Sv: Någon här som är dietist?
Låter inte alls bra.
Det är ofta väntetid till dietist men jag tycker absolut du ska kontakta din vc eller liknande för att få komma till en.
Sedan jag började (september?) har jag gått ner sisådär 18 kg.
Och det enbart genom mindre förändringar.
Vore jag du så skulle jag börja föra matdagbok så kanske du kan se ett samband med magsmärtorna.
Sedan är det ju det gamla vanliga, hålla en bra balans med fett, kolhydrater, fibrer o.s.v.
Alltså inte undvika något av det helt och hållet.
Däremot kanske du ska undvika kraftigare mat, så som stekt kött (oftast med ganska ordentlig kryddning vilket kan reta magen ganska duktigt) och sådant som i allmänhet är svårsmält.
Och så är det mindre mängder som gäller, så att du liksom inte "överfyller" magen varje gång du äter.
Ät hellre mindre, vilket är lättare om man äter på små tallrikar - det lurar ögat och tror att man äter mer, typ.
Sedan kan man lägga ner besticken och dricka vatten med jämna mellanrum under måltiden.
Vatten till maten (smaksatt med citron/gurka eller vad man nu vill, om man inte vill dricka rent) och kanske en knäckemacka med becel. margarin (det ÄR inget fel på margarin såvida man inte behöver laktosfritt, men samma där, det finns ju bra sådana produkter med) och valfritt pålägg i lagom mängd.
(tips - italiensk salladskrydda, så himla gott!

)
Gärna även en frukt, alt att du tar en frukt + knäcke som mellanmål.
Sådana där måltidsersättningar (typ naturdiet RTD) är faktiskt bra mellanmål, man bör räkna ett mellanmål på ca 200 kalorier.
Gjorde en sallad igår som blev jättegod och som jag verkligen höll mig stabil på hela dagen (jättekänslig för lågt blodsocker):
Salladsmix, lax, majs, gurka, champinjoner, lite lök (kanske man bör undvika med jobbig mage dock) och hemmagjord vinegrette till samt, "salladstopping" på.
(finns färdig, med pinjenötter bl.a. annars duger det med enbart det)
Halvfabrikat är inte helfel det heller (men välj gärna ekologiskt) och frysta bär/grönsaker är kanon.
Konserver ska man inte heller underskatta.
Äter man godis kan man minska mängden genom att välja en färdig påse istället för lösgodis, eller mörkare choklad (100g) istället för mjölkchoklad.
Samma med chipspåsar, välj inte de största.
Undvik naturgodis dock (undantag för frön och nötter) då det faktiskt inte är ett dugg nyttigare.
Frukostalternativ:
Gröt (inte manna/risgryn dock) med torkad frukt (finns på påse att klippa ner, eller "Great" som är färdig på ett kick)
Omelett/äggröra, men i snitt ett ägg per dag, så inte för mycket.
Omelett kan man dessutom variera i det oändliga.
Smoothie eller naturell fil med t.ex. rivet äpple/frukt/bär.
Se till att inte äta för sent, största målet på dagen bör vara vid lunch, därefter mindre mängder och inte så "tung"/svårsmält mat.
Tänk minst en frukt/grönsak till varje måltid/mellanmål.
Och undvik naturligtvis sötade drycker vad de än må vara, vill du ha juice så pressa själv.
Jag har dock fastnat för froosh-smothies och de små flaskorna är ok!
Det var vad jag kom på nu...och allt detta kommer från dietist så det är liksom inget fel i något av det så länge man anpassar mängd efter produkt och sprider ut måltiderna.