Muskelkunniga!

Sar

Trådstartare
Vilka muskler är inblandade i lyftandet av bakbenen?
Jag står med en muskelskadad ung häst efter en vurpa i hagen (enligt vet och et. är det mest troligt högt upp och långt in) och känner mig rätt villrådig.
Han har hela tiden förbättrats (3 mån sedan skadan), först klarade han inte av att böja sig på volt, nu fungerar det bra men i ena varvet (hö) så lyfter han vä bak mindre högt än höger. På rakt spår ser man det inte.

Det har gått 3 mån sedan skadan, fick metacam 10 dagar direkt efter skadan.
Blir märkbart bättre av laserbehandling (då blir lyftet nästan normalt).

Han har blivit regelbundet behandlad/lasrad av et. efter skadan och nu kör jag med "solterapi" (har solarium i stallet) inför nästa vetrinärbesök.
 
Sv: Muskelkunniga!

Ligamenten över/under SI-leden påverkar hästens förmåga att lyfta bakbenen uppåt/bakåt. Däremot brukar man kunna lyfta bakbenen lite rakt upp och framåt utan problem även om hästen har fått en skada i detta område. Så mycket vet jag i a f. Det kan ju också vara Shivering t e x.
 
Sv: Muskelkunniga!

Det är inga problem att lyfta, stretcha etc. och på rakt spår syns ingenting alls. Just efter skadetillfället var han öm i hela sin bakdel men allteftersom läkningen framskridit så har ömheten "bytt plats", senast var vä höft den som han reagerade på.

jag har svårt att tro på shivering, han har inga darrningar och kramper i bakbensmuskulaturen och lyfter inte det "friska" bakbenet onormalt högt.

Hur lång tid brukar läkning av ligament ta? Finns det något man kan göra för att snabba på förloppet?
 
Sv: Muskelkunniga!

Normal tid för läkning av ett inflammerat ligament är 6 månader enl min vet. Min häst fick 2 chockvågsbehandlingar, 800 slag med 6 Megahertz per gång och det gick två veckor mellan gångerna. Sen blev han sprutad med cortison efter 2 månader eftersom det inte gick att göra i det akuta skedet.
Skadan konstaterades via ultraljud och ligamentet var 50% förstorat på mitten.
Den totala tiden för denna häst att komma tillbaka i samma skick som innan, beräknas till ett år. Själva skadan åstadkoms på en sekund :crazy: (Han halkade till och satte sig på rumpan).

Sammanlagt blir det 53 dagar på Metacam också. Det skall gå två veckor mellan varje omgång. Alltså Metacam i två veckor, vänta i två veckor och så vidare.
 
Sv: Muskelkunniga!

Tack för din berättelse, det är ngn liknande olycka jag tror har hänt min häst.
Chockvågsbehandling, är det mer liknande laserbehandling (fast starkare?)?

Vad fick du för konvalencensråd? Kunde du stärka och få genomblödning i de skadade områden genom skrittpromenader etc. när skadan inte längre var "akut"?
När hästen en gång haft en sådan skada, är det då mer troligt att den får en liknande skada igen?

Tack för dina svar! /Sarah
 
Sv: Muskelkunniga!

Eftersom jag förmodar att jag inte kan länka till vissa sidor utan att det räknas som reklam, har jag kopierat en del info angående chockvågor/stötvågor och laser.
______________________________________________________

Shockwave/Stötvåg

Triggar igång kroppens eget läkningssystem.

Shockwave Therapy eller stötvågsbehandling som det ofta kallas, är en snabb, effektiv, välbeprövad och vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod inom humanmedicinen. Mycket effektiv behandlingsmetod även på hästar.

Genom en applikator genereras stötvågor som uppkommer av pneumatiskt tryck som transporteras in i smärtområdet. Stötvågorna stimulerar läkningsprocessen och har en smärtstillande och antiinflammatorisk effekt.

För att få ett så snabbt och effektivt resultat som möjligt är det viktigt att veterinären först har ställt en korrekt diagnos och sedan att stötvågen används korrekt så att individen får en optimal behandlingsmängd.

Behandlingen sker polikliniskt och är klar på ca 10 min. Ofta behövs några behandlingar med någon veckas intervall för optimalt resultat.

Shockwave/Stötvåg är i många fall lämplig behandling på tex: ligamentskador, senskador, ringband och ryggproblem mm.

Laser

Många av världens bästa tävlingshästar behandlas idag med laser både i förebyggande och behandlande syfte. Inom veterinärmedicin så är laser många gånger ett bra komplement till andra behandlingar för att förkorta läkningstiden.

Laser är ett energifyllt infrarött ljus som sänds ut i den våglängd dioden är framtagen att producera och som påverkar kroppens vävnad på olika sätt. Terapeutisk laser används för att minska inflammationer, ödem samt minska smärta och stimulera läkningsprocesser. Energimängden och frekvensen ställs in beroende på vad som skall behandlas. Laserljuset tränger sedan ned i vävnaden och in i cellerna där det tillför energi. Cellen behöver energi för att utföra alla de uppgifter som är programmerad för att utföra, inklusive läkningsprocessen som minskar inflammation smärta och svullnad i vävnaden.

Laserterapi på häst är lämplig vid tex senskador, muskelskador, ryggproblem, svullnader och sårskador mm.

Används med fördel även på akupunktur samt triggerpunkter.

________________________________________________________

Min häst fick detta konvalescens program: (Ifrån dag 1) Skritt för hand max en timma per dag och om han stod still fick han vara i sjukhage. Nu står inte han still så då blev det box istället. Han har letts en timma (exakt) per dag, alla dagar i veckan, i två månader och 7 dagar. När han hade letts i nästan två månader var han på återbesök och får nu sedan tre dagar tillbaka trava totalt 4 varv på en volt. Eftersom han inte kan göra detta utan att röja, får jag springa en liten bit i taget med honom. Bock och hopp är inte tillåtet, då läker det inte. Men sist var det bara en 20%-ig förstorning av ligamentet som är skadat. Ett sådant här ligament kommer aldrig att bli lika smalt igen, men däremot brukar det bli starkare än vad det var innan. Så har jag förstått det i a f. Problemet är att om man inte får det här att läka så fort som möjligt riskerar man att få följdskador. Området runt SI-leden är känsligt och det var också därför min häst blev sprutad senast, för att göra allt för att se till så att det inte skall uppstå problem på andra ställen däromkring framöver. Ultraljudet som vetten gjorde (igen) var orsaken till det beslutet.
Efter 5 veckors pyttelite trav skall han vara uppe i 5 minuters trav totalt. Med många övergångar. (Fortfarande skritt en timma per dag). Traven skall vara balanserad och inte för stor, ingen framåtgripande trav alltså, utan mer jogging. För att han skall hålla sig på mattan skall han vara inspänd. Hade jag varit en fena på att tömköra hade det varit ok, men det är jag inte. För att han inte skall hoppa omkring går han även på en mindre dos Vetranquil när han leds (2 1/2 skedar).

Galopp är det som går hårdast åt en häst med en skada i detta område, så det får man vänta rätt länge med. Men samtidigt är det oftast unga travhästar som åker på en skada i detta parti, eftersom deras kroppar ofta inte tål hårda snabbjobb i trav. Allt enl min vet.

Sammanfattningsvis. Jag vet inte om det är troligt att hästen får en skada igen i samma område. Det beror nog helt och hållet på vad det är och om man får bukt på det. Och på hur hästen uppför sig. Och om man har tur eller inte. Och eventuellt på vad man vill använda sin häst till?
 
Sv: Muskelkunniga!

Tusen tack för ditt svar, det var väldigt intressant att läsa!
 
Sv: Muskelkunniga!

Hur lång tid brukar läkning av ligament ta? Finns det något man kan göra för att snabba på förloppet?

Ligament läker långsamt. För att rätt typ av kollagen bindväv ska bildas, så att ligamentets trådar blir elastiska och inte stumma, är det viktigt med kontrollerad motion under hela tiden. Lagom mycket så att skadan inte blir sämre men så att ombildningen till rätt typ av bindväv stimuleras. Lägg upp ett rehab-program i samarbete med din veterinär.
 
Sv: Muskelkunniga!

Där är jag lite förvånad över råden om boxvila. Så här för en lekman känns lågintensiv rörelse över hela dygnet som ett bättre alternativ. Problemet är ju att den är svår att få kontrollerad (de kan ju inte gärna gå i skrittmaskin hela dygnet...)
 
Sv: Muskelkunniga!

Åh, inte specifikt på din utan fler hästar runtom mig med muskelproblem. Jag har ju dessutom själv haft skadade hästar förut (dock aldrig muskulärt) och där har boxvila i princip alltid rekommenderats. Fullt förståeligt när det gäller ex.vis senskador men svårare att förstå (för mig) när det gäller muskulära problem. Men man kan väl för lite..;)

De hästar jag har haft har i princip allihopa busat och levt rövare i box, ngt lugnare i sjukhage och helt lugna i större hage (där mindre överskottsenergi hinner byggas upp). Men garantin för att de inte ska dra en repa är ju inte alls tillförlitlig.
 
Sv: Muskelkunniga!

Fast just min häst har inte muskelproblem, han har ett inflammerat ledband (ligament). Ett ledband består av av bindväv och kopplar ihop leder och olika skelettdelar. Så jag tror att man kan jämställa det mer med en senskada :confused: Men nu börjar vi komma in på saker som kräver en större kunskap än den jag har. Kanske någon annan kan svara?
 
Sv: Muskelkunniga!

Förlåt, nu utgick jag mer från min häst (mest troliga) muskelskada snarare än din hästs ligamentsskada. Är ligamentsskada mer att räkna som en senskada så tycker jag nog att boxvila är väl befogat!
 
Sv: Muskelkunniga!

Så här för en lekman känns lågintensiv rörelse över hela dygnet som ett bättre alternativ. Problemet är ju att den är svår att få kontrollerad

Ja, det är just det. Rörelse behövs men under gränsen för att det blir värre.

Ligament och senor är uppbyggda på samma sätt och av samma material, enda skillnaden är att en sena förbinder muskel och skelettben medan ligament håller ihop två skelettben t ex på varsin sida om en led.
 
Sv: Muskelkunniga!

Ett ledband består av av bindväv och kopplar ihop leder och olika skelettdelar. Så jag tror att man kan jämställa det mer med en senskada :confused:

Ja, så är det. Det är samma typ av vävnad, uppbyggd på samma sätt, trådar av elastisk bindväv. Inga blodkärl. Därför läker det långsamt.
 

Liknande trådar

Hästvård Min 3-åring skadade sig ordentligt i hagen just före 3-årstest. Hade tappat en sko och var ovillig att röra sig i högre gångart än...
Svar
2
· Visningar
1 134
Senast: Sar
·
Hästvård Om ni orkar läsa det här så :bow: Mitt sto har problem av och till med ryggen efter att vi red omkull i jan -05. På senare tid har...
Svar
8
· Visningar
1 177
Senast: Carolrita
·
Hästvård Skrev ju om valacken som efter att (som det ser ut - kommit loss själv) rullat fast i boxen natt mot mån och på mån morgon var...
2 3 4
Svar
78
· Visningar
6 377

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp