essentiella fettsyror och vitamin e kan du ge redan nu, inget som kan skada. För mycket fettsyror ger lös avföring, vilket du märker och då enkelt slutar ge och för mycket av vitamin e kissar han ut. Om du säger mig vad han väger kan jag ge dig en dosering, annars är det 25 mg/kg e-vitamin en gång om dagen och 1 msk olja/10 kg en gång om dagen (kapslar och spot-on finns också om du hellre vill ge det, då står det på förpackningen hur mycket han ska ha).
Olja kan vara laxolja (dock ej om han inte tål fisk!), linfröolja, kallpressad solrosolja, svartkumminolja om du kan få tag på det (där behövs endast ett par droppar olja).
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Han väger ca 34 kg. (han pendlar lite mellan 32 och 35)

Var just dos och vilken typ av olja jag tänkte på. Jag har inte gjort foderprovokation med fisk men jag misstänker han är allergisk mot det tyvärr (han kliade brutalt på olivers fiskfoder). Så undviker det gärna om jag kan. om det går lika bra med annan olja. Solrosolja vet jag att han tål. Linfröolja ger jag hästarna. Vilken är bäst?

E-vit, är det någon speciell eller kan man även där sno hästarnas?
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

3,5 msk olja till en Viktor då ;) Vilken olja som är bäst? Ja, därom tvistar de lärde. Det har lite förhållandet mellan de olika fettsyrorna att göra, vad man är överens om är att olivolja inte är bra samt att det ska vara kallpressad olja när det gäller (raps, solros etc). Så ta du hästarnas eftersom du redan har det, linfröolja går alldeles utmärkt.
Börja dock med att ge lite olja, en tesked för att sedan ge lite mer varje gång ända tills du kommer upp till slutdosen. Detta för att undvika lös avföring.

Ger man vitamin e brukar man ge människopreparat, så det borde gå med hästarnas också så länge det blir rätt mängd. Beror ju på styrkan så att säga. Vet du vad det du ger hästarna heter?
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Basics tror jag. Men kom på att det är selen i den så får skaffa eget vill Viktor ändå. Vilket är enklast och mest prisvärt att ge? E-vit alltså.

Viktor har plåtmage, så den oljedosen är lugn. Han brukar i sina tunnare perioder få 2 dl olja på maten, utan problem. Så inga problem få i honom. Därför jag tänkte på hästarnas e-vit, den är ju flytande och lätt blanda i oljan.
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Kraft har ju e-vitamin för häst utan selen, där skulle han behöva 11 ml, tror faktiskt att det blir billigare än att köpa på apoteket. Där finns e-vitamin men en burk kostar runt 110 kronor och han behöver nästan 8,5 stycken av de (en tablett innehåller 100 mg och Viktor behöver 850 mg för 34 kg) så det blir alldeles för dyrt!
Annars kan du kolla i någon hälsobutik eller gymgrossist (de har mycket kosttillskott), men tvivlar på att det blir billigare än hästpreparatet.
Eller någon utländsk (tex tysk) nätbutik, de har mycket sådant.
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Tror Basic har ren med. Har för mig jag gav det förr till herrn med ataxi som får extra b-vit. Får kolla när jag kommer hem, är på jobbet nu.
Jättetack för dina svar och engagemanget!
 
Sv: Någon med erfarenhet av SLO?

Nu har vi varit till hudspecialisten och det var ju inte mycket att orda om. Visst är det SLO. Förhoppningen är att då det tycks vara hyfsat långsamt fortskridande, lyckas bromsa förloppet och förhindra en försämring.

Så lite tumhållning att han tål Viacutan (foderallergiker och tål inte fisk..), så blir det det i högdos. Sen ska han få nagellack med, undrar vilken färg han vill ha? ;)

Vi börjar där, och ser vad det ger/hur långt det räcker. Så, håll tummarna. Turen i oturen är ju att han inte alls är bekymrad över sina klor, mer än när man håller på med dem. Men det påverkar inte hans livskvalitet, än i alla fall. Kan vi hålla det där så =)
 

Liknande trådar

R
  • Artikel Artikel
Dagbok Har svårt att klura ut vad som är bra för mig och vad som är rimligt, så jag skriver ned mina funderingar för att se om det blir...
2 3
Svar
44
· Visningar
9 347
Senast: Raderad medlem 142658
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag var på en föreläsning igår om sorgbearbetning. Den var verkligen bra! Riktigt bra, gav mig jättemycket! Det är verkligen inte allt...
Svar
0
· Visningar
1 287
Senast: cassiopeja
·
Hundhälsa För två år sedan rasade tillvaron hemma. Min man bröt nacken i en olycka och jag blev svårt sjuk i samma veva. En av hästarna dog och en...
3 4 5
Svar
83
· Visningar
14 805
Senast: Takire
·
Katthälsa Vår kattherre på 13-14 år blev i förra vecka kleggig i ögat samt att han satt och knep med det. Vi åkte såklart till veterinären där det...
Svar
3
· Visningar
3 227
Senast: Kilauea
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Autistisk bror
  • Vad gör vi? Del CCVII
  • Hemmasittare

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp